Administrație Favorite 

EXCLUSIV! Consiliul Judeţean ratează pentru a doua oară achiziţia fostului sediu BCR!

FĂRĂ OFERTE. Procedura de achiziţie a unui sediu administrativ pentru Consiliul Judeţean Ialomiţa, o dorinţă expresă a preşedintelui Victor Moraru de peste 100 miliarde lei vechi, bani publici judeţeni, s-a terminat pentru a doua oară prost pentru şeful instituţiei. Dacă la prima încercare au depus oferta chiriaşii, de data aceasta nici măcar aceştia nu au mai fost interesaţi!

Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, începe anul administrativ 2018 cum nu se poate mai prost. Încrezător din cale afară şi convins că îndulcirea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini fac ca achiziţia fostului sediu BCR din municipiul Slobozia să fie floare la ureche, şeful suprem al instituţiei judeţene a rămas din nou cu buza umflată. Procedura s-a terminat fără finalizare pentru că proprietarii singurului imobil ce întrunea condiţiile impuse de cumpărător nu s-au obosit să-şi prezinte în scris intenţia de a vinde iar comisiei de achiziţie nu i-a mai rămas decât să închidă dosarul de cumpărare.

Totul pentru BCR, totul pentru visul de mărire

Cel puţin 100 miliarde lei vechi era dispus Consiliul Judeţean să pună la bătaie pentru cumpărarea fostului sediu BCR. Mai exact, consilierii PSD şi ALDE, la solicitarea directă a lui Victor Moraru, căci aleşii PNL s-au declarat de la bun început împotriva unei cheltuieli nejustificate în condiţiile în care judeţul Ialomiţa are nevoie de fonduri importante pentru reabilitarea drumurilor judeţene ori pentru creşterea calităţii serviciilor medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Ideea buclucaşă a cumpărării sediului a venit în toamna anului 2016, la scurtă vreme după preluarea şefiei instituţiei, moment în care Victor Moraru anunţa oficial că este pe cale să perfecteze afacerea secolului: să cumpere fără licitaţie şi fără vreo evaluare un imobil cu 1,8 milioane euro! Protestele opoziţiei au fost ignorate, la fel cum nebăgate în seamă au fost şi miile de semnături strânse împotriva acestei achiziţii inutile, procedura de cumpărare a trecut ca prin brânză prin Consiliul Judeţean (cu 21 voturi „pentru” venite de la PSD şi ALDE), pe un caiet de sarcini special întocmit pentru ca doar clădirea pe care pusese ochii Moraru să întrunească toate condiţiile impuse.

Numai că, surpriză imensă la momentul analizei singurei oferte venită în vara anului 2017! Cei din comisia Consiliului Judeţean au constatat că intenţia de a vinde clădirea nu fusese transmisă de către proprietar ci de către chiriaş, cel cu care „negociase” de zor preţul preşedintele Victor Moraru! Cum niciunul dintre funcţionari nu era dispus să meargă la puşcărie, pe bună dreptate oferta chiriaşului nu a fost luată în seamă şi întreaga afacere a căzut, spre disperarea şefului Consiliului Judeţean.

Proprietarii n-au mai fost interesaţi de oferta lui Moraru

Care preşedinte, încăpăţânat ca un catâr, n-a suportat câtuşi de puţin eşecul şi a vrut să mai încerce încă o dată să toace aiurea banii ialomiţenilor. Din nou procedura n-a avut vreun obstacol printre consilierii judeţeni majoritari, iar lucrurile păreau şi mai uşoare după ce Victor Moraru avusese grijă să ajusteze condiţiile minime obligatorii pentru ca achiziţia clădirii din Slobozia să nu fie niciun moment sub semnul pericolului.

Până şi comisia se aştepta ca în data de de 25 ianuarie să aibă pe masă oferta proprietarului şi imediat să se treacă la o evaluare a sediului, condiţie pentru semnarea contractului de achiziţie. „Spre surprinderea tuturor oferta de la BCR nu a mai venit! Spun de la BCR pentru că doar clădirea aceea se încadrează în caietul de sarcini. În aceste condiţii am făcut o adresă scrisă prin care l-am informat pe domnul preşedinte că procedura nu a fost dusă până a capăt în lipsa unei oferte depusă până la data limită comunicată.”, ne-a declarat unul dintre membri comisiei de achiziţie a sediului administrativ.

Deocamdată rămâne un mister de ce nu s-a mai arătat interesat proprietarul de banii judeţului mai ales că de ani de zile clădirea nefolosită se degradează încet dar sigur iar semnele cele mai vizibile sunt pe pereţii din spatele imobilului pentru care Moraru era dispus să ofere o sumă cu un sfert mai mare decât se ceruse pe clădire cu doar câteva luni înainte ca acesta să devină preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Niciun ban în plus pentru investiţiile locale!

Noile reglementări fiscale puse în practică de Guvernul PSD pentru anul 2018 au lăsat Consiliul Judeţean cu 350 miliarde lei vechi mai puţin faţă de banii primiţi în 2017. O gaură importantă ce a generat un minus de 200 miliarde pentru cheltuielile de funcţionare, lucru recunoscut şi de preşedintele instituţiei. „La acest moment toţi banii sunt cu semnul întrebării, indiferent că discutăm de achiziţie de sediu, de investiţii… Facem analiză, vedem, vă spuneam… noi avem suficienţi bani în buget şi pentru proiectele de dezvoltare şi pentru achiziţie de sediu.”, a explicat Victor Moraru.

Întrebat dacă este dispus să mute cele o sută de miliarde lei vechi de la achiziţia de sediu peste cele 50 miliarde lei vechi puse încă de anul trecut în dreptul unor viitoare investiţii comune ale Consiliul Judeţean şi Primării, Moraru a pus lucrurile la punct şi a arătat încă o dată care-i este viziunea administrativă: „Anul acesta ne-am mulţumi dacă am reuşi să alocăm aceeaşi sumă ca anul trecut pentru parteneriatul cu unităţile administrativ teritoriale din judeţ. Nu pot să vă răspund pentru că nu este foarte clar cum vom reuşi să echilibrăm bugetul cu de cei 200 miliarde lei vechi pe care nu-i avem. Facem evaluări, scoatem terenuri la arendă, nu ştiu ce, căutăm soluţii… Noi avem nevoie de sediu, dacă nu vom reuşi să achiziţionăm clădirea BCR o parte dintre direcţii este posibil să le relocăm.”

 

 

 

 

 

 

Related posts