Eveniment Favorite 

EXCLUSIV! DNA a cerut închisoare cu executare pentru Sava Constantin, primarul municipiului Urziceni

ATITUDINE. În pledoaria finală inculpatul Sava a afişat un aer umil şi a încercat să impresioneze instanţa prin câteva lacrimi vărsate! Pronunţarea a fost amânată timp de două săptămâni, perioadă în care părţile au obligaţia de a înainta în scris concluziile finale.

Procesul penal în care Constantin Sava, primarul PNL al municipiului Urziceni, şi Maria Irimie, fost şef al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Urziceni, sunt judecaţi pentru abuz în serviciu şi-a consumat astăzi ultimul termen înaintea sentinţei ce va fi pronunţată de instanţa Tribunalului Ialomiţa. În pledoariile finale reprezentantul DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) şi-a menţinut acuzaţiile formulate în rechizitoriul ce a stat la baza trimiterii în judecată a celor doi, în vreme ce avocaţii inculpaţilor au încercat să le demonstreze nevinovăţia şi să le obţină achitarea. În vederea studierii argumentelor scrise formulate de DNA şi de către apărători preşedintele completului de judecată a anunţat că va da pronunţarea peste două săptămâni.

Expertiza nu a răspuns întrebărilor formulate de instanţă

Amânată cu două săptămâni pentru clarificările cerute de DNA pe marginea raportului de expertiză financiară solicitat de instanţă şi întocmit de expertul Silviu Preda, judecarea dosarului s-a reluat la termenul de astăzi cu solicitarea reprezentantului Direcţiei Naţionale Anticorupţie de eliminare din probatoriu a documentului mai sus-amintit pentru simplul fapt că exepertiza nu a răspuns la principala solicitare formulată de instanţă. Este vorba de primul obiectiv în care expertului i se solicita să se exprime cât mai direct cu putinţă dacă la data săvârşirii celor două fapte pentru care Sava Constantin este judecat a fost produs sau nu un prejudiciu bugetului local al municipiului Urziceni. Cum în expertiză autorul a precizat că nu a existat prejudiciu la data trimiterii în judecată şi nu la data faptelor, procurorul DNA consideră că este oportun ca proba să fie eliminată din proces.

„Sunt două momente diferite, primul în care inculpaţii au săvârşit faptele pentru care judecaţi şi al doilea în care au fost trimişi în judecată. Nu are relevanţă faptul că între cele două momente societatea comercială Carman Urziceni a achitat impozitele şi taxele datorate bugetului local şi din acest motiv considerăm că raportul de expertiză nu a răspuns solicitărilor formulate de instanţă.”, a precizat procurorul DNA.

După ce trecut în revistă cele două fapte pentru care primarul este judecat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, reprezentantul DNA a solicitat judecătorului să aplice celor doi inculpaţi pedepse privative de libertate. În plus, s-a solicitat şi instituirea unei interdicţii de a fi ales în autorităţile publice locale şi în alte funcţii publice şi de a exercita funcţii publice.

Siguranţa de sine a primarului s-a metamorfozat în lacrimi în faţa instanţei

„Scrie negru pe alb în raportul de expertiză contabilă că nu există prejudiciu creat bugetului local. Era şi normal pentru că nu am creat niciun avantaj material firmei. Vreau să-mi dovedesc nevinovăţia şi să demonstrez că nu există fapta pentru care sunt acuzat şi apoi mai vedem dacă şi ce voi cere ca daune.”, spunea plin de el Constantin Sava în urmă cu doar două săptămâni, citat de www.infoialomita.ro.

Atitudinea sa superioară avea să se evapore în clipa când a auzit că procurorul DNA vrea să fie condamnat la închisoare cu executare iar în pledoaria finală a ales o abordare diametral opusă. După ce a amintit instanţei că este primar la municipiului Urziceni din anul 2000, Sava a precizat că în toţi anii de când conduce urbea a muncit doar pentru atragerea de fonduri europene.

„Se ştie foarte bine din actele existente la Primărie că municipiul Urziceni a fost în anii 2013 – 2014 localitatea cu cea mai mare atracţie de fonduri europene din România, este vorba de 2.700 de euro pe cap de locuitor…”, a rostit Sava cu o voce gâtuită şi cu lacrimi în ochi. Pentru a se trece peste momentul penibil, i s-a cerut să se refere strict la faptele pentru care este judecat iar inculpatul a sfârşit prin a se declara nevinovat, precizând că în cazul unei condamnări este de acord să execute muncă în folosul comunităţii.

DNA: „Achitarea ulterioară a prejudiciului nu influenţează existenţa faptelor”

Faptele pentru care Sava Constantin este judecat s-au produs, conform rechizitoriului DNA, în datele de 4 iunie 2014 şi 6 ianuarie 2015. „În calitate de primar al municipiului Urziceni, inculpatul Sava Constantin a determinat-o pe inculpata Irimie Maria să dispună ridicarea popririi instituite asupra conturilor bancare ale unei societăţi comerciale, pentru sumele de 50.539,52 lei, respectiv 102.919,13 lei, fără ca societatea comercială să îndeplinească condiţiile legale privind suspendarea sau încetarea executării silite.”, susţin procurorii.

Acestea ridicări de popriri s-au făcut după convorbiri telefonice purtate între administratorul societăţii şi primarul municipiului Urziceni, primul solicitând clemenţă şi păsuire pentru că dacă procedura era continuată firma nu mai putea onora bilete la ordin cu scadenţă de plată imediată şi ar fi intrat în faliment. Ridicarea popririlor a permis funcţionarea în continuare a activităţii societăţii comerciale care nu s-a grăbit să stingă datoria avută la bugetul local şi a efectuat plăţi în cuantum de doar 15% din valoarea totală restantă pentru ca abia după începerea urmăririi penale a primarului Sava să achite toate restanţele. „Achitarea în timpul urmăririi penale a datoriei de către contribuabul are natura unei acoperiri a prejudiciului după consumarea infracţiunii şi nu influenţează existenţa infracţiunilor, ci doar gravitatea faptelor săvârşire de inculpaţi.”, mai spune DNA.

 

Related posts