Eveniment 

EXCLUSIV! Expertiză contabilă favorabilă primarului Constantin Sava în dosarul DNA!

PROCES. Primarul municipiului Urziceni a primit o gură de oxigen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu după ce a fost depus la dosar raportul de expertiză ce demontează în mare parte acuzaţiile formulate de procurorii DNA.

Lăsat să-şi exercite funcţia de primar după ce aproape un an a fost ţinut departe de sediul Primăriei Urziceni de o interdicţie solicitată de DNA şi impusă de instanţele de judecată, Constantin Sava mai are de trecut prin procesul în care este judecat pentru abuz în serviciu în care el şi subordonata Maria Irimie au calitatea de inculpaţi iar Unitatea Administrativ Teritorială Urziceni este parte vătămată.

La un an de la data înregistrării dosarului penal pe rolul Tribunalului Ialomiţa s-a consumat un nou termen de judecată în care Constantin Sava spera optimist să fie puse concluziile iar instanţa să rămână în pronunţare. Optimism dat de concluziile raportului de expertiză contabilă întocmit de expertul Silviu Preda, document din care reiese că şeful Primăriei Urziceni nu ar fi produs vreun prejudiciu bugetului municipiului prin fapta pentru care a fost trimis acum în judecată de DNA.

„Scrie negru pe alb în raportul de expertiză contabilă că nu există prejudiciu creat bugetului local. Era şi normal pentru că eu nu am creat niciun avantaj material firmei, oamenii aveau eşalonate datoriile de plată la momentul respectiv şi erau în regulă. Vreau să-mi dovedesc nevinovăţia şi să demonstrez că nu există fapta pentru care sunt acuzat şi apoi mai vedem dacă şi ce voi solicita ca daune.”, a precizat Constantin Sava pentru www.infoialomita.ro înainte de a intra în sala de judecată.

DNA a formulat obiecţiuni la raport

Raportul de expertiză contabilă a fost atribuit spre întocmire lui Silviu Preda, printr-o tragere la sorţi efectuată în sala de judecată. Raportul s-a lăsat aşteptat câteva luni şi abia la începutul lunii august el a fost depus la dosar. Pentru a avea timp să-l studieze, atât DNA cât şi avocaţii celor doi inculpaţi au avut termen o lună şi jumătate, urmând ca până la termenul de miercuri să fie depuse la dosar eventualele obiecţiuni. Cum raportul îi era favorabil, primarul Constantin Sava nu a avut nimic de reclamat împotriva documentului. Nu la fel stă însă situaţia în cazul DNA. Cu mare parte dintre acuzaţiile formulate împotriva primarului de Urziceni demontate de raportul de expertiză contabilă, reprezentanţii instituţiei nu au avut de ales şi au fost obligaţi să nu fie de acord cu documentul iar procurorul delegat de DNA în dosar a depus aceste obiecţiuni în ultima clipă posibilă, adică în timpul şedinţei de judecată, semn al intenţiei de a obţine o amânare a procesului!

Pentru a o evita avocatul Valere Burlacu, apărătorul lui Constantin Sava, a solicitat judecătorului un răgaz de zece minute pentru a se putea uita peste obiecţiunile formulate în scris de DNA pentru a nu se mai pierde timpul şi a se trece la judecarea pe fond. Solicitare respinsă, spre nemulţumirea apărătorului care venise pregătit să pună concluziile şi să aştepte verdictul final, orice discuţii pe fond fiind amânate până la un viitor termen de judecată. „Se amână cauza pentru ca apărătorii inculpaţilor să ia la cunoştinţă de obiecţiunile la raportul de expertiză formulate de reprezentantul DNA. Se va comunica expertului Preda Silviu un exemplar de pe obiecţiunile la raportul de expertiză formulate de reprezentantul DNA, cu menţiunea de a răspunde la acestea şi pentru ca să se comunice reprezentanţilor DNA şi apărătorilor inculpaţilor copii de pe încheierile de şedinţă şi de pe declaraţiile inculpaţilor şi martorilor audiaţi în prezenta cauză.”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Ialomiţa. Rămâne de văzut dacă expertul va formula şi trimite în termen răspunsurile la obiecţiunile formulate de DNA sau procesul va avea din nou parte de o amânare.

Primarul Sava este acuzat de abuz în serviciu

Constantin Sava a fost trimis în judecată în spetembrie 2016 de către procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, secţia combatarea infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

”În datele de 04 iunie 2014 și 06 ianuarie 2015, inculpatul Sava Constantin, în calitate de primar al municipiului Urziceni, a determinat-o pe inculpata Irimie Măria, să dispună ridicarea popririi instituite asupra conturilor bancare ale unei societăți comerciale, pentru sumele de 50.539,52 lei, respectiv 102.919,13 lei, fără ca societatea comercială să îndeplinească condițiile legale privind suspendarea sau încetarea executării silite. În această modalitate, inculpatul Sava Constantin a produs un prejudiciu primăriei municipiului Urziceni în sumele menționate anterior și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale municipiului Urziceni. În cauză nu au fost dispuse măsuri asiguratorii întrucât toate impozitele și taxele cuvenite bugetului local, împreună cu accesoriile aferente, au fost achitate integral, contribuabilul plătind în plus, la bugetul local, suma de 4.190,69 lei. Achitarea în timpul urmăririi penale a datoriei de către contribuabil are natura unei acoperiri a prejudiciului după consumarea infracțiunii și nu influențează existența infracțiunilor, ci doar gravitatea faptelor săvârșite de inculpați.”, îşi justifica DNA trimiterea în judecată a primarului de Urziceni şi a subordonatei sale.

 

Related posts