Finanţări 

FINANŢĂRI EUROPENE: Împreună inovăm cu 4,7 milioane euro în comuna Traian!

PROIECT. „Împreună inovăm, măsuri integrate de dezvoltare şi incluziune socială în comuna Traian – Ialomiţa” este singurul proiect din Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia intrat la finanţare prin Fondul Social European pentru sprijinirea comunităţii de etnie romă.

Măsuri concrete de sprijinire a comunităţilor sărace din comuna Traianu, cu accent pe persoanele de etnie romă, au fost strânse într-un proiect complex menit a schimba în bine viaţa oamenilor. Nu a fost deloc uşor, s-a muncit din greu un an şi puţin, o mână de entuziaşti strânşi în jurul Elenei Şerbănescu, sufletul societăţii SERVEL Slobozia, au cules date din localitate, le-au centralizat şi apoi au identificat nevoile reale şi imediate ale cetăţenilor nevoiaşi pentru ca la final proiectul să fie depus spre finanţare.

„Este nevoie de multă răbdare şi tenacitate ca să faci lucrurile bine fiind foarte important să găseşti şi deschidere din partea autorităţii locale pentru a participa la un proiect european, iar la Traian am găsit această disponibilitate. Ne aflăm într-o zonă nu foarte dezvoltată economic, un motiv în plus să colaborăm cu şcoala pentru a le arăta elevilor ce au de făcut, pas cu pas, pentru a reuşi în viaţă. Vom face cursuri de formare profesională pentru a schimba viaţa oamenilor, pentru a le da o şansă celor care vor să muncească dar nu au unde şi cum să o facă.”, a explicat Elena Şerbănescu, partener în acest proiect.

Nominalizat drept unul dintre primarii care nu fug de rigorile unui proiect cu finanţare europeană de o valoarea impresionantă la nivel local, Fănel Năstase se aşteaptă la trei ani grei dar este sigur că la final, când se va trage linie şi se va face bilanţul, comunitatea pe care o conduce va ieşi pe plus. „Nu avem o comunitate de oameni leneşi, avem oameni care ar dori să muncească dar nu au unde să o facă. Plecarea din localitate, de cele mai multe ori în străinătate, este un fenomen al ultimilor ani care nu avea cum să ocolească Traian. Tocmai de aceea mi-am dorit această finanţare care să vizeze şi comunitatea romă, una însemnată în comuna noastră. Acest proiect se va îndrepta către cei care au nevoie de ajutor, de aceea eu privesc lucrurile cu optimism şi încredere. Este un proiect ce finanţează în primul rând educaţia şi sănătatea dar care are jumătate din valoare alocată formării profesionale. Îi aştept pe cei care vor să se califice în anumite meserii să vină şi să participe la cursuri!”, i-a invitat primarul Năstase pe cei din comună. O participare ce la va aduce o subvenţie de 5 lei pe ora de curs iar la finalul şcolarizării suma de 1.500 de lei. Plus şansa de a găsi un loc de muncă inclusiv la ei acasă, în comuna Traian.

„Acest proiect se va îndrepta către cei care au nevoie de ajutor, de aceea eu privesc lucrurile cu optimism şi încredere. Este un proiect ce finanţează în primul rând educaţia şi sănătatea dar care are jumătate din valoare alocată formării profesionale.” (FĂNEL NĂSTASE, primar comuna Traian)

Obiective îndrăzneţe şi generoase

Comuna Traian din judeţul Ialomiţa are o cincime din populaţie aparţinând minorităţii rome şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale acestor oameni este prioritară în proiectul în valoare de 21.598.012,52 lei, iar peste jumătate din sumă va fi cheltuită pentru implementarea cu succes a măsurilor de ocupare în beneficiul celor 897 de persoane din grupul ţinţă. În acest mod 27% din totalul populaţiei comunei Traian va primi sprijin pentru a ieşi din riscul de sărăcie şi excluziune socială în care se află în prezent.

Parteneriatul proiectului format din Primăria Traian, în calitate de lider, şi cei patru membri – Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţi, Cultură şi Antreprenoriat – ADICA, SC SERVEL SRL Slobozia, Şcoala Profesională Traian şi Asociaţia ARES’EL din Ploieşti – (părţi ce au contribuit cu suma de 351.286,5 lei la proiect), îşi propune obiective generoase cu impact major asupra comunităţii locale, deloc uşor de implementat în cele 36 de luni impuse prin contractul de finanţare. 336 copii, dintre care 187 romi, vor beneficia de activităţi educaţionale suplimentare celor şcolare prin programul „Şcoala după şcoală”, intervenţii tip „Zone prioritare de educaţie”, activităţi extra-curriculare, programe de educaţie pentru sănătate şi creşterea stimei de sine. 204 locuitori ai comunei Traian, dintre care 88 de etnie romă, vor finaliza în următorii trei ani 8 clase în cadrul programului „A doua şansă”, 479 persoane apte de muncă (dintre care 123 romi) vor fi consiliate şi orientate profesional iar 378 persoane (dintre care 76 de etnie romă) vor dobândi o calificare.

Aceste cursuri au ca scop final angajarea a cel puţin 115 persoane (25 romi) la finalul proiectului, unul care va acorda sprijin în valoare de câte 25.000 euro unui număr de 22 iniţiative locale ce constau în deschiderea unor afaceri noi. În domeniul sprijinului social 66 gospodării ce deţin acte de proprietate din cele 245 ai căror membri formează grupul ţintă vor fi renovate. Toate cele 897 persoane din grupul ţintă, dintre care 234 de etnie romă, vor beneficia de servicii sociale şi medicale suplimentare şi vor participa la activităţi de incluziune socială şi coeziune comunitară.

 

 

Related posts