EXPLICAŢIA PIERDERILOR FINANCIARE DIN 2017: “SC Drumuri şi Poduri SA a refuzat un contract de 17 miliarde lei vechi!”
DOCUMENT. Managerul Cristi Stan a renunţat suspect la o lucrare a DADP Slobozia pentru care licitase în iunie 2017 invocând în mod nereal un număr prea mare de comenzi de mixtură asfaltică. În acest mod societatea pe care o conduce a ratat o lucrare ce-i putea aduce profit la finalul anului, reclamă consilierul judeţean Dragoş Soare (foto).
Pierderea financiară oficializată prin aprobarea bugetului societăţii comerciale i-a deranjat doar pe consilierii liberali din Consiliul Judeţean Ialomiţa. Iritaţi că după ce vreme de 10 ani peste 90 de miliarde lei vechi au plecat din bugetul ialomiţenilor ca majorări succesive de capital al societăţii comeciale din subordine pentru ca acum firma să intre pe minus, aleşii PNL se tem de un plan bine pus la punct de falimentare pentru o viitoare privatizare pe bani puţini, pe modelul atâtor exemple post-decembriste (printre care şi cel al celebrei TEL DRUM), SC Drumuri şi Poduri SA Ialomiţa fiind printre ultimele firme de profil din România deţinute de entităţile publice judeţene.
Contracte pentru doar o treime din cheltuieli!
În mod oficial, dacă ar fi să luăm de bune datele oferite de managerul Cristi Stan, în acest moment societatea pe care o conduce are în derulare fix cinci contracte plus unul aflat în faza de pre-contractare: întreţinere drumuri judeţene (beneficiar Consiliul Judeţean Ialomiţa) 1,61 milioane lei, lucrări în Stelnica de 369.000 lei, contract cu Erabaşu SA în valoare de 1,731 milioane lei, contract cu UAT Balaciu de 99.000 lei, contract cu firma ALL Construct Sud SRL la valoarea de 700.000 lei, plus un viitor contract de semnat cu UAT Stelnica pentru 168.000 lei, adică în total lucrări de 4,677 milioane lei.
Foarte puţin în raport cu bugetul estimat pentru 2018 şi aprobat de echipa PSD – ALDE din Consiliul Judeţean Ialomiţa, lucru recunoscut şi de managerul Cristi Stan. „Valoarea veniturilor propuse în bugetul de venituri şi cheltuieli este acoperită de contracte în valoare de circa 33%, restul de circa 67% fiind prevăzute venituri proporţionale, adică nu sunt contractate în ianuarie 2018.”, spune şeful societăţii în Nota de fundamentare a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli. De unde va obţine societatea diferenţa de două treimi din buget neacoperit acum de lucrări rămâne un mister. Ar putea să vândă mai multe mixturi astfaltice de la staţia proprie plătită din banii ialomiţenilor în ultimii ani dar numai dacă nu cumva managerul se suceşte şi refuză comenzi. A făcut-o în 2017, de ce nu ar repeta gestul şi în 2018?
Un contract sedus şi abandonat
Da, nu este nicio greşeală, în condiţiile în care se plângea în mod public că au scăzut comenzile pentru mixtură asfaltică SC Drumuri şi Poduri SA Ialomiţa, prin semnătura managerului Cristi Stan, şi-a permis să refuze o comandă de aproape 17 miliarde lei vechi la jumătatea anului trecut. Mai precis, firma s-a înscris la finalul lunii iunie la o procedură de livrare a unei cantităţi de 5.610 tone mixtură asfaltică tip BA 16 şi 15 tone emulsie cationică, beneficiar DADP Slobozia. Valoarea totală a comenzii era de 1.688.788 lei, cu TVA. Ei bine, în mod inexplicabil, în data de 12 iulie 2017 managerul Cristi Stan înaintează către DADP Slobozia o adresă prin care comunică sec: „Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că societatea noastră, în cazul în care este declarată câştigătoare nu poate semna contractul. Acest lucru se datorează numărului mare de comenzi ferme privind furnizarea de asfalt pe care societatea noastră o are în prezent şi pe următoarele 3 luni.”
„Am fost minţiti de managerul societăţii că nu are comenzi iar dumnealui îşi permite să refuze un contract cu DADP Slobozia. Nu aştept explicaţii de la domnul Stan că nu are ce explicaţii să îmi dea. Eu nu pot vota un buget în care societatea este sabotată din interior!” (DRAGOŞ SOARE, consilier judeţean PNL)
Documentul ce atestă dezinteresul vădit al managerului Stan de a aduce venituri propriei societăţi ce-i asigură un salariu lunar deloc mic, a fost prezentat public de consilierul judeţean Dragoş Soare în plenul Consiliului Judeţean Ialomiţa spre informarea colegilor săi. „În luna octombrie 2017 domnul Stan ne pregătea pentru această pierdere financiară invocând diverse costuri crescute după contractarea lucrărilor şi promitea că va face eforturi pentru contractarea de noi lucrări. Managerul dădea vina atunci pe scăderea cu 80% a cantităţii de mixturi asfaltice vândută faţă de anul anterior. Deci dânsul ne spune că nu are comenzi, că nu vinde mixtură asfaltică, volumul de lucrări nu este cel prognozat şi de aceea societatea este dusă pe pierdere, iar noi luăm drept lucruri reale ceea ce managerul ne-a transmis şi susţinut în scris în faţa consilierilor judeţeni. Numai că în luna iulie, după ce se înscrie la o licitaţie pentru livrare de mixtură asfaltică la DADP Slobozia managerul anunţă că nu are capacitate de producţie necesară! Practic, domnul manager refuză să vândă mixtură asfaltică invocând că are comenzi pentru următoarele trei luni după care, în luna septembrie, acelaşi domn Stan vine în Consiliul Judeţean şi ne spune că nu are comenzi şi că i-au scăzut vânzările de mixtură asfaltică! Noi ne-am retras din acea licitaţie şi am pierdut încasări de aproape 17 miliarde lei vechi. Cu acest contract cu DADP se duce societatea pe profit.”, a precizat consilierul liberal.
„Pierderile reale sunt mult mai mari!”
În aceeaşi notă critică, colegul din PNL Sorin Fuerea a descris modalitatea prin care pierderea a fost diminuată din condei, în opinia sa anul 2017 aducând o pierdere de trei ori mai mare decât cea anunţată. „Am făcut o radiografie a societăţii funcţie de datele puse la dispoziţie de domnul manager şi considerăm că bugetul propus pe anul 2018 este eronat şi nu este realist. Anul trecut am aprobat un buget ce prevedea un profit de 2,2 miliarde lei vechi pentru ca la jumătate de an directorul Stan să vină cu o pierdere de aproape 10 miliarde lei vechi. Judeţul Ialomiţa a investit în ultimii 10 ani în această societate peste 90 miliarde lei vechi şi anual trebuie să recuperăm cel puţin 9 miliarde lei vechi.
Din documentele contabile ale societăţii reiese că a fost înregistrată o amortizare de 330 milioane lei vechi ceea ce înseamnă că în 273 de ani domnul director Stan va reconstitui capitalul social. Este incompetenţă sau furt? Dacă amorizarea era înregistrată corect în acte pierderea reală înregistrată nu ar fi de aproximativ 4 miliarde lei vechi ci de aproape 13 miliarde lei vechi.”, a spus Fuerea. El a anunţat că va solicita Camerei de Conturi Ialomiţa un audit pentru a evalua stadiul de distrugere a societăţii comerciale a Consiliului Judeţean Ialomiţa sub conducerea directorului Cristi Stan.