FALA ÎNAINTE DE TOATE: Consiliul Judeţean cumpără publicitate înainte de demararea investiţiei
OBICEI. Consiliul Judeţean Ialomiţa pune carul înaintea boilor şi atribuie un contract de publicitate în valoare de peste un miliard lei vechi pentru o investiţie ce nu şi-a desemnat încă firma pentru execuţie.
Consiliul Judeţean Ialomiţa, sub magistrala conducere a preşedintelui Victor Moraru, şi-a făcut un obicei din a aloca fonduri şi resurse umane importante campaniei de prezentare în lumină cât mai pozitivă a extraordinarului act administrativ comis în numele ialomiţenilor. Nu contează cât la sută este realitate, important este ca poporul purtător de ştampilă să doarmă liniştit, Victor Moraru veghează pentru el din fruntea instituţiei judeţene.
Să fie publicitate din belşug!
Consiliul Judeţean Ialomiţa a atribuit pe repede înainte un contract de publicitate pentru mega-lucrarea de modernizare a zeci de kilometri de drumuri judeţene în partea de vest a judeţului Ialomiţa. Instituţia a semnat în decembrie 2017 un contract de finanţate cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pentru modernizarea a 53,55 kilometri, investiţie ce trebuie finalizată până la jumătatea anului 2021.
Finanţarea nerambursabilă se ridică la 102,096 milioane lei dar la aproape 10 luni de la parafarea cu mare fast a documentaţiei instituţia judeţeană nu a reuşit să semneze un contract de execuţie pentru simplul fapt că procedura de atribuire prin licitaţie încă nu este gata.
Dacă la găsirea unui contructor se merge în viteza melcului, mult mai rapizi s-au dovedit funcţionarii atunci când a fost vorba de găsirea unei firme pentru servicii de publicitate căci, nu-i aşa, trebuie lăudat şi promovat la superlativ şeful Victor Moraru. Pe procedura simplificată, ca să meargă treaba repede, Consiliul Judeţean Ialomiţa a stabilit în urma primirii unei singure oferte financiare ca SC Flarom Advertising SRL Iaşi să primească de la bugetul judeţean suma de 103.422,9 lei pentru serviciile de promovare a investiţiei de infrastructură rutieră.
Banii vor acoperi costurile a 16 panouri temporare din tablă, 16 panouri permanente tot din tablă, un articol de presă ce va fi publicat în ziarul local din judeţul Ialomiţa cu cel mai mare tiraj şi 15.000 de pliante din care preşedintele Victor Moraru le va zâmbi electoral cetăţenilor atunci când le va spune câtă bunăstare sub formă de asfalt le va aduce prin faţa curţilor şi între localităţi.
Dirigenţie de lux pe şantier
Până la găsirea unui constructor, Consiliul Judeţean Ialomiţa a semnat un contract pentru consultanţă în managementul proiectului în valoare de 352.240 lei şi un altul pe de două ori mai mulţi bani pentru dirigenţie de şantier, operaţiune asigurată pentru „doar” 754.460 lei!
Investiţia de modernizare a celor patru sectoare trebuie finalizată până în iulie 2021, conform termenului asumat prin contractul de finanţare. Este vorba de 23,68 kilometri pe DJ 302, sectorul Drăgoeşti – Roşiori – Moviliţa – Dridu, 14,5 kilometri pe DJ 101, sectorul Dridu – Fierbinţi Târg – limită judeţ Ilfov, 7,6 km pe DJ 101, sectorul Dridu – Jilavele, şi 7,77 kilometri pe DJ 402, sectorul cuprins între limita cu judeţul Călăraşi şi Sineşti.
Media investiţiei pe fiecare kilometru sare cu mult peste valorile practicate până acum în lucrările similare finanţate prin Consiliul Judeţean Ialomiţa, 1,9 milioane lei (echivalentul a 410.000 euro), costisitor dacă avem în vedere că nu este vorba de realizarea de la zero a drumului ci pe cea mai mare parte din sectoare de aşternerea unui nou covor asfaltic!
Spre comparaţie, modernizarea a 7,8 kilometri din DJ 306 A între localităţile Ciochina şi Crunţi s-a realizat în anul 2015 cu o cheltuială totală de 9,336 milioane lei. Raportând la cursul de schimb leu – euro, valoarea medie pe kilometru a însemnat aproximativ 270.000 euro! Iar calitatea este de invidiat, testarea înaintea semnării procesului verbal de recepţie a lucrării fiind făcută de Ştefan Muşoiu, atunci preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Ialomiţa, după ce a rulat cu maşina instituţiei cu peste 120 km/h!
La fel de interesant este că INSTITUŢIA JUDEŢEANĂ A ALES SĂ ASFALTEZE DIN NOU sectorul de drum judeţean dintre Dridu şi Jilavele, o lucrare făcută şi pe vremea preşedintelui Vasile Silvian Ciupercă, este drept cu bani împrumutaţi de la bancă şi nu pe fonduri venite de la bugetul de stat. La vremea respectivă (anul 2006) reabilitarea celor 7,7 kilometri de drum judeţean a scos din visteria judeţeană 98 miliarde lei vechi. În acelaşi timp rămân la stadiu de drumuri pietruite ori acoperite doar cu pământ sectoare importante din DJ 213 A Gheorghe Lazăr – Scânteia, DJ 201 Borduşelu – Piersica – Orezu – Axintele.