Educație Favorite 

„FLACĂRA VIOLET” LA ŞCOALA AMARA: Firma şefului Consiliului Judeţean Ialomiţa, băgată pe gâtul părinţilor pentru plata unei uniforme hidoase

SCANDAL. Zeci de părinţi ai elevilor şcolii generale din oraşul Amara sunt revoltaţi după ce au văzut cum arată uniforma croită de societatea comercială deţinută de Victor Moraru, fost primar şi actual preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, croitorie aleasă de directorea şcolii, consiliera judeţeană PSD Elena Mitran!

Cea mai urâtă uniformă din istoria şcolilor ialomiţene, aşa se prezintă „lucrarea” executată pentru mai bine de trei sferturi dintre elevii care frecventează şcoala generală din oraşul Amara. Părinţii au luat foc când au primit uniformele comandate încă de la finalul anului şcolar precedent la croitoria firmei preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, fostul primar Victor Moraru. Dincolo de aspectul ciudat al combinaţiei de violet cu albastru închis, părinţii sunt revoltaţi şi că trebuie să plătească 130 de lei pentru uniformă!

„Este anormal, am rămas blocat când am văzut uniforma, cum să-ţi îmbraci copilul în aşa ceva?”, „Fata mea a primit uniforma zilele trecute şi arată ca mamaia când merge la sapă!”, „Şi-au bătut joc de banii noştri, noi am vrut ceva frumos pentru copii şi uite ce a ieşit, ba mai vor acum şi un milion trei sute pe uniformă…”, sunt doar câteva dintre reacţiile de pe un site de socializare ale părinţilor supăraţi. Ca să fie lucrurile clare alături a fost postată şi fotografia uneia dintre elevele „echipate” cu noua uniformă şcolară şi care concurează fără probleme la cel mai mare kitsch în materie de uniformă şcolară. Combinaţia de culori este prost aleasă, bluza de un violet strident ce te duce imediat cu gândul la celebra „flacără violet” lansată de Traian Băsescu pe vremea când candida la preşedinţia României vine „ca turnată” peste o fustă excesiv de largă şi neinspirat de lungă de culoare albastru închis, pachet ce displace vizual şi imposibil de acceptat de fete de gimnaziu aflate la vârsta adolescenţei.

Banii părinţilor pentru bunăstarea lui Victor Moraru

„Sunt făcute să-l îmbogăţească pe Moraru, sunt de la el de la croitorie, ce vă mai plângeţi atât!”, sună ca o concluzie amară remarca unui părinte. Într-adevăr, uniformele şcolare din Amara sunt executate la croitoria societăţii comerciale Miro Impex deţinută de fostul primar PSD Victor Moraru, acum preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa. Cum a ajuns croitoria să se lipească atât de rapid de banii părinţilor, v-aţi putea întreba… Simplu! Pe firul scurt, fără ocolişuri ori alte proceduri întotocheate.

Elena Mitran, directoarea şcolii generale din Amara, colegă de partid şi consilier judeţean PSD, a recunoscut pentru www.infoialomita.ro că nu a existat vreo procedură de selecţie ori licitaţie ci s-a ales croitoria doar pe criterii de apropiere de şcoală! „A fost o decizie luată în luna mai anului trecut, atunci când s-a decis la nivelul unităţii de învăţământ să se revină la uniforma pe care şcoala a mai avut-o până în anul 2010. În trecut am lucrat cu o firmă din Prahova pentru vechile uniforme şcolare. Oamenii au fost receptivi de fiecare dată şi nu au fost probleme dacă a fost nevoie să se facă modificări la unele uniforme. De data aceasta am ales să le facem la o croitorie de pe plan local, ca să le fie la îndemână părinţilor să apeleze la ei în cazul în care este nevoie.”, explică doamna director.

Interesant este că alegerea s-a făcut exact în perioada campaniei electorale, între două mitinguri electorale la care directoarea şcolii şi Victor Moraru, şeful croitoriei, mergeau pe străzi să discute cu alegătorii şi să le promită bunăstare şi dezvoltare. Un cadou financiar generos făcut actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, de vreme ce aproximativ 350 de elevi aveau să comande uniforme la croitoria firmei sale.

„Mie îmi place combinaţia de culori!”

„Au fost mai multe variante de culori, copiii au fost întrebaţi ce culori preferă. Este greu să fi pe gustul tuturor. Mie îmi place combinaţia aceasta, am zis să fie altceva, să ieşim din tipar! Noi am ales croitoria pe principiul că este de la noi din oraş, de pe plan local.” (ELENA MITRAN, director şcoala Amara)

Directoarea Elena Mitran recunoaşte că au fost discuţii aprige cu privire la combinaţia de culori a uniformei de la şcoală. „Este greu să mulţumeşti pe toată lumea! Nu ne-am apucat noi să facem de capul nostru, s-a zis că dacă e pe alb suntem ospătari, dacă este pe bleu se va spune că suntem de la Poliţie, verdele ne-au spus copiii că-i mănâncă vaca… Mie îmi place combinaţia aceasta, am zis să fie altceva, să ieşim din tipar!”, explică directoarea şcolii, precizând că au fugit de la bun început de roşu (culoarea PSD) şi galben (culoarea PNL), tocmai pentru a nu se da o conotaţie politică!

Cât priveşte costul uniformei s-a pornit de la 55 de lei pentru un tricou cu mânecă scurtă cu emblemă plus pantalon în cazul băieţilor ori sarafan la fetiţele din clasele mici şi fustă la fetele de la clasele V – VIII. „Am văzut şi eu că unora dintre părinţi li s-a cerut 130 de lei dar probabil aceştia au cerut două rânduri de uniformă, poate una cu tricou cu mânecă lungă, nu ştiu amănunte. Noi le-am făcut, acum urmează ca fiecare să vadă cum îi vine şi să se remedieze cât mai curând diferenţele de mărime.”, adaugă doamna Mitran. Era şi normal să apară diferenţe de mărime de vreme ce copiii nu au fost măsuraţi de vreun angajat al croitoriei (care ar fi putut să meargă la şcoală şi să ia măsuri de specialist, că doar de aceea se susţine că a fost aleasă croitoria de pe plan local) ci de fiecare părinte acasă, aşa cum s-a priceput fiecare. Mai mult, măsurile s-au luat în primăvară iar uniformele au fost realizare câteva luni mai târziu, în condiţiile în care beneficiari sunt copii care sunt în creştere.

 

 

Related posts