ÎNCĂ O ÎNCERCARE: Consiliul Judeţean Ialomiţa a găsit alţi contructori pentru podul de la Dridu
PROCEDURĂ. Podul de la Dridu va putea fi funcţional cel mai devreme peste 15 luni, dacă firmele care au primit lucrarea şi Consiliul Judeţean Ialomiţa îşi vor respecta clauzele asumate prin contractul semnat pentru o valoare de 80,4 miliarde lei vechi.
Epopeea reparării podului rutier de peste râul Prahova din zona Dridu şi-a consumat un nou episod administrativ. După ce s-a trezit că foştii constructori şi-au bătut joc de vechiul pod pe care l-au demontat şi apoi l-au abandonat profitând şi de lipsa de interes şi intervenţie a Consiliului Judeţean Ialomiţa, instituiţia care a comandat lucrarea acum câţiva ani a reluat toată procedura. Şi nu de la zero ci chiar de la minus dacă că gândim că valoarea gândită şi aprobată iniţial a suferit o creştere spectaculoasă şi a depăşit 2 milioane de euro!
Încă o licitaţie, un nou termen, alte promisiuni
Campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016 a revărsat un potop de promisiuni la gura lui Victor Moraru, atunci primul pe lista PSD acum preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa. „Vom veni, vom face, vom rezolva problema în câteva luni…” şi alte promisiuni derivate s-au dovedit a fi doar minciuni electorale rostite cu un zâmbet perfid. Oamenii au crezut că au de-a face cu un om serios şi care are proprietatea asupra cuvintelor, au votat din plin lista PSD, Victor Moraru s-a înscăunat şef peste judeţ şi de atunci au trecut 15 luni de linişte pe şantier. Locul unde se aud doar înjurăturile celor care sunt obligaţi să ocolească zeci de kilometri zilnic (oameni care fac naveta spre un loc de muncă şi elevi scoşi din programul lor obişnuit şi plimbaţi cu orele dus-întors spre şcoli) căci de muncitori nici urmă! Aşa cum nu vor fi văzuţi nici până la sfârşitul acestui an, dacă ar fi să luăm de bun calendarul reluării lucrărilor oferit zilele trecute de oamenii Consiliului Judeţean.
Instituţie ce a avut nevoie de mai bine de un an pentru a organiza o licitaţie pentru găsirea unui constructor dispus să repare ce stricaseră cei de dinainte. Scos la mezat pentru 80 de miliarde lei vechi, podul de la Dridu a avut ca pretendenţi două asocieri de firme, ambele formate dintr-un constructor şi un proiectant căci instituţia publică a decis să livreze la pachet investiţia şi să n-o mai rupă în două, proiectare separat şi execuţie separat, încercând astfel să evite situaţia anterioară în care unul dintre constructorii ce a lăsat baltă podul a solicitat suplimentarea contractului pe motivul unor vicii evidente din documentanţiile proiectantului.
Pod închis cel puţin până în primăvara anului 2019!
„Contractul s-a semnat pe data de 15 septembrie cu asocierea dintre firmele Lukonsa BM SRL Galaţi, pe partea de construcţii, şi Via Carpatia Bucureşti, pe partea de proiectare, pentru valoarea de 6.756.888,82 lei, fără TVA. Durata de execuţie este de 15 luni, în primele 30 de zile firmele având obligaţia să întocmească şi să prezinte proiectul investiţiei.”, a anunţat Gheorghe Proca, director executiv al Direcţiei Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa. Termen care nu a început încă să curgă căci nu s-au scurs zilele legale de contestaţie a atribuirii contractului, competitorii ce au cerut cu fix 5.587,42 lei mai mult având posibilitatea să o facă într-un interval de două săptămâni, perioadă în care trebuie constituită şi garanţia de bună execuţie.
Asta înseamnă că în cel mai feritic caz la 1 octombrie contractul intră în execuţie iar până la sfârşitul lunii viitoare asocierea de firme trebuie să aibă finalizat proiectul. Se ajunge astfel la 1 noiembrie când, este evident chiar şi pentru cel mai mic şcolar obligat să ocolească podul distrus, niciun contructor nu se va apuca de muncă pe şantierul de la Dridu. În cel mai fericit caz şi doar dacă primăvara nu va aduce precipitaţii însemnate cantitativ ce pot produce creşteri de debite ale râului reluarea lucrărilor se va putea face abia în luna aprilie a anului viitor. Aplicând prevederile contractuale locuitorii din zonă ar putea, repetăm, ar putea călca din nou pe pod în primăvara anului 2019. Asta dacă nu se repetă povestea contructorului supărat care-şi ia tălpăşiţa de pe şantier.
„Noi încercăm să evităm situaţia neplăcută din trecut şi avem prinse în contract clauze penalizatoare pentru depăşirea termenului de 15 luni de 0,15%/zi din valoarea contractului iar garanţia de bună execuţie este de 10% din valoarea contractului, fără TVA.”, a adaugat Gheorghe Proca. Întrebat dacă de data aceasta Consiliul Judeţean Ialomiţa şi-a luat toate măsurile de siguranţă cu privire la finalizarea fără sincope a lucrării, preşedintele instituţiei s-a arătat mai degrabă optimist. „Acestea sunt clauzele contractuale, noi trebuie să acţionăm într-un cadru legislativ, nu-i putem sechestra pe constructori pe şantier şi să-i obligăm să se încadreze în termenul asumat la semnarea contractului. Noi sperăm că de această dată clauzele contractuale vor fi respectate şi de noi şi de constructor şi personal am convingerea că va fi o lucrare ce se va încadra în termenul stabilit la ofertare.”, a spus Victor Moraru, lăsând de înţeles că administraţia sa, faţă de administraţiile predecesorilor Vasile Silvian Ciupercă şi Ştefan Muşoiu, colegii săi din PSD, şi-a făcut temele mult mai bine şi nu va avea parte de surprizele neplăcute din trecut.