Administrație 

GAURĂ NEAGRĂ ÎN BUGETUL LOCAL: Luna şi miliardul de plată la împrumutul pentru lucrările la SAM Fierbinţi Târg

ÎNROBITOR. Creditul contractat la sfârşitul anului 2015 a băgat bugetul local pentru 15 ani la o grea cheltuială care îi blochează orice proiect major de dezvoltare urbană de vreme ce doar pentru anul în curs ratele şi dobânzile de plătit ajung la aproape 12 miliarde lei vechi!

Strâns cu uşa de neîndeplinirea termenului de finalizare a investiţiei (sfârşitul lunii decembrie 2015) dar mai ales fără bani în visteria locală pentru continuarea lucrării fostul primar PSD Iuksel Iusein a ales ce-a mai la îndemână soluţie, să angajeze pentru 15 ani bugetul oraşului Fierbinţi Târg la un efort bugetar colosal având în vedere veniturile mici care se strâng anual din taxele şi impozitele locale.

Minciună electorală

În urmă cu exact cu an primarul de Fierbinţi anunţa că a fost nevoit să se împrumute pentru a nu pierde bani europeni în lucrarea de reabilitare a Şcolii de Arte şi Meserii (SAM) din oraşul Fierbinţi Târg, investiţie ce trebuia finalizată până la finele anului 2015. În realitate, la ora contractării împrumutului bancar el ştia foarte bine că localitatea pe care o conduce a pierdut şi nu puţin, circa jumătate din tot ce primise pe hârtie de la Uniunea Europeană şi că trebuie să plătească din cauza proastei administrări a lucrării de la Şcoala de Arte şi Meserii aproape 64 miliarde lei vechi! Aşa reiese dintr-un document oficial emis de Guvernul României la finele anului 2015 cu privire la proiectele europene care nu au fost executate în termen. „Beneficiarul (n.red. Primăria Fierbinţi Târg) va suporta din bugetul propriu pentru finalizarea proiectului după data de 31.12.2015 suma de 2.489.702 lei. Valoarea totală ce trebuie acoperită de beneficiar este de 6.382.910,88 lei.”, stă scris în dreptul investiţiei de la punctul 214 pe lista neagră în ceea ce priveşte lucrarea de la unitatea de învăţământ.

Pentru a nu-i sări contribuabilii în cap, în primăvara anului trecut, înaintea alegerilor locale, Iuksel Iusein lansa în spaţiul public o minciună: „Am fost obligaţi să alegem între două rele. Ori mergeam pe un proiect european şi nu ne încadram în termen şi am fi restituit toţi banii iar investiţia rămânea tot neterminată, ori contractam un împrumut de trezorerie cu dobândă mică pe 10 ani de zile pentru a finaliza lucrarea. Nu este uşor pentru bugetul local să suporte plata unui milion de lei pe an plus dobânda aferentă dar nu am avut de ales iar consilierii locali au înţeles asta şi au aprobat împrumutul.” Îi spunem minciună căci la ora declaraţiei Primăria care-i plătea leafa de edil achita deja din împrumutul bancar contractat în buza Crăciunului anului 2015 nu pe 10 ani, aşa cum le spunea locuitorilor, ci pe 15 ani, cu plăţi trimestriale care clatină din temelii bugetul local de fiecare dată.

Aproape 12 miliarde lei vechi de plată în 2017

Convenţia de împrumut semnată de primar pe data de 18.12.2015 stabileşte valoarea împrumutului la 11.031.779 lei (peste 110 miliarde lei vechi), bani împrumutaţi de la Ministerul de Finanţe pe o perioadă de 180 luni (15 ani) la o dobândă ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 3% (că doar nu era statul prost să nu câştige dobândă de pe urma fraierilor) ceea ce însemna la ora virării banilor o dobândă totală la lei de 4,07%. Luând în calcul că această dobândă nu s-ar fi modificat nici măcar o singură dată în cele 180 de luni, sumele totale datorate ca dobândă ajung la 3.473.649,99 lei (peste 34,73 miliarde lei vechi), ratele urmând a se achita trimestrial. Pe aceste cifre, pentru anul 2017, efortul total de plată era calculat iniţial la 1.148.920,82 lei (11,489 miliarde lei vechi) dar cifra a suferit deja o modificare din cauza majorării dobânzii. Ceea ce înseamnă, într-o medie lunară, aproape un miliard lei vechi de trimis în conturile Ministerului de Finanţe.

Vă întrebaţi ce s-ar întâmpla dacă Primăria ar intra în incapacitate de plată şi nu ar mai avea bani să achite ratele şi dobânzile trimestriale. Se precizează, negru pe alb, în convenţia de împrumut: „Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi dobânzilor aferente împrumutului acordat se calculează o dobândă de întârziere. În cazul în care nu se respectă termenele de rambursare prevăzute în scadenţar se sistează alimentarea bugetelor locale cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale până la lichidarea obligaţiilor de plată restante.” Pe româneşte, adio fonduri publice venite de la bugetul de stat, lucru sinonim cu lacătul pe instituţia publică!

 9 miliarde lei vechi, bani plătiţi dar neevidenţiaţi în actele Primăriei!

Deja modul de înregistrare în documentele fiscale ale unităţii administrativ teritoriale a creditului, dobânzilor şi a lucrărilor efectuate a generat dobânzi penalizatoare ce au fost achitate de la bugetul local, unde se strâng taxele şi impozitele locale plătite de dumneavoastră. Cum dobânda la împrumut se poate achita doar din veniturile proprii iar cei din Primăria Fierbinţi au ales să le achite din alte surse au fost impuse corecţii financiare din partea Curţii de Conturi. Instituţie de control ce a mai descoperit că lucrări în valoare de aproape 9 miliarde lei vechi executate şi plătite în anii 2010 şi 2011 de Liceul Fierbinţi nu au fost evidenţiate, aşa cum cerea legea, şi în scriptele Primăriei! Este vorba de mai multe alocări financiare făcute de Guvernul României în patru rânduri în cei doi ani, în total 8,999 miliarde lei vechi care nici la această dată nu se regăsesc preluate în evidenţa contabilă a Primăriei Fierbinţi Târg! Dacă suma s-ar fi înregistrat corect şi legal împrumutul contractat ar fi fost mai mic cu 9 miliarde lei vechi, ceea ce ar fi dus la diminuarea cu circa 10% a întregului efort bugetar suportat de locuitorii oraşului pentru SAM Fierbinţi Târg!

Bugetul local a pierdut din start 24 miliarde lei vechi!

Lucrarea întitulată „Înfiinţare şi modernizare Şcoală de Arte şi Meserii, localitatea Fierbinţi Târg, judeţul Ialomiţa” poate fi catalogată lejer drept cea mai mare ţeapă administrativă luată de oraşul din vestul judeţului Ialomiţa. Investiţia a adus pagubă la bugetul local încă din anul 2008, înainte de semnarea contractului de execuţie! Prima decizie majoră a primarului Iuksel Iusein, ales de doar câteva luni, a costat bugetul local mai bine de 24 miliarde lei vechi (echivalentul a 650.000 euro la data respectivă) după ce acesta a decis să refacă licitaţia pentru atribuirea contractului de modernizare. În plină campanie electorală pentru parlamentare se pune la cale licitaţia pentru SAM de la o valoarea de pornire de circa 3,3 milioane euro! Licitaţia a fost adjudecată la 81 de miliarde de lei vechi de către SC Stan & Son SRL Urziceni dar constructorul avea să se bucure foarte puţin pentru izbânda de la licitaţie. Adică până în momentul în care proaspăt alesul primar Iuksel Iusein a decis, fără a avea cine ştie ce studii de specialitate în lucrări de construcţii, că oferta este una neserioasă şi în doi timpi şi trei mişcări a dictat că licitaţia trebuie repetată. „Am considerat oferta ca neserioasă, diferenţa de preţ era prea mare, era evident că nu putea fi făcută lucrarea conform documentaţiei la valoarea licitată.”, explica primarul în toamna anului 2008 de ce a ales să-i sufle lucrarea firmei unuia dintre fruntaşii organizaţiei PSD Ialomiţa la vremea respectivă.

Oferta mai mare este mai bună!

A doua licitaţie organizată de Primăria Fierbinţi-Târg a fost câştigată de societatea Dafora Mediaş, cu 105 miliarde lei vechi, un colos în construcţii care s-a lepădat urgent de lucrare şi a dat-o sub antrepriză societăţii Sicrom Bucureşti, semn că 24 de miliarde lei vechi în plus, bani câştigaţi de la licitaţie, însemnau un profit însemnat şi suficient. Firma sub-contractoare din capitală a lucrat cum a putut, cât a putut şi, mai ales, pe cât de mult s-a priceput la banii pe care i-a primit. Şi nu a primit prea mulţi, de vreme că puţinele plăţi achitate în conturile Dafora n-au fost urmate şi de plăţi spre firma care a lucrat efectiv la SAM Fierbinţi. Pe cifre, în cele 24 de luni în care investiţia trebuia finalizată şi inaugurată doar 13,3% din valoarea atribuită la licitaţie pentru modernizarea unităţii de învăţământ fusese plătită firmei de construcţii! În lei, puţin peste 14 miliarde lei vechi, bani trimişi de la bugetul de stat în conturile Primăriei Fierbinţi-Târg special pentru plata firmei câştigătoare a licitaţiei.

Finanţarea UE, a doua mega-ţeapă

La un calcul simplu, dacă finanţările ar fi curs în acelaşi ritm lucrarea ar fi fost terminată în cel mai fericit caz prin anul 2025. Şi-uite aşa, după ani de zile în care pe şantier mai mult s-a stat decât s-a lucrat, în mintea primarului înfloreşte ideea unei finanţări europene. Aşa se semnează contractul de finanţare pe data 26 septembrie 2014, cu obligaţia ca în termen de 15 luni lucrarea să fie gata! Şi cum între timp crescuseră pretenţiile şi viaţa se scumpise, lucrarea şi-a umflat şi ea considerabil valoarea iar noua lucrare a ajuns la 159,57 miliarde lei vechi din care 133,675 miliarde lei vechi valoare totală eligibilă, sumă compusă dintr-o alocaţie nerambursabilă de 113,62 miliarde lei vechi fonduri comunitare, 17,37 miliarde lei vechi bani de la bugetul de stat şi o contribuţie locală de 2,67 miliarde lei vechi. În schimbul acestei finanţări, unitatea de învăţământ urma să beneficieze de lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere, plus înfiinţarea şi dotarea corespunzătoare a unui campus pentru liceeni axat pe învăţământ profesional şi tehnic, cu un cămin, o cantină şi garsoniere pentru cadrele didactice.

Cum Uniunea Europeană îţi dă dar nu îţi bagă şi în traistă Primăria trebuia să aibă grijă să se încadreze în condiţiile impuse şi să nu depăşească nici măcar cu o zi data de 26 decembrie 2015 fixată ca limită pentru terminarea lucrărilor. Termen care, aţi ghicit, nu a fost respectat iar la finalul anului 2015 proiectul de la Fierbinţi-Târg a intrat pe lista neagră a finanţărilor nefinalizate în termen iar sancţiunea a fost una singură: o parte importantă din banii primiţi de la Uniunea Europeană – „doar” vreo 25 de miliarde lei vechi – urmând a fi o primă notă de plată a locuitorilor oraşului pentru moftul numit „SAM Fierbinţi-Târg”. Spunem o primă notă de plată căci printr-o decizie a Guvernului României, bugetul local are de suportat în total corecţii financiare de aproape 64 de miliarde lei vechi! Fără să mai punem la socoteală dobânzile la împrumutul bancar contractat pentru plata aceleiaşi investiţii inutile!

Related posts