Administrație Favorite 

UNDE SE DUC BANII PUBLICI CÂND SE DUC: Firma căpuşă inventată de Victor Moraru, alimentată generos cu miliarde în lucrări date fără licitaţie

METODĂ. Victor Moraru, atât ca primar al oraşului Amara dar şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, a livrat pe firul scurt lucrări publice fără organizarea unor licitaţii societăţii comerciale Amara Business Group, firmă deţinută de Consiliul Local Amara, bani din bugetul local al oraşului-staţiune şi din bugetul judeţului Ialomiţa.

SC Amara Business Group SRL Amara este, fără îndoială, cea mai norocoasă firmă din judeţul Ialomiţa. Fără să o recomande cine ştie ce experienţă în vreun domeniu, societatea comercială inventată de Victor Moraru pe vremea când era primar a primit una după alta lucrări publice prin metoda „atribuirii directe” deşi are declarat ca obiect de activitate principal amenajările peisagistice, prestaţii executate, anul trecut spre exemplu, de un număr de 31 angajaţi. Amănunte ce nu au contat de vreme ce la nivelul anului 2016, dintr-o cifră de afaceri anuală de 12,7 miliarde lei vechi firma a primit pe direct peste 10 miliarde lei vechi din contracte de care am reuşit să aflăm.

Gardul electoral al cimitirului: 2,5 miliarde lei vechi!

dav

Fără îndoială cea mai „grasă” lucrare a venit de la bugetul oraşului Amara, primarul Victor Moraru alegând ca „specialiştii” în plantat de panseluţe şi îngrijit boschete să planteze şi gardul cimitirului chiar în campania electorală. Bine, doar o parte din el, mai precis un sfert, adică partea din faţă căci pe acolo vin enoriaşii cu drept de vot la mormintele celor dragi, pentru „numai” 2,55 miliarde lei vechi! Comanda s-a făcut pe data de 19 aprilie 2016, cu o lună şi jumătate înaintea alegerilor locale şi lucrarea s-a turnat la foc automat după un proiect făcut pe bani frumoşi de celebrul arhitect Sorin Brânză, consilier municipal PSD la Slobozia, de bună seamă rămas în ditamai criza de idei şi de lovele de vreme ce s-a bucurat la a lucra şi pentru cimitir. Când se va face restul gardului la cimitir (mai exact încă trei laturi) şi pe ce bani publici alegătorii vor vedea, probabil, în cel mai fericit caz în anul 2020, la următoarele alegeri locale căci până atunci interes din partea autorităţilor nu pare a mai fi.

Trei săptămâni mai târziu, în 12 mai 2016, de data aceasta în plină campanie electorală, firma primeşte tot din pixul (încă) primarului Victor Moraru o altă lucrare prin atribuire directă, aproape 1,5 miliarde lei vechi pentru servicii de curăţenie stradală. Probabil ca bonus pentru serviciile de curăţenie prestate în parcul balnear Amara, servicii răsplătite cu alte 1,6 miliarde lei vechi. Alţi bani publici, vreo 720 milioane lei vechi, s-au achitat pentru curăţat 182 copaci, cu peste 770 milioane lei vechi a fost plătită construcţia a două platforme de gunoi, alte sume în jurul a 150 de milioane lei fiecare alimentând conturile firmei Amara Business Group pentru montarea de sistem de monitorizare video, furnizare tribună activităţi, demolare platforme betonate ori reparaţii sistem de irigaţii stadion. Una peste alta, doar în anul 2016, firma a primit pe firul scurt de la Primăria Amara circa 9 miliarde lei vechi.

Prima lucrare ca şef la Consiliul Judeţean, aţi ghicit, la Amara Business Group!

Alegerile locale din vara anului 2016 au trecut dar apucăturile proaste nu au dispărut, ele doar s-au mutat de la Primăria Amara la Consiliului Judeţean Ialomiţa, instituţie în fruntea căreia a fost uns Victor Moraru prin votul consilierilor judeţeni PSD – ALDE. Ei bine, prima atribuire de lucrări făcută de actualul preşedinte al judeţului s-a făcut prin alegere directă, fără licitaţie ori selecţie de ofertă, beneficiară fiind firma cu unic acţionar Consiliul Local Amara! Astfel primul contract de lucrări din perioada de şefie a lui Victor Moraru, dacă ar fi să ne luăm după lista contractelor de lucrări şi prestări servicii aflate în derulare la Consiliul Judeţean Ialomiţa, a fost semnat în data de 8 septembrie 2016 cu SC Amara Business Group SRL pentru suma de 86.841,99 lei, fără TVA. Cum firma aparţine în totalitate comunităţii oraşului Amara, l-am rugat atunci pe preşedintele instituţiei judeţene să ne spună care este obiectul contractului, prin ce procedură a fost atribuit, dacă a fost licitaţie ce alte firme au participat şi ce sume au solicitat. Victor Moraru a lămurit rapid lucrurile: „Nu au mai fost alte oferte, este o achiziţie directă făcută de către Consiliul Judeţean Ialomiţa. Am găsit această societate după un an de zile în care s-a încercat contractarea acestei lucrări. Experienţa pe care o avea în astfel de lucrări ne-a îndreptăţit să încheiem acest contract cu această firmă. Este vorba de refacerea terasei de la Sala de Spectacole de lângă sediul Consiliului Judeţean, refacerea izolaţiei.”

Societatea cu pricina, recomandată cu atâta căldură şi înfiptă, iată, şi la banul public judeţean, are ca unic acţionar Consiliul Local Amara, adică locul care l-a propulsat pe Moraru în fruntea Consiliului Judeţean, el fiind şi cel care a decis înfiinţarea ei pe vremea când era primar al oraşului Amara. Cum sângele apă nu se face şi preşedintele de acum al instituţiei judeţene nu uită de unde a plecat, primul miliard de lei vechi din banii ialomiţenilor a aterizat în conturile societăţii Amara Business Group. „Nu am trimis invitaţii altor societăţi comerciale pentru a ne face oferte financiare cu privire la lucrarea de izolare a terasei sălii de spectacole, a fost atribuire directă.”, completează Moraru filmul afacerii derulate cu firma Consiliului Local Amara.

Profit doar pe spinarea atribuirilor directe

În anul 2012, pe vremea când era primar al oraşului Amara, Victor Moraru a pus pe picioare societatea comercială Amara Business Group SRL, firmă cu unic acţionar Consiliul Local Amara. Obiectul de activitate, dacă este să ne luăm după datele oficiale transmise Ministerului Finanţelor Publice, a fost în 2013 cel de activităţi de întreţinere peisagistică, unul care avea să aducă un profit net de 13.438 unei firme cu 12 salariaţi. Anul următor, cu patru salariaţi în plus, societatea Primăriei Amara are mai puţin spor şi încheie cu un profit ridicol, cât jumătate din leafa primarului Moraru, doar 1.538 lei la o cifră de afaceri de aproape zece miliarde lei vechi! Cu totul altfel aveau să stea lucrurile în 2015, când la o cifră de afaceri de 14,2 miliarde lei vechi SC Amara Business Group SRL aduce în conturile Primăriei Amara un profit de 1,16 miliarde lei vechi. În fine, pentru anul trecut profitul declarat oficial şi înregistrat la finanţe este de 755 milioane lei vechi la o cifră de afaceri de 12,7 miliarde lei vechi. Interesant este că deşi obiectul de activitate a rămas neschimbat, repetăm „activităţi de întreţinere peisagistică”, Victor Moraru, ajuns şef la Consiliul Judeţean, alege firma Primăriei Amara pentru că, cităm din nou: „Experienţa pe care o avea în astfel de lucrări (n.red.: refacere izolaţie terasă) ne-a îndreptăţit să încheiem acest contract cu această firmă.”

 

 

 

 

 

Related posts