Eveniment Favorite 

DOSAR DIICOT: Gina Palantin audiată la DIICOT în scandalul diplomelor luate pe șpagă, frisoane în Primăria Slobozia

Gina Palantin, șefă de protocol în cadrul Primăriei Slobozia, a fost săltată de mascați și dusă la sediul DIICOT pentru a da declarații în scandalul diplomelor obținute contra bani ori produse.

Atmosferă apăsătoare la sediul Primăriei Slobozia după ce Gina Palantin, una dintre cele mai influente persoane din instituție, a fost luată pe sus și dusă la audieri la sediul DIICOT.

Gina Palantin, șefa de protocol a instituției și una dintre cele mai influente persoane din organizația PSD Slobozia, va trebui să lămurească anchetatorii cu privire la implicarea în acordarea ilegală de diplome emise de Universitatea „Spiru Haret”.

Anchetatorii au efectuat 76 percheziții pe raza municipiului București și în locații din alte 13 județe din țară. Pe listă apar și percheziții în Ialomița , într-o cauză ce privește destructurarea unui grup infracțional organizat.

Cei vizați sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, luare și dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și alte infracțiuni.

Șpagă în bani, carne de porc, vin și țuică

Dosarul DIICOT vizează aproape 100 de persoane, printre care un prorector, mai mulți decani, profesori și secretari ce sunt suspectați că puseseră la cale un sistem prin care studenții primeau contra cost note de trecere.

Procurorii bănuiesc că de cel puțin 7 ani examenele de orice tip erau fraudate iar în unele situații studenții ce primeau diplome de licență ori master nici măcar nu treceau pe la facultăți.

Pe lângă 1.500 euro, o șpagă anuală, cei dornici să obțină diplome fără să învețe mai ofereau și diverse produse, cum ar fi carne de porc, litri de vin și de țuică, susțin anchetatorii.

Procurorii DIICOT susțin că au fost situații în care studenții primeau note de 9 și 10 pe lucrări scrise pe computere accesate de la distanță de angajați ai Universității ce aveau grijă să completeze testele corect.

Angajări și salarii majorate pe diplome false

Grav este că unii dintre cei care au obținut diplome de licență ori de master în mod fraudulos le-au folosit ulterior pentru a fi încadrați în sistemul public, pe posturi unde absolvirea unei facultăți este criteriu obligatoriu.

În plus, salarizarea se face și funcție de diplomele de studii iar persoane cu „patalama” emisă în ultimii ani de Universitatea „Spiru Haret” au fost încadrate pe trepte superioare, cu salarii mai mari decât în cazul celor fără studii superioare.

Deși de la ridicarea în vederea audierii a angajatei Gina Palantin au trecut mai bine de 24 ore Primăria Slobozia nu a avut vreo reacție oficială cu privire la ancheta în care este implicată una dintre persoanele cu funcții în cadrul instituției publice.

Related posts