Educație Favorite 

Guvernul dă afară salariați pe care nu-i plătește de la bugetul de stat

Guvernul nu mai permite Primăriilor să achite salariile personalului încadrat în școli dar neprins în bugetul de salarizare asigurat de Ministerul Educației.

Guvernul face disponibilizări în rândul persoanelor care lucrează în unitățile de învățământ și care în acest moment sunt plătite din fondurile asigurate de bugetele locale.

Interzicerea posibilității finanțării unor posturi auxiliare sau posturi nedidactice din visteriile locale generează doar la nivelul județului Ialomița disponibilizarea a peste 200 de angajați.

Guvernul n-a luat în calcul sau poate nu l-a interesat că fără acești salariați unele școli vor fi în imposibilitatea de a asigura căldură elevilor pe timpul iernii.

Mai grav, unitățile de învățământ ce sunt angrenate în implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri europene riscă să fie obligate să restituie toți banii primiți.

Este situația, spre exemplu, a Campusului de la Fetești, unul realizat cu fonduri de la Uniunea Europeană, și unde, pentru cel puțin 5 ani, trebuie asigurată funcționarea cantinei și a internatului școlar.

Odată disponibilizați salariații plătiți de Primăria Fetești dispar și serviciile ce sunt prinse ca obligatorii în dosarul de finanțare iar comunitatea locală va fi obligată să dea banii înapoi.

Guvernul a dictat, prefectul a executat

Bugetele locale pentru anul 2021 au prinse la capitolul de finanțare acoperirea sumelor necesare pentru plata acelor angajați din școli care nu sunt plătiți de la bugetul Ministerului Educației.

În acest moment, plata salariilor pentru personalul didactic auxiliar (bibliotecar, secretar, pedagog, etc.) sau a celui nedidactic (paznic, fochist, îngrijitoare, femeie de serviciu, muncitori necalificați, etc.) se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, doar într-o anumită pondere.

Diferența de salarizare este achitată de la bugetele locale, funcție de numărul de salariați angajați în afara schemei de personal plătită direct de la bugetul de stat.

Ajunse la Instituția Prefectului pentru avizul de legalitate, bugetele locale se pot izbi de reglementarea legală ce nu mai permite autorităților locale să plătească parte dintre angajații unităților de învățământ.

Mihai Tănăsescu, omul Guvernului în Ialomița și cel care conduce Instituția Prefectului doar pentru că USR-PLUS a primit această funcție atunci când s-au împărțit ciolanele în teritoriu, le-a atras în scris atenția primarilor că nu mai pot finanța plata salariilor pentru o serie de angajați din școli.

Prin Circulara 8277 a Instituției Prefectului, li se spune primarilor localităților din Ialomița , negru pe alb și cu citat din legislație, că legea nu permite plata salariilor angajaților din școli.

Considerăm că autoritățile locale pot aloca sume din bugetele locale pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat însă numai pentru categoriile de cheltuieli prevăzute în Legea educației naționale, respectiv pentru cheltuieli cu pregătirea profesională, cheltuieli cu evaluarea periodică și cheltuieli cu bunuri și servicii.”, a transmis prefectul în teritoriu.

Mihai Tănăsescu s-a limitat doar la a cita din lege fără a le oferi primarilor vreo soluție pentru evitarea închiderii unor unități de învățământ pe motiv că dispar din schema de personal paznici, fochiști, îngrijitori ori femei de serviciu pe care oricum nu-i plătește în acest moment Guvernul ci comunitățile locale, prin bugetele locale.

Slobozia are peste 100 de salariați în pericol, la Fetești sunt alți 60…

Localitățile cu multe unități de învățământ din Ialomița sunt cele mai afectate de dorința Guvernului de a disponibiliza oameni pe care oricum nu-i plătește de la bugetul de stat.

La nivelul județului sunt în acest moment 220 de angajați în unitățile de învățământ care sunt plătiți de la bugetele locale.

Municipiul Slobozia are cei mai mulți, peste 100. La Fetești sunt aproape 60 iar câteva zeci sunt și în municipiul Urziceni.

Sunt oameni care dacă nu mai pot fi plătiți de la bugetele locale vor fi dați afară și astfel școlile rămân descoperite, fără oameni pe posturi de fochist, femei de serviciu, paznici sau îngrijitori.

Situația gravă a determinat Consiliul Județean Ialomița să ceară din nou Guvernului o soluție cât mai urgentă pentru rezolvarea acestei probleme grave.

Din 2018 tot trimitem și sesizăm această problemă Ministerului Educației. Ori dau în continuare posibilitatea UAT-urilor, dacă-și permit, să finanțeze aceste posturi, ori le preia Ministerul și le plătește.”, a explicat Cătălin Grigore, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, pentru ziarulstirea.ro.

Oficialul spune că a primit de-a lungul timpului cinci-șase răspunsuri seci, emise în cel mai pur stil birocratic, cu citate din legislație și fără soluții.

Răspunsurile la celelalte adrese (n.red. trimise Ministerului Educației de către Consiliul Județean Ialomița) sunt atât de birocratice… În cinci rânduri ni se spune că finanțarea posturilor se face conform legii. Punct. Și semnează director de Minister., a adăugat Cătălin Grigore.

Avizul de nelegalitate pe bugetele locale generează automat disponibilizarea oamenilor

Primăriile din Ialomița așteaptă cu înfrigurare să primească din partea Instituției Prefectului Ialomița avizele de legalitate pentru Hotărârile de Consiliu Local prin care au fost adoptate bugetele pe anul 2021.

În cazul în care acest aviz va fi unul negativ din cauza finanțării unor posturi din unitățile de învățământ, autoritățile locale nu vor avea de ales și îi vor anunța pe oameni că trebuie să-și găsească alt loc de muncă.

Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă nu ne mai dau voie să plătim de la bugetul local. Rămân școlile fără instalatori, fără fochiști, copilașii nu mai pot primi căldură la iarnă, nu mai puteam asigura paza căci trebuie să dăm afară paznicul plătit acum din bugetul local.”, explică situația complicată unul dintre primarii din județ.

Related posts