Eveniment Favorite 

ÎN PLINĂ SECETĂ PLOUĂ CU PROMISIUNI: „Vom oferi despăgubiri, cu siguranță banii vor ajunge la fermieri înainte să înființeze culturile!”

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a promis la Vlădeni că toți fermierii cu suprafețe calamitate de secetă vor primi despăgubiri din partea statului.

Despăgubiri pentru atenuarea efectelor secetei severe ce a lovit România, singura soluție pentru a salva agricultura românească.

Fermierii și oficialii din Ministerul Agriculturii au ajuns la concluzia că fără sprijin consistent din partea statului mai ales fermierii cu suprafețe mici sunt condamnați la faliment.

Vom oferi despăgubiri, am emis un ordin comun cu Ministerul de Interne, astfel comisiile județene și locale pot consemna care este dimensiunea pagubelor.”, a anunțat Adrian Oros.

Ministrul agriculturii a fixat data de 15 iunie ca dată limită până la care să existe o centralizare a datelor din județele afectate de seceta severă din ultimele luni.

O să intervenim să despăgubim și cu siguranță banii vor ajunge la fermieri înainte să-și înființeze culturile.”, a mai spus șeful Ministerului Agriculturii.

Adrian Oros recunoaște că agricultura românească este meteo-dependentă

Seceta care a lovit România mai violent ca niciodată în ultimii 40-50 ani a lăsat în urmă cel puțin 1,4 hectare calamitate în proporție mai mare de 40%.

Puține suprafețe sunt asigurate iar dintre acestea și mai puține vor fi despăgubite pentru secetă în condițiile în care societățile de asigurări fug da dracul de tămâie de astfel de risc.

Fără despăgubiri cei mai mulți dintre noi nu vor avea posibilitatea de a o lua de la capăt în toamnă. Unii au întors cultura de grâu, alții nu ți-au asumat riscul și au acceptat paguba.”, este concluzia amară a unuia dintre fermierii prezenți la întâlnirea cu ministrul agriculturii.

Anul acesta traversăm momente extrem de dificile dată fiind seceta severă prin care trecem. Peste 70% din terenurile cultivate în zonă sunt calamitate sută la sută.”, a descris situația Marian Dinu, primarul comunei Vlădeni.

În ciuda promisiunilor cvasi-generale, lansate de toate forțele politice perindate la Guvernare în ultimele trei decenii, irigațiile eficiente sunt floare rară.

Tinel Gheorghe, deputat PNL de Ialomița: „Guvernul PNL va aloca o sumă substanțială!”

Tinel Gheorghe, deputat liberal și președinte al PNL Ialomița, le-a explicat fermierilor că în acest moment nu se poate vorbi în cifre exacte despre despăgubirile pentru secetă.

Guvernul PNL va aloca o sumă care va fi substanțială în economia globală a costurilor pe hectar cu producția. Dacă adăugăm subvenția pe suprafață și cea de motorină pierderile se vor elimina aproape de zero.”, estimează parlamentarul de Ialomița.

Tinel Gheorghe recunoaște că plata despăgubirilor se va face doar după discuții aplicate cu Ministerul Finanțelor, cel ce va trebui să identifice resursa bugetară în contextul delicat al economiei afectate de pandemie.

Suma nu poate fi făcută publică pentru că trebuie văzută rectificarea bugetară, felul în care stăm cu finanțele țării, plus altele.”, a mai spus Tinel Gheorghe.

Prioritatea comisiilor locale și județene când s-au inventariat culturile afectate de secetă în Ialomița a fost verificarea solelor fermierilor care au solicitat întoarcerea culturilor.

Odată luați în evidență aceștia s-a continuat apoi cu fermierii care au ales să-și mențină culturile înființate inițial, terenuri cu diferite grade de calamitate.

Related posts