Eveniment 

ÎN SFÂRŞIT! Poliţia Locală nu mai are voie să dea anumite amenzi de circulaţie!

DECIZIE. Doar poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere au competenţa de a aplica sancţiuni contravenţionale proprietarilor care nu oferă date despre cei care le conduc maşinile, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adoptată în luna iunie şi publicată abia acum în Monitorul Oficial.

De trei luni o decizie adoptată de ÎCCJ care interzice poliţiştilor locali să mai aplice sancţiuni şoferilor pentru abateri la legea circulaţiei a avut nevoie pentru a vedea lumina tiparului în Monitorul Oficial, condiţie pentru a produce efecte juridice. „Doar agentul constatator din cadrul Poliţiei Rutiere are competeţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.”, se precizează în decizia adoptată de ICCJ.

Hotărârea are menirea de a armoniza deciziile adoptate de instanţe, unele dintre acestea alegând să desfiinţeze procesele verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali iar altele, dimpotrivă, să respingă contestaţiile depuse de oamenii care au considerat că legislaţia nu le permite poliţiştilor locali să se substituie poliţiştilor rutieri şi să aplice sancţiuni constatate la legea circulaţiei.

Amenzi rutiere emise de poliţişti locali fără atribuţiuni

Cu o legislaţie ambiguă şi interpretabilă Poliţia Locală Slobozia şi-a făcut uneori de cap şi a forţat atât nota cât şi legea aplicând sancţiuni la regimul rutier prin angajaţi care nu aveau nici cele mai mici cunoştinţe din domeniul circulaţiei rutiere. Unii salariaţi ai instituţiei cu atribuţiuni pe linie de ordine publică au completat procese-verbale de contravenţie pe OUG 195/2002 beneficiind şi de faptul că persoanele amendate nu au ştiut la momentul respectiv că doar poliţiştii locali cu un curs de câteva luni absolvit în domeniul legislaţiei rutiere aveau acest drept.

Şi chiar dacă ar fi ştiut, totul s-a petrecut cu voie de la directorul Laurenţiu Abaza, cel care s-a apărat susţinând că legea îi oferă un termen de cinci ani în care este obligat să îşi şcolească subordonaţii! Au fost şi şoferi amendaţi care s-au adresat instanţei invocând această lipsă de calificare în domeniu a poliţiştilor locali semnatari de procese-verbale de contravenţie dar în majoritatea cazurilor contestaţiile le-au fost respinse şi au rămas buni de plată.

„Sunt anumite activităţi pe care ei le pot desfăşura fără să fie obligatorie prezenţa noastră, cum ar fi cele de dirijare a intersecţiilor uşoare care au anumite valori de trafic, cum este şi intersecţia din faţa şcolii nr. 3. În acest moment şi Poliţia Rutieră dar şi Poliţia Locală aplică amenzi pentru oprire şi staţionare în loc nepermis.”, a explicat pentru www.infoialomita.ro comisarul Sorin Goagă, şeful Poliţiei Rutiere Ialomiţa.

Poliţia Locală Slobozia axată în special pe amenzi rutiere

Elocvent pentru modul în care Poliţia Locală Slobozia gândită iniţial ca o formă de supraveghere a modului în care se respectă ordinea şi liniştea publică s-a transformat într-o Poliţie Rutieră paralelă cu cea oficială este raportul de activitate pe ultimii ani în ceea ce priveşte numărul de amenzi date pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei rutiere. Dacă în anul 2013 instituţia condusă de Laurenţiu Abaza aplica 1577 de amenzi la OUG 195/2002, la nivelul anului 2016 s-a ajuns la 2614 amenzi de circulaţie, evoluţia anuală fiind una crescătoare după cum indică raportul de activitate pentru anul trecut.(vezi foto)

Ca sume, Poliţia Locală a comunicat că în primul trimestru al anului 2017 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 144.120 lei, din care, cele legate de circulaţia pe drumurile publice (cu amenzi prevăzute în OUG 195/2002 şi în câteva Hotărâri ale Consiliului Local Slobozia) au cumulat 94.845 lei, 65,8% din total! Pentru că rămân fără cea mai importantă sursă de venituri, poliţiştii locali fac acum presiuni pe lângă parlamentari pentru a modifica legislaţia şi a le permite din nou să aplice sancţiuni la regimul rutier, amenzi care alimentează bugetul local, locul de unde li se întorc banii pentru plata salariilor lunare.(sursă foto: www.pcslobozia.ro)

Câinele nu pleacă de lângă abator!

Deranjaţi că li se contestă dreptul de a aplica sancţiuni la legea circulaţiei şi că astfel veniturile le sunt drastic diminuate, poliţiştii locali au reacţionat prin directorul lor Laurenţiu Abaza, omul căruia primarul Adrian Mocioniu i-a fixat o leafă lunară de 6.960 lei. Acesta susţine că de fapt singura interdicţie pe care ar avea-o acum Poliţia Locală este aceea ce a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducătorului auto pentru a fi condus pe drumurile publice. „Este necesar de subliniat faptul că nu a fost afectată în niciun fel sfera de competenţe a poliţiei locale în ce priveşte constatarea de contravenţii şi aplicarea de sancţiuni rutiere.”, susţine Laurenţiu Abaza. Şeful Poliţiei Locale Slobozia nu vrea în ruptul capului să renunţe la a scoate subordonaţii pe şosele spre a-i sancţiona pe conducătorii auto care, în opinia lor, opresc, staţionează ori parchează în locuri nepermise, operaţiune ce generează astfel cele mai multe amenzi aplicate şi încasate la bugetul local.

 

Related posts