Administrație Favorite 

INIŢIATIVĂ LĂUDABILĂ: Municipiul Urziceni rămâne fără administratorul public inutil!

DECIZIE. Consilierii municipali au hotărât să desfiinţeze funcţia de administrator public ocupată de Nicolae Cristea, un umil consilier PNL dispus să semneze fără să comenteze tot ce-i bagă sub nas primarul Constantin Sava. Se va economisi astfel în anul 2018 suma de 1,14 miliarde lei, banii necesari retribuirii administratorului public!

Consilierii municipali PSD au reuşit să-l lase pe primarul Constantin Sava fără administratorul public, în fapt un umil „înaintaş” gata să-şi bage pielea la saramură în locul său, după cum îşi laudă primarul subalternul ori de câte ori are ocazia. La îndemnul cetăţenilor supăraţi că trebuie să cheltuiască peste 1 miliard lei vechi pe an pentru plata unui administrator public care să facă o parte din lucrurile pentru care este plătit primarul în funcţie, consilierii municipali strânşi în jurul viceprimarului Liviu Cazan au profitat de un proiect de hotărâre supus dezbaterii la solicitarea primarului Constantin Sava şi au reuşit să obţină scoaterea din schema de personal a funcţiei de administrator public. Votul nu a picat deloc bine primarului şi taberei liberale din Consiliul Local Urziceni dar nu a fost infirmat în termenul legal de Instituţia Prefectului ceea ce înseamnă că din acest moment municipiul Urziceni nu mai are administrator public.

„Înaintaşul” cu atribuţiuni peste lege

Nicolae Cristea, consilier municipal PNL şi cel mai fidel soldat aflat în subordinea primarului Constantin Sava (vezi foto!) chiar şi atunci când primarul era ţinut la uşa instituţiei de interdicţia impusă de instanţele de judecată la solicitarea DNA, a ajuns administrator public în urma unui consurs „special” în care a fost anunţată doar proba scrisă, nu şi proba interviu. În condiţiile în care avea să „concureze” de unul singur, fără nici măcar un contra-candidat de faţadă, Cristea avea să câştige şi să primească astfel postul sinonim cu o leafă brută lunară de 7.105 lei.

Imediat după validarea concursului, primarul Constantin Sava declara bucuros pentru www.infoialomita.ro că a scăpat de orice griji şi că de acum înainte are cine să de-a cu subsemnatul în faţa organelor de anchetă dacă va fi cazul: „Tot ce înseamnă administrarea Primăriei şi a oraşului îi va reveni în totalitate, absolut tot. O să fie vai de mama lui, va fi vai de capul lui! De când am venit, de patru luni lucrez singur de am înnebunit. Eu mă voi ocupa practic cel mai mult acum de partea asta de investiţii, programe şi proiecte.”

Conform legislaţiei în vigoare, în calitate de administrator al municipiului Urziceni, Nicolae Cristea are o serie de atribuţiuni şi nimic în plus. Nicio problemă, când vine vorba de luat legea la mişto cine poate fi mai potrivit decât primarul Sava? Acesta, în doi timp şi trei mişcări, i-a pus în fişa postului de administrator public şi lucruri ce sunt doar în sarcina primarului şi doar a lui, decizie în afara legii ce avea să fie confirmată ulterior de Instituţia Prefectului Ialomiţa care-l şi somează pe Sava să anuleze dispoziţia emisă în 28.08.2017 (la doar câteva zile după aşa-zisul concurs!). Ce face primarul? Decide pe data de 23 noiembrie, din nou în afara legii care nu permite să existe simultan aceleaşi atribuţiuni de conducere către două persoane, să suprapună o parte dintre atribuţiunile administratorului public cu cele ale viceprimarului, dând astfel peste cap întreaga activitate din Primăria Urziceni!

„Înaintaşul” cu un miliard leafă!

Dincolo de aspectele ilegale confirmate inclusiv de Instituţia Prefectului Ialomiţa, postul de administrator public de Urziceni produce efecte serioase în visteria locală. Încadrarea lui Nicolae Cristea s-a făcut pe un salariu brut lunar de 7.105 lei (puţin sub 5.000 lei salariu net), retribuţie pentru care cetăţenii urbei suportă în fiecare lună în total 8.739 lei, dacă punem la socoteală şi contribuţiile suportate de angajator. În total 104.868 lei la nivel anual, efort bugetar ce va creşte însă de la 1 ianuarie 2018 până la peste 114.000 lei!

Asta ca efect al creşterii salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei, coeficientul de multiplicare aplicat de 4,9 ducând salariul brut lunar al administratorului public la 9.310 lei. Dacă adăugăm şi contribuţia angajatorului, efortul lunar al municipalităţii ajunge la peste 9.500 lei. O sumă considerată prea mare pentru prea puţin de către consilierii municipali PSD. Aceştia şi-au susţinut punctul de vedere printr-un amendament la proiectul de hotărâre de modificare a statului de funcţii al Primăriei Urziceni şi alături de consilierii ALDE au reuşit cu 10 voturi „pentru” faţă de 7 voturi „contra” să scoată din schemă administratorul public.

Imediat după vot Cristina Andrei, secretarul Primăriei, a anunţat că nu va contrasemna hotărârea adoptată cu amendamentul de desfiinţare a postului de administrator public şi că decizia finală va fi cea a Instituţiei Prefectului, singura instituţie ce poate să nu ofere avizul de legalitate în termen de 5 zile de la adoptarea hotărârii de Consiliu. Cum acest termen s-a scurs iar de la prefectul Gigi Petre nu a venit vreo solicitare de reviziuire a actului administrativ, în mod legal municipiul Urziceni nu mai are administrator public!

Related posts