Administrație Favorite 

ULTIMUL TREN: Victor Moraru vrea să cumpere pe ultima sută de metri sediul BCR

PROCEDURĂ. Ca să nu mai aibă emoţii atunci când comisia instituţiei va analiza oferta venită din partea proprietarilor fostului sediu BCR şi a evita situaţia din vară când aceasta a anulat achiziţia, Victor Moraru a numit în comisie doar oameni care nu-i ies din cuvânt, unul dintre ei omenit de curând cu o primă generoasă!

Interdicţia de a mai achiziţiona bunuri şi autoturisme în anul 2018 impusă prin modificările aduse Codului Fiscal pentru anul viitor îi dă frisoane preşedintelui Victor Moraru. Hotărât să pună mâna pe banii publici pe un sediu pe cât de scump pe atât de inutil, şeful Consilului Judeţean Ialomiţa încearcă în ceasul al doisprăzecelea să resusciteze procedura de achiziţie fără licitaţie a fostului sediu BCR. Modificările importante aduse componenţei comisiei de analiză a ofertelor ce vor fi depuse (după cum arată condiţiile stabilite de instituţie doar clădirea de pe B-dul Chimiei din Slobozia se încadrează în parametri impuşi de Moraru!) arată clar că există o temere că şi de această dată lucrurile nu vor merge aşa cum îşi doreşte preşedintele instituţiei judeţene.

 Evaluarea se va face după cumpărare!

 Victor Moraru ştie să-şi pregătească aşa cum trebuie terenul pentru a pune, în sfârşit, mâna pe fostul sediu BCR pentru o sumă anunţată deja de mai bine de un an de 78,5 miliarde lei vechi, echivalentul a peste 1,7 milioane euro! Valoare ce nu reflectă vreo evaluare efectuată de specialişti acreditaţi ci doar una numită „o afacere de nerefuzat” de către preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

După ce i s-a atras atenţia că poate sfârşi prin a da cu subsemnatul pentru achiziţia cu dedicaţie, Moraru încearcă să se acopere şi introduce acum în procedura de achiziţie ideea unei evaluări a viitorului sediu, una plătită din suma pentru cumpărarea clădirii de peste 4.000 metri pătraţi. „Pentru oferta/ofertele declarate admisibile în urma evaluării documentelor de calificare şi înaintea etapei de negociere, se va efectua un raport de evaluare a imobilului (clădire şi teren) realizat de un evaluator ANEVAR pentru stabilirea valorii de piaţă a imobilului la data cumpărării.”, este modificarea adusă condiţiilor aprobate pentru procedura derulată în primăvara acestui an.

În plus, după ce s-a constatat că imobilul prezintă serioase deficienţe din punct de vedere constructiv, pentru ca fostul sediu să se poată califica la a fi achiziţionat se elimină pur şi simplu o condiţie până acum obligatorie: „Ca urmare a constatărilor rezultate în urma primei proceduri în ceea ce priveşte documentaţia de atribuire se modifică punctul B, litera s – Imobilul să fie finalizat şi finisat exterior şi interior în loc de Imobilul să fie finalizat, să nu prezinte degradări structurale, să fie finisat la exterior şi interior”! Eliminarea acestei condiţii va permite cumpărarea fostului sediu BCR deşi acesta prezintă destule elemente degradate structural la exterior, lucru ce poate fi văzut cu ochiul liber, fără a fi cine ştie ce specialist! (vezi foto!)

 Primă substanţială pentru un nou membru al comisiei

 Prima procedură de cumpărare a fostului sediu BCR a sfârşit lamentabil pentru Victor Moraru. După ce croit caietul de sarcini în aşa fel încât să se califice doar clădirea situată pe B-dul Chimiei din Slobozia, comisia nu a închis ochii şi a anulat întreaga afacere după ce a constatat că preşedintele Victor Moraru negociase anterior de zor nu cu proprietarii clădirii ci cu nişte chiriaşi! „Consiliul Judeţean Ialomiţa anunţă ANULAREA procedurii privind cumpărarea unui imobil cu destinaţia Sediu administrativ al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a terenului aferent acestuia deoarece singura ofertă depusă în data de 08.06.2017, cea depusă de Banca Comercială Română SA a fost declarată inacceptabilă în urma verificării documentelor de calificare transmise: întrucât, potrivit prevederilor art. 27, alin. 11, lit. b, din Regulamentul – cadru privind cumpărarea de bunuri imobile de către judeţul Ialomiţa, cu modificările şi completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 97 din data de 15.12.2016, – (a fost depusă de un ofertant care nu îndeplineşte condiţiile minime de calificare), Banca Comercială Română SA, la data prezentei nu este proprietarul de drept al imobilului situat în Slobozia, bd. Chimiei, nr. 21 compus din teren şi construcţie, pentru care a depus oferta de vânzare.”, anunţa în iunie Consiliul Judeţean Ialomiţa.

Surse din interiorul instituţiei au confirmat că pentru „afrontul” de a nu trece peste acest amănunt Victor Moraru a tunat şi fulgerat împotriva membrilor comisiei de evaluare. Pentru a nu mai sta şi de data aceasta cu inima la gât, cu votul consilierilor PSD şi ALDE se încearcă schimbarea din temelii a componenţei comisiei de evaluare, prin înlocuirea a nu mai puţin de patru membri. Printre cei noi se numără şi Daniela Bunea, una dintre persoanele de încredere din anturajul preşedintelui Victor Moraru, cel care tocmai a scos din bugetul insituţiei 600 milioane lei din care plătit de curând o primă consistentă celei care va analiza oferta ce va veni din partea proprietarilor fostului sediu BCR!

Related posts