Favorite Sănătate 

LA MILA BUGETULUI NAȚIONAL: Spitalul Județean de Urgență Slobozia nu are bani pentru salarii dar plătește managerei o leafă de lux

CIFRE. Unitatea medicală controlată politic și administrativ de Consiliul Județean Ialomița achită lunar managerei Mariana Iancu un salariu de bază brut de 4.600 euro.

Spitalul Județean de Urgență Slobozia supraviețuiește cu greu atunci când vine vorba de asigurarea fondurilor de salarii pentru plata angajaților instituției.

Fondurile primite lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile medicale oferite sunt departe de a acoperi necesarul cheltuielilor de funcționare, unde aproape trei sferturi din bani merg spre plata de salarii și a celorlalte drepturi.

Potrivit ultimelor cifre oficiale, cea mai mare unitate medicală din județul Ialomița nu are asigurate fondurile pentru plata în întregime a salariilor în lunile noiembrie și decembrie.

Se așteaptă cu sufletul la gură alocațiile de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea creșterilor salariale.

Gripă” bugetară la salarii

Sumele contractate din servicii medicale asigură fondurile necesare achitării tuturor drepturilor pentru personal doar până la 31.10.2019, comunică Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Chiar dacă cheltuielile de personal ale celei mai mari unități medicale din județul Ialomița au primit luna trecută o infuzie de 4,411 milioane lei plus încă 1,577 milioane lei în cursul lunii noiembrie.

Banii primiți în octombrie ca subvenție de la bugetul fondului unic de asigurări sociale de sănătate reprezintă aproape 6% din totalul bugetului alocat pentru plata de salarii și a celorlalte drepturi.

În aceste condiții salarizarea cadrelor medicale, asistenților și a personalului Spitalului Județean de Urgență Slobozia va sta în noiembrie și decembrie la mila bugetului național.

Până acum, de-a lungul anului, subvențiile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea creșterilor de salarii au fost de 33,322 milioane lei.

Suma reprezintă o treime din bugetul total al Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În total, pentru drepturile salariale, se alocă anual peste 70% din totalul veniturilor unității medicale.

4.600 euro pe lună, salariu de manager

Schema de personal a Spitalului Județean de Urgență Slobozia cuprinde 1022 posturi, dintre care 4 sunt posturile de conducere alocate Comitetului Director.

În acest moment sunt angajate la unitatea medicală 850 persoane ce au alocate pentru întreg anul 2019 un fond de salarii de bază de 54,73 milioane lei, o medie de 5.400 lei pe lună.

Celelalte posturi rămân neocupate pe perioadă nedeterminată având în vedere că și cu schema descompletată nu ajung banii de salarii.

La aceste salarii de bază se adaugă sporurile și tichetele de masă, tichete pe care le ia inclusiv Mariana Iancu.

Este și normal să se bucure de ele de vreme ce leafa lunară stabilită de Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, este de „doar” 21.500 lei, echivalentul a 4.600 euro.

Bugetul alocat celor patru persoane ce fac parte din Comitetul Director al Spitalului Județean de Urgență Slobozia este impresionant.

Managerul, directorul medical, directorul îngrijiri și directorul financiar au pe tot anul alocată suma de 659.000 lei pentru plată salarii de bază.

Dacă dăm la o parte leafa anuală a doamnei Mariana Iancu, ceilalți trei primesc, în medie, salarii de bază brut lunar de peste 11.000 lei.

De remarcat că la capitolul venituri proprii, talentul managerial al doamnei Mariana Iancu vorbește de la sine.

În primele zece luni ale anului 2019 acestea au fost de 2,863 milioane lei, reprezentând, atenție, 2,5% din totalul bugetului Spitalului Județean Ialomița care este la ora actuală de 111,831 milioane lei.

Related posts