Administrație Favorite 

LA UN PAS DE COLAPS FINANCIAR: Drumuri și Poduri Ialomița are în 2017 contracte la jumătate din volumul cheltuielilor totale

VENITURI INSUFICIENTE. Societatea Consiliului Județean Ialomița avea la începutul lunii martie doar două contracte în execuție, valoarea previzionată a încasărilor fiind de doar 43% din totalul sumelor necesare activității pe anul în curs.

SC Drumuri și Poduri SA Slobozia, societatea de drumuri județene controlată sută la sută de Consiliul Județean Ialomița, trece prin cea mai neagră perioadă financiară de la înființare. Scoaterea cu mascații a fostului președinte Vasile Silvian Ciupercă din fruntea instituției județene a reprezentat începutul sfârșitului pentru firma condusă de Ștefan Ghibanu.

Fără Ciupercă adio bani de la bugetul județului

Rămasă fără protectorul numărul 1, cel care a girat și semnat alocații financiare de peste o mie de miliarde lei vechi în ultimul deceniu către SC Drumuri și Poduri SA, firma Consiliului Județean a intrat în picaj și are șanse minime să mai scape cu bine din marasmul economic în care se zbate. O situație pe care o recunoaște acum Florin Stănescu, președintele Consiliului de Administrație al societății comerciale: „Având în vedere realizările anului 2016, an în care societatea s-a confruntat cu situații excepționale datorate în mare măsură lipsei de finanțare a proiectelor de infrastructură la nivelul județului Ialomița și nu numai, am prevăzut pentru anul 2017 o creștere a veniturilor, într-o manieră prudențială și realistă, care să poată fi realizată cu actuala dotare și structură funcțională a unității.” Un obiectiv ce pare la acest moment imposibil de atins având în vedere că SC Drumuri și Poduri SA Slobozia are fix două contracte parafate și finanțate: contractul pe trei ani de lucrări de întreținere drumuri încheiat în 2015 cu Consiliul Județean Ialomița și un contract de lucrări reabilitare străzi în comuna Stelnica. Valoarea totală a acestora se ridică la nivelul anului 2017 la 44,22 miliarde lei, ceea ce reprezintă doar 43% din totalul cheltuielilor prinse în bugetul aprobat de consilierii județeni!

Reparații de „calitate” pe drumurile județene

De mai bine de zece ani societatea Consiliului Județean este abonată la banii ialomițenilor în baza contractulului multi-anual de întreținere și reparații drumuri județene. Pe lângă mia de miliarde lei vechi plătită cu mărinimie de Ciupercă de la bugetul județului pentru „întreținerea” gropilor din carosabil locuitorii acestui județ știu pe propriul buzunar ce înseamnă calitatea lucrărilor atunci când merg cu autovehiculele la service pentru reparații la sistemele de direcție greu încercate de craterele din asfalt. Și, conform zicalei populare cu ce nu știe bărbatul știe tot satul, înlocuitorul lui Ciupercă la butoanele de comandă ale Consiliului Județean continuă să susțină la fel de prostește că firma din subordine execută doar lucrări de calitate. Cităm din Victor Moraru: „SC Drumuri și Poduri Slobozia, ca și constructor s-a comportat exemplar dacă ne raportăm la calitatea drumurilor, nu avem nicio localitate, nici un drum județean unde să avem sesizări cu privire la calitate.” Observând că șeful Consiliului Județean este mai preocupat de plimbările pe la Bruxelles ori prin țară, ocazii în care folosește avionul ori drumurile naționale și autostrada, și pentru că prin județ drumurile sale pot fi numărate pe degetele unei singure mâini în zece luni de șefie ne permitem să îi prezentăm realitatea dură, așa cum rupe ea suspensiile vehiculelor obligate să folosească drumurile județene. Iată o imagine sugestivă privind „calitarea” lucrărilor SC Drumuri și Poduri SA Slobozia pe drumul județean 201 Ciulnița – Buești, acolo unde firma Consiliului Județean a „reparat” în toamna anului 2016 carosabilul afectat, cu simț de răspundere, normal, și care arată în aprilie 2017 cât de mult și-au meritat drumarii cele peste 44 de miliarde lei vechi virate anul trecut în conturi din bugetul județului.

Related posts