MILIARDE PENTRU HÂRŢOAGE: Primarul Victor Moraru a lăsat bugetul oraşului Amara în fundul gol
CONTRACTE PE BANDĂ RULANTĂ. Înainte să plece din fruntea Primăriei Amara pentru a ajunge şef peste judeţ Victor Moraru a avut grijă să lase o grea moştenire bugetului local atribuind zeci de documentaţii care depăşesc în total 32 miliarde lei vechi!
Victor Moraru a condus vreme de 12 ani oraşul – staţiune Amara. Anul 2016 a fost însă, de departe, cel mai solicitant pentru el, în fapt doar jumătate din el, atunci când a fost cu acte-n regulă primar al comunităţii.
Postură din care a nenorocit bugetul local reuşind „performanţa” de a încheia zeci de contracte pentru întocmirea documentaţiilor unor ipotetice viitoare investiţii în alei pietonale, pistă de biciclete ori amenajarea parcului, investiţie pentru care s-au mai tocat până acum peste 150 de miliarde!
Scurt tratat de administraţie
Lista de achiziţii directe făcută de Primăria Amara la comanda unică şi la semnătura lui Moraru este impresionantă. Ca să fenteze organizarea unor licitaţii (ştiţi, chestia aia unde poate veni să participe orice firmă şi să strice ploile şi încasările!), cel mai de seamă gospodar al urbei a inventat spargerea pe mai multe lucrări distincte tocmai pentru ca valorile acestora să nu depăşească pragul de la care trebuie organizată licitaţie.
Aşa aveau să apară una după alta atribuiri către aceeaşi firmă, SC Intergroup Engineering SRL Bucureşti, societate abonată de ani de zile la astfel de întocmiri de hârţoage cu autorităţi publice locale şi centrale din toată România.
Atât de dragă i-a picat la inimă lui Victor Moraru această firmă încât în luna februarie a anului trecut a semnat nu mai puţin de 15 atribuiri directe, cu un record ziua de 19 februarie 2016 când, de bună seamă credem că a făcut scurtă la mână de cât a fost obligat să folosească pixul pentru a parafa, atenţie, 9 contracte!
Studii de fezabilitate pentru reabilitare şi modernizare căi de acces în staţiune, modernizare gradina de vară, dezvoltarea infrastructurii de turism, eficientizarea iluminatului public şi pentru alte idei ale lui Moraru au primit sume care au ajuns doar pe un singur obiectiv la 1,34 miliarde lei, fără TVA!
Atât de hămesiţi au fost actorii afacerii încât pe lângă aceste sume, firma din Bucureşti a mai primit şi „bacşişuri” pentru întocmirea de cărţi funciare, pentru două obiective, spre exemplu, suma plătită fiind de 200 milioane lei vechi!
Peste jumătate din impozitele încasate
Potrivit raportului de activitate întocmit de primarul Victor Moraru, în anul 2016 s-au încasat la bugetul local circa 57 de miliarde lei vechi din taxele şi impozitele plătite de locuitorii oraşului Amara.
Mai bine de jumătate din această sumă este prinsă în contractele fără număr încheiate cu SC Intergroup Engineering SRL (16,24 miliarde lei, fără TVA) şi în mega-contractul semnat cu asocierea dintre firmele SC CONSIM Invest şi Proiect Expert Consult în valoare de 15,41 miliarde lei, fără TVA, pentru, cităm: „realizare proiect tehnic, detalii de execuţie, documentaţia pentru autorizaţia de construire pentru lucrări de canalizare menajeră străzi oraş Amara”!
Acesta a fost semnat, atenţie, pe data de 16 mai 2016, când Victor Moraru era în plină campanie electorală şi când ştia că nu va mai fi primar al oraşului după alegerile din luna iunie a anului trecut, moment din care avea să treacă la preşedinţia Consiliului Judeţean cu votul consilierilor judeţeni PSD – ALDE.
Nu a fost singurul contract semnat în plină campanie electorală, căci între două plimbări electorale şi strângeri de mâini cu contribuabilii cărora tocmai ce le plecau spre capitală taxele şi impozitele plătite, prietenii de la SC Intergroup Engineering SRL mai semnau pentru „doar” 1,077 miliarde lei vechi, fără TVA, un contract pentru întocmire studiu de fezabilitate şi cărţi funciare pentru „modernizare drumuri de exploatare agricolă”!
Pentru parc alţi bani, altă distracţie
Pe lista generoasă a viitoarelor investiţii la loc de cinste se găseşte obiectivul „Reabilitarea parcului balnear din staţiunea Amara, etapa II”. Etapa a doua pentru că, după cum bine ştiţi, celebrul parc a mai fost finanţat odată şi nu cu bani deloc puţini!
Pentru reabilitarea parcului, în urmă cu şase ani Uniunea Europeană a trimis printr-un program operaţional pe Axa 5 peste 130 de miliarde lei vechi sub formă de fonduri nerambursabile, valoarea totală a investiţiei depăşind 165 miliarde lei vechi!
Ei bine, doar pentru întocmirea studiului de fezabilitate Primăria Amara a fost de acord să plătească acum 1,325 miliarde lei vechi, fără TVA, aceleiaşi SC Intergroup Engineering SRL. Interesele sunt atât de mari în a se mai toca bani în re-reabilitarea parcului din Amara încât investiţia este declarată ca prioritate zero şi de Ion Măiţă, candidatul PSD la fotoliul de primar părăsit de Moraru!