Administrație Favorite 

MINISTERUL DEZVOLTĂRII A DAT PRAFUL DE PE ULIŢĂ: Municipiul Feteşti a cerut bani pentru 45 kilometri dar a primit fonduri pentru doar 2,5 kilometri!

PUŢIN, FOARTE PUŢIN. Doar 5,5% din totalul fondurilor solicitate pentru reabilitarea drumurilor din Feteşti au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin PNDL 2. Interesant este că valoarea pe kilometru este de 2,3 ori mai mare faţă de precedentul contract derulat prin PNDL 1.

Primarul Sorin Gafiţoi a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene două contracte de finanţare pentru lucrări introduse la mijlocul anului trecut pe lista PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). Este vorba de reabilitarea şi modernizarea străzilor municipale din Feteşti în valoare de 56,32 miliarde lei vechi şi de lucrări de reabilitare a grădiniţei cu program prelungit „Albă ca Zăpada”, estimate la 5,45 miliarde lei vechi. Bucuria obţinerii finanţărilor în ceea ce priveşte străzile este însă mică dacă avem în vedere că municipalitatea a obţinut bani la doar 5,5% din totalul solicitărilor!

Finanţări infime faţă de solicitări

Starea deplorabilă a străzilor din Feteşti a fost principala nemulţumire a locuitorilor la începutul anului 2016, lucru confrimat de sondajele de opinie făcute de PSD pentru a lua pulsul alegătorilor înaintea întâlnirii cu ştampila de vot din luna iunie. Cum poporului trebuie să-i promiţi ceea ce îşi doreşte, reabilitarea străzilor a fost lait-motivul campaniei electorale pentru alegerile locale iar candidatul partidului avea să câştige Primăria, în primul rând, pentru că a promis străzi de nivel urban nu uliţe de nivel sătesc. Statistic, municipiul „se mândrea” la acel moment cu străzi de pământ pe o lungime totală mai mare decât jumătate din total, foarte mult având în vedere că oamenii plătesc impozite şi taxe locale la nivel de municipiu. Spre disperarea oamenilor, situaţia nu s-a îmbunătăţit fundamental deşi s-a scurs un an şi jumătate din totalul de patru al mandatului 2016 – 2020.

Prin PNDL 1 au fost reabilitate străzi în municipiul Feteşti pe o lungime de circa 20 kilometri. Pentru PNDL 2 s-au cerut iniţial bani pentru alţi 20 kilometri pentru ca în primăvara anului trecut municipalitatea să solicite Ministerului Dezvoltării fonduri pentru încă 25 kilometri de drumuri interioare. De cerut s-a cerut vârtos însă de primit s-a primit praful de pe tobă de la Guvernul PSD. „Din cele două solicitări de 45 kilometri în total ni s-a aprobat o bucăţică mică, de aproximativ 2,5 kilometri, în valoare de 56,32 miliarde lei vechi. Este un program multi-anual şi sperăm ca în 2019 să mai fie încă 10 km aprobaţi, poate chiar toţi!”, spune primarul Sorin Gafiţoi, sperând ca de la anul Guvernul partidului său să fie mai darnic şi cu banii pentru reabilitarea străzilor din Feteşti.

Diferenţe mari între preţurile de execuţie

Cum nevoile sunt mari şi majoritatea străzilor arată cumplit, bătălia pentru a intra pe lista arterelor ce vor fi reabilitate şi modernizate în primă fază a fost una aprigă, cu fiecare tabără politică (PSD şi PNL) încercând să obţină capital electoral însemnat prin introducerea în capul listei a străzilor de unde le vin cei mai mulţi votanţi. În cele din urmă gâlceava a fost anulată de numărul mic de străzi ce vor intra în reparaţii, şi asta din cauza valorii infime aprobate, decizia finală fiind cea a primarului Gafiţoi.

„Străzile au fost stabilite de mine şi de echipa din Primărie. Eu nu merg cu modernizarea de străzi după culoarea politică. Le-am ales pe cele mai circulate şi pe care s-au reabilitat reţelele de alimentare cu apă şi canalizare pentru că nu suntem nebuni să asfaltăm astăzi pentru a sparge mâine. Sunt cinci străzi de strictă necesitate şi sper ca lucrarea să aibă parte de constructori serioşi iar în cel mai scurt timp ele să fie modernizate.”, explică primarul Gafiţoi cum s-au ales străzile ce vor fi asfaltate cu banii din contractul semnat pe PNDL 2.

Este vorba de reabilitarea şi modernizarea străzilor Tineretului, Ceahlăului, General Averescu, Armatei şi Grâuşor. Valoarea totală pentru cei 2,5 kilometri de drum este de 56,32 miliarde lei vechi, ceea ce înseamnă o valoare medie pe kilometru de aproape 22,53 miliarde lei vechi. O cifră impresionantă dacă o comparăm cu cea aferentă reabilitării cu fonduri prin PNDL 1, atunci când pentru circa 20 kilometri de străzi din municipiul Feteşti au fost alocate fonduri de circa 195,25 miliarde lei vechi. În medie, 9,76 miliarde lei pe kilometru, adică de 2,3 ori mai puţin decât costul pe kilometru prin programul PNDL 2!

Grădiniţă sedusă şi abandonată

A doua finanţare pentru care s-au semnat acum actele este reabilitarea grădiniţei „Albă ca Zăpada”, lucrare de 5,45 miliarde lei vechi. Este vorba de o investiţie în continuarea unei investiţii începută şi neterminată încă de pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu, adică de acum două cincinale! Constructorul de atunci a început reabilitarea clădirii, a lucrat cât a lucrat şi cum banii nu au mai venit de la Guvern a lăsat totul baltă şi dus a fost. În urma sa au rămas probleme mari pe care acum Primăria Feteşti le vrea pentru totdeauna rezolvate.

„La grădiniţă s-a lucrat în urmă cu câţiva ani, acestea nu s-au încheiat şi la fiecare ploaie mai consistentă apa se infiltrează şi în interiorul clădirii. Am avut un proiect tehnic vechi ce trebuie refăcut şi lucrarea va fi una nouă, atribuită în urma unei licitaţii noi. Au probleme cu reţeaua de apă, cu reţeaua electrică şi cu acoperişul. Lucrarea veche nu s-a finalizat dar nu vă pot spune eu cât s-a executat din ea. A apărut oprtunitatea să primim bani prin PNDL 2 şi mă bucur că a intrat pe listă.”, descrie primarul Sorin Gafiţoi situaţia de la Grădiniţa „Albă ca Zăpada”. Dacă va avea noroc să dea peste contructori serioşi iar plăţile de la bugetul local nu vor sucomba înainte de termen se doreşte ca în maxim un an să fie tăiată panglica inaugurală.

 

Related posts