OLE, OLE, MULŢUMIM IAR PSD!
Ciupercă ne-a mai lăsat o gaură de 22 de miliarde!
MOŞTENIRE. Pe lângă prejudiciul estimat la 65 de miliarde lei vechi pentru care Vasile Silvian Ciupercă a fost săltat cu mascaţii de către DNA şi trimis în judecată, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean ne-a mai lăsat ca amintire încă o gaură financiară însemnată.
Dacă ar fi să luăm de bune cifrele din dosarul penal al cărui actor principal este fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, la vremea cu pricina şi şeful organizaţiei judeţene PSD, la care să adăugăm ultima notă de plată stabilită de Tribunalul Ialomiţa, cinstitul şi competentul Ciupercă a produs bugetului ialomiţenilor o gaură ce se apropie de cifra spectaculoasă de 2 milioane de euro!
Documentaţii proaste marca CJI
Modul în care a gestionat banii publici mai ales în lucrările de modernizare a sectoarelor de drumuri judeţene ori în celebrele contracte şi adiţionale cu firma de casă Drumuri şi Poduri SA Ialomiţa au făcut obiectul multor investigaţii jurnalistice publicate de Informaţia. Acuzat în dese rânduri că documentaţiile întocmite de firme alese mai mult sau mai puţin pe sprânceană sunt varză şi nu corespund realităţii, fostul preşedinte a reacţionat de fiecare dată apărându-şi cinstea şi corectitudinea care, în cele din urmă, l-au dus chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp în spatele gratiilor. Pe lista ţepelor epocale lăsate moştenire judeţului de Vasile Silvian Ciupercă să înscrie acum şi reabilitarea unei porţiuni de drum judeţean în lungime de 7,9 kilometri, drum situat între DN 2A (zona Chirana) şi Luciu, limita cu judeţul Brăila. Făcute pe genunchi, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic ce au stat la baza licitaţiei s-au dovedit a fi un fiasco, lucru constatat abia după ce drumul pus în operă de contractantul Oyl Holding a cedat înainte de a fi exploatat cu adevărat. Arătaţi cu degetul şi acuzaţi de drumari că hârţoagele Consiliului Judeţean nu au respectat valorile de trafic, textura fundaţiei precum şi particularităţile solului, mai marii Consiliului Judeţean (şi îi numim aici pe preşedintele Vasile Ciupercă şi pe mâna sa dreaptă, vicepreşedintele responsabil cu cifrele Ioan Martin) au ales ce-a mai lesne justificare: constructorul este de vină. Drept pentru care a fost pus să execute încă o dată lucrarea, de data aceasta pe banii lui, un mezelic de peste 20 de miliarde lei vechi, un plus de 20% faţă de suma contractată.
Ca să justifice decizia, Ciupercă a ieşit în dese rânduri în mod public şi a executat foc automat împotriva constructorului, unul care deranja pentru că ridicase cu mult standardele de execuţie faţă de firma sa de suflet SC Drumuri şi Poduri SA. La un semn de stilou, pe banii Consiliului Judeţean Ialomiţa, s-a executat la data scandalului (vara anului 2013) o expertiză care, normal, le-a dat dreptate celor din fruntea instituţiei publice căci, nu-i aşa, cine plăteşte are dreptate! Instantaneu, Ciupercă a declarat public în direct şi în reluare: „Avem rezultatul expertizei. Aceasta a avut două obiective. Pe de o parte să constate de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi, pe de altă parte, să propună soluţii de intervenţie. Atenţie, însă, acestea vor fi făcute pe cheltuiala constructorului. Vorbim de probleme care îi aparţin şi pe care este obligat să le rezolve.”
Ialomiţenii sunt buni de plată!
Executată conform noilor doleanţe ale Consiliului Judeţean Ialomiţa investiţia de pe DJ 213 a scos din conturile societăţii comerciale aproape 18 miliarde lei vechi, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată. Considerându-se nedreptăţiţi, cei de la Oyl Holding au cerut în instanţă ca vinovaţii să plătească lucrările suplimentare. Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Ialomiţa care a solicitat părţilor toate documentaţiile tehnice şi financiare ce au stat la baza contractului de execuţie. S-a apelat şi la un expert care să ateste cine a greşit şi cine trebuie să achite „pleaşca” iar vinerea trecută decizia judecătorească a căzut ca un trăsnet peste bugetul judeţului Ialomiţa. Din încheierea de şedinţă aflăm că Tribunalul Ialomiţa, cităm: „Admite ca întemeiată cererea formulată de SC Oyl Holding AG SRL în contradictoriu cu pârâtul Judeţul Ialomiţa, prin preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Obligă pârâtul Judeţul Ialomiţa, către reclamantă la plata sumei de 1.795.196,20 lei, plus TVA aferent reprezentând lucrări suplimentare executate şi nedecontate cu prilejul executării contractului de execuţie lucrări nr. 7270/19.10.2011, inclusiv la plata dobânzii legale calculată de la data de 6.05.2015, data introducerii cererii la instanţă, până la data plăţii efective. Obligă pârâtul Judeţul Ialomiţa la plata sumei de 37.208,55 lei cheltuieli de judecată (taxă judiciară timbru şi onorariu expert judiciar.” Sentinţa Tribunalului Ialomiţa poate fi atacată de către şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa în termen de 15 zile de la comunicare.
PETRONEL TUDOR
„Tribunalul Ialomiţa admite ca întemeiată cererea formulată de SC Oyl Holding AG SRL în contradictoriu cu pârâtul Judeţul Ialomiţa, prin preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Obligă pârâtul Judeţul Ialomiţa, către reclamantă la plata sumei de 1.795.196,20 lei, plus TVA aferent reprezentând lucrări suplimentare executate şi nedecontate, inclusiv la plata dobânzii legale.”
SENTINŢA TRIBUNALULUI IALOMIŢA
OBICEI
Documentaţie proastă şi pentru reabilitarea podului de la Dridu
Proiectul făcut de mântuială pentru care acum judeţul trebuie să achite peste 22 de miliarde lei vechi unui constructor obligat pe banii lui să repare boacăna administrativă nu este singura „grea moştenire” lăsată de cele două cincinale de domnie ale lui Vasile Ciupercă. Refacerea podului de la Dridu este un alt mega-eşec, şi de data aceasta construit pe baza unor studii şi a unui proiect tehnic prost întocmite dar pentru care s-au plătit bani grei. Evaluată la puţin peste 40 de miliarde lei vechi (echivalentul a aproape 1 milion de euro) la momentul executării licitaţiei, lucrarea este departe de a fi gata deşi pentru ea s-au achitat deja peste 17 miliarde lei vechi. Noul preşedinte Victor Moraru (tot de la PSD, evident) a dispus un alt proiect, pe alţi bani, fireşte, şi investiţia a explodat din punct de vedere financiar: pentru restul de executat ar mai fi nevoie de aproape 90 de miliarde lei vechi! Asta face ca nota de plată în cazul podului de la Dridu, la datele actuale, să poată atinge aproape 110 miliarde lei vechi, echivalentul a 2,4 milioane de euro, cu mult peste valoarea iniţială a investiţiei!