Administrație Favorite 

PIERDERI ÎNSEMNATE LA SC DRUMURI ŞI PODURI SA: Managerul lui Victor Moraru duce societatea Consiliului Judeţean Ialomiţa spre faliment

REZULTATE. Primele nouă luni ale anului 2017 cu manager nou la societatea din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa s-au încheiat cu o pierdere de peste 17,74 miliarde lei vechi, previziunile pentru viitorul firmei de drumuri fiind mai degrabă sumbre decât optimiste având în vedere cifrele contabile negative.

Ştefan Ghibanu, directorul care a condus mai bine de un deceniu SC Drumuri şi Poduri SA a fost tras pe linie moartă odată cu preluarea de către Victor Moraru a şefiei Consiliului Judeţean Ialomiţa. În locul său a fost uns în urma unui „concurs de specialitate” inginerul Cristi Adrian Stan, preluarea scaunului de director fiind mult lăudată public de preşedintele instituţiei publice judeţene, judeţul Ialomiţa fiind proprietarul societăţii comerciale şi principalul finanţator atât prin (repetetate) majorări de capital cât şi prin celebrele contracte multi-anuale de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene.

2 miliarde lei vechi pierdere lunară

Timpul a trecut şi noul manager şi-a etalat din plin talentul printr-o strategie nouă de contractare a lucrărilor şi de lărgire a activităţilor firmei. S-au făcut noi angajări, au fost semnate mai multe contracte de execuţie dar în loc ca societatea să prospere fenomenul a fost exact invers iar după primele trei trimestre ale anului 2017 pierderea este cuvântu de ordine la SC Drumuri şi Poduri SA. Şi nu una mică, aproape 18 miliarde lei vechi, în medie o gaură financiară de câte 2 miliarde lei vechi lună de lună.

Cifrele contabile arată negru pe alb cum stă situaţia la 30.09.2017: la venituri totale de 59,36 miliarde lei vechi cheltuielile totale ale societăţii sunt de 77,10 miliarde lei vechi, cheltuielile totale la 1.000 lei venituri fiind de fix 1.298,85 lei, cu mult faţă de 980 lei aprobate în luna martie de consilierii judeţeni. Oficial, explicaţia managerului sună cam aşa: societatea a ales să încheie contracte cu o cotă minimă de profit pentru a realiza un volum de lucrări cât mai mare şi practic să se câştige nu din tarife ci din volum. O socoteală pur teoretică, practica arătând că această strategie este una păguboasă pentru societate, adică pentru bugetul judeţului, locul unde ar trebui să se întoarcă anual profitul realizat de SC Drumuri şi Poduri SA, ceea ce se întâmplă de 10 ani încoace.

Nu va fi cazul şi în anul 2017 căci anunţul de pierdere a devenit oficial şi este estimat acum că se va înregistra la finalul anului la valoarea de 9,85 miliarde lei vechi! La polul opus faţă de profitul de 2,02 miliarde lei calculat şi asumat de acelaşi domn director Cristi Adrian Stan în luna martie, atunci când a întocmit şi prezentat spre aprobare bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs.

Şapte lucrări mari şi late!

„În anul 2017 ne confruntăm cu lipsa lucrărilor de întreţinere şi construcţie a infrastructurii rutiere datorită blocajului existent încă la nivelul administraţiilor locale, principalii noştri beneficiari. Reducerea comenzilor de lucrări, creşterea costurilor materiilor prime, creşterea costurilor transportului, a cheltuielilor cu salariile datorate creşterii salariului minim pe economie precum şi preţul scăzut al lucrărilor scoase la licitaţie a diminuat (n.red. dezacordul aparţine directorului!) considerabil cota de profit pe lucrările deja contractate ceea ce conduce inevitabil la scăderea indicatorilor economici ai societăţii.”, a explicat în scris directorul societăţii.

Analiza lucrărilor aflate în execuţie la acest moment arată că dacă nu ar fi existat contractul multi-anual de întreţinerea a drumurilor judeţene parafat pentru trei ani de fostul preşedinte Ştefan Muşoiu pe SC Drumuri şi Poduri SA s-ar fi pus demult lacătul, acest contract asigurând aproape 50% din totalul veniturilor pe primele nouă luni din 2017. Asfaltarea drumurilor din Victoria (judeţul Brăila) asigură 25% din total venituri iar restul de şase lucrări sunt doar „firimituri bugetare”, asfaltare sat Pitişteanu, comuna Balaciu (12,99% din total) iar închiriere utilaje pentru deszăpezire autostrada A2, reparaţii străzi comuna Stelnica, întreţinere drumuri comunale Reviga şi reparaţii străzi comuna Valea Măcrişului sunt lucrări ce aduc un aport la veniturile din aceeaşi perioadă în procente situate între 5,48% şi 0,03%!

 3,68 miliarde lei vechi „cheltuieli diverse”

La o analiză atentă a rezultatelor contabile ale societăţii pe primele nouă luni din 2017 reiese că dintr-un total al cheltuielilor diverse prinse în bugetul iniţial şi aprobat de Consiliul Judeţean Ialomiţa în martie 2017, din pixul noului director au plecat spre anumite conturi „cheltuieli diverse” în cuantum de 7,79 miliarde lei vechi, aproape dublu faţă de prevederea asumată şi aprobată la 4,11 miliarde lei vechi. Pentru că www.infoialomita.ro a aflat că parte din aceste cheltuieli majorate care contribuie semnificativ la gaura financiară din bugetul societăţii reprezintă lucrări date în sistem „sub-antrepriză” unor firme locale care au lucrat pe sume generoase şi cu Primăria Amara (exemplu firma ALL Construct) atunci când instituţia îl avea ca primar pe Victor Moraru, actualul şef al Consiliului Judeţean Ialomiţa, l-am rugat public pe directorul Stan să detalieze natura acestor cheltuieli suplimentare. După ce a încercat să repete verbal ce scrisese în documentaţia înaintată consilierilor judeţeni, acesta a confirmat: „Nu este vorba de foarte multe lucrări date în sub-antrepriză, este vorba de o singură lucrare către ALL Construct, motivul pentru care am dat acea lucrare, şi nu vorbim de o singură firmă căci am mai dat şi societăţii ITARO, nu aduc firme din Bucureşti care să mă ajute, prefer să iau firme din Ialomiţa… Noi nu puteam face la momentul respectiv faţă lucrărilor, aveam o echipă la Stelnica şi cealaltă echipă la Balaciu. Totul s-a renegociat în ceea ce priveşte colaborarea cu ITARO iar ALL Construct este un client nou pentru Drumuri şi Poduri.”, a recunoscut şeful societăţii că parte din profitul estimat ia drumul altor societăţi comerciale!

Related posts