Eveniment Favorite 

PLOILE AU RUPT ŞOSEAUA: Case de pe strada Ianache din Slobozia, ameninţate de terenul surpat

PERICOL. Cel puţin şase case din cartierul Cărămidari din Slobozia au avut de suferit în urma cantităţilor impresionante de apă căzute în această vară. Reţeaua de canalizare a cedat iar strada Ianache s-a surpat pe o distanţă de zeci de metri.

Ploile de zeci de metri de apă pe metru pătrat în perioade foarte scurte de timp care nu mai dau pace au dat peste cap reţeaua de canalizare a municipiului Slobozia. Incapabilă să preia corespunzător debite ce au ajuns şi la peste 80 litri de apă pe metru pătrat în doar 30 minute, canalizarea începe să cedeze cu efecte nefaste asupra infrastructurii stradale cât şi asupra locuinţelor. Se întâmpă în cartierul Cărămidari, acolo unde proprietarii de case stau cu inima cât un purice la fiecare ploaie după ce strada Ianache s-a surpat ameninţător iar o parte dintre clădirile de locuit au avut de suferit la nivelul structurii de rezistenţă.

Alunecările de teren dau frisoane

Apa infiltrată în solul nisipos din zonă a generat cratere impresionante în carosabil şi distrugerea unui gard. Colac peste pupăză, mai multe locuinţe au fost inundate şi autorităţile locale vorbesc de cel puţin şase case afectate în diverse grade. Pământul s-a lăsat iar căminul de preluare a apelor uzate este la un metru sub nivelul străzii. Intervenţia celor de la URBAN s-a limitat până acum doar la una de evacuare a apei din gropi, lucrările de reparaţii la reţea fiind condiţionate de finanţare dar şi de soluţii oferite de specialişti în astfel de situaţii.

La faţa locului s-a constat că reţeaua de alimentare cu apă s-a deplasat şi fără lucrări ample de consolidare a solului riscă să dispară în adâncul pâmântului. Angajaţii societăţii de distribuire a apei au trecut de faza de inspecţie şi aşteaptă acum să primească suport tehnic de la o firmă specializată în lucrări de refacere, societate care trebuie să calculeze cât costă „deranjul” de pe strada Ianache. Funcţie de nota de plată şi de disponibilităţile băneşti ale URBAN SA se va trece la lucru, procedură ce va dura în cel mai optimist scenariu cu putinţă cele puţin 30 de zile. Asta în condiţiile în care vor fi resurse bugetare suficiente şi vremea va fi mai blândă, fără ploi ce pot face inutile intervenţiile muncitorilor.

„Datorită precipitaţiilor abundente sunt necesare lucrări urgente de reparaţii ale colectorului principal de canalizare menajeră între strada Ianache şi staţia de pompare Cărămidari. Trebuie stabilizat canalul colector a cărui poziţie va fi corectată şi se vor face lucrări pentru realizarea unei pante corecte de curgere prin colector.” (RUDOLF GRADEA, viceprimar Slobozia)

Primăria alocă de urgenţă fonduri

Confruntaţi cu necazurile cetăţenilor cu locuinţele afectate şi hotărâţi să repună cât mai repede în circulaţie rutieră şi pietonală zona afectată, şefii Primăriei Slobozia au decis să umble la visterie pentru a aloca fondurile necesare lucrărilor urgente din cartierul Cărămidari. Reuniţi într-o şedinţă de urgenţă, consilierii municipali au aprobat alocarea a 3,5 miliarde lei vechi din fondul de dezvoltare al operatorului URBAN Slobozia pentru reparaţii la sistemul de canalizare.

„Datorită precipitaţiilor abundente care au afectat municipiul Slobozia sunt necesare efectuarea unor lucrări urgente de reparaţii ale colectorului prinicipal de canalizare menajeră dn 1200 între strada Ianache şi staţia de pompare Cărămidari, în valoare estimată de 357.000 lei, inclusiv TVA. Aceste reparaţii se impun deoarece sunt necesare lucrări de stabilizare a canalului colector, a cărui poziţie va fi corectată, şi lucrări pentru realizarea unei pante corecte de curgere prin colector, respectiv incapacitatea grupului de pompare de a face faţă unui debit mai mare de 1000 mc/oră în cazul unor precipitaţii.”, este de părere viceprimarul Rudolf Gradea.

Lucrările vor fi executate de o firmă specializată în lucrări hidrotehnice complexe ce va monta două cămine intermediare la o adâncime de 6 metri cu ajutorul cărora se speră să se rezolve situaţia şi să se evite necazuri similare pe viitor. Problema este că solul nisipos este instabil iar prezenţa unor izvoare complică şi mai mult situaţia deloc uşoară pentru contructori.

Intervenţia se va face din fondul de dezvoltare aflat la dispoziţia operatorului URBAN SA Slobozia, societatea Primăriei căreia i-a fost aprobată în luna martie o listă de bunuri în valoare totală de peste 1 milion lei ce trebuie cumpărate din acelaşi fond de dezvoltare, bunuri absolut necesare pentru buna desfăşurare a activităţii societăţii. Lucrarea din cartierul Cărămidari reprezintă însă doar o picătură într-un pahar cu apă atunci când vine vorba de sumele necesare reabilitării sistemului de canalizare ape menajere şi de preluare a apei pluviale.

Din estimările făcute de viceprimarul Rudolf Gradea canalizarea în municipiul reşedinţă de judeţ ar avea nevoie de fonduri de peste 5 milioane lei (echivalentul a aproape 1,1 milioane euro). Fonduri pe care bugetul local nu şi-i le poate permite în acest moment având în vedere piatra de moară numită parcarea subterană din centrul municipiului, investiţie care neterminată până în ultima zi a acestui an va atrage penalităţi financiare în valoare de peste 3,8 milioane euro aplicate de organismele de gestionare a fondurilor europene!

 

 

Related posts