Administrație Favorite 

POLITICA SALARIALĂ ÎN ADMINISTRAŢIE: Creşteri spectaculoase de salarii pentru şefii din Consiliul Judeţean Ialomiţa

MODIFICĂRI. Începând cu luna februarie persoanele cu funcţii de conducere din instituţia publică judeţeană primesc salarii brute mărite cu procente cuprinse între 25% şi 50%! Deşi era plătită nejustificat de mult administratora publică Larisa Mihai dă în continuare satisfacţie şi primeşte un bonus de 10% pentru un salariu lunar ce ajunge astfel la 14.700 lei.

„Avem un deficit de 200 miliarde lei vechi la secţiunea de funcţionare pentru anul 2018 şi trebuie să vedem de unde acoperim această sumă.”, anunţa pe un ton grav în urmă cu o lună preşedintele Victor Moraru, lăsând de înţeles că promisa creştere de salarii va trece din nou pe planul doi în planurile administrative judeţene. Supus presiunii angajaţilor din subordine (care puneau la cale inclusiv proteste sub formă de grevă pe termen nelimitat), şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa a refăcut calculele şi înainte de aprobarea bugetului pe anul în curs a anunţat că va fi posibilă o creştere cu 30% a salarizării medii. Din păcate pentru salariaţii cu lefurile cele mai mici noua grilă de salarii respectă principiul vechi de când lumea în administraţia publică din România: mai întâi iau şefii şi apoi, dacă mai rămâne, iau şi ceilalţi!

Una se promite înainte de aprobarea bugetului…

„Probabil suntem singurul Consiliu Judeţean care nu a mărit salariile până acum. Eu discut cu preşedinţi de Consilii Judeţene care nu ştiu cum să diminueze acum salariile ori să dea oamenii afară. Unii dintre colegii mei sunt foarte buni şi se implică, alţii sunt mai puţini buni… Legea ne permite să mărim salariile dar tot legea ne permite să le şi diminuăm. Cred că se impune o creştere a salariilor pentru anul 2018 şi vor fi creşteri între 30% şi 70% pentru a echilibra aceste salarii şi pentru a elimina anumite erori.”, a anunţat Victor Moraru înaintea aprobării bugetului judeţului pe anul în curs.

Ca de obicei, preşedintele instituţiei s-a plâns de calitatea slabă a unora dintre funcţionarii publici pe care i-a moştenit de la vechile conduceri ale instituţiei publice şi a lăudat prestaţiile oamenilor aduşi de el de la preluarea mandatului în vara anului 2016. Moraru a reiterat schema de personal prea mică pentru nevoile atât de mari ale judeţului şi promite că în cursul anului 2018 va angaja la Consiliul Judeţean Ialomiţa cel puţin jumătate din numărul de salariaţi de care ar avea nevoie, mai exact 40 de persoane.

…şi alta se dispune prin hotărâre!

Salariaţii cu salariile cele mai mici care (încă) mai au încrerede în ceea ce le spune Moraru şi care-şi frecau mâinile şi calculau de zor o creştere minimă de leafă brută de 30% au rămas însă doar cu speranţele şi cu buzele umflate. Victor Moraru a respectat promisiunea de a creşte salariile începând cu luna februarie însă bucuriile cele mai mari le-a făcut, nici nu se putea altfel, şefilor din aparatul propriu! Secretarul, spre exemplu, are acum un salariu brut mai mare cu 36,7% (12.500 lei/lunar), arhitectul şef beneficiază de o mărire cu 40% (11.000 lei/lunar), directorii executivi au parte de o creştere cu 50% (10.500 lei/lunar), adjuncţii acestora se bucură de un plus la salariul brut de 43,7% (9.000 lei/lună) iar un auditor superior va încasa în plus cu 25% (7.500 lei/lună).

Febleţea preşedintelui Victor Moraru, administratora publică Larisa Mihai (foto), transferată de pe un post similar de la Amara printr-un concurs la care nu a participat decât ea, continuă să ofere satisfacţii mari şefului instituţiei şi primeşte şi ea o creştere de salariu. Şi ca să nu se mai tot spună că este preferata sa, Moraru a avut pentru ea o mărire de „doar” 10,3%. Spunem „doar” în comparaţie cu ceilalţi şefi căci în cifre Larisa Mihai avea o retribuţie lunară brută de 13.320 lei care de luna aceasta a crescut la 14.700 lei, ceea ce înseamnă că în mână primeşte lunar în plus 808 lei!

“Este greu de stabilit când un salariu este mic sau mare. Salariul trebuie raportat la productivitate, la eficienţă, la implicare, la foarte mulţi factori. Legea prevede că atunci când Consiliul Judeţean consideră că eficienţa noastră este mai mică, poate să diminueze aceste salarii.” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)

Mai dă-le, Victore, câte o sută de lei!”

Comparativ, oamenii din Consiliul Judeţean Ialomiţa cu lefurile cele mai mici au primit praful de pe tobă. Potrivit schemei de personal, un îngrijitor era încadrat până acum la salariul minim brut de 1.900 lei şi va avea de acum o leafă mărită cu 100 lei, adică un plus de 5%! De aceeaşi creştere „spectaculoasă” se vor „bucura” şi munctorii (salarii brute vechi de 1.900 – 1.910 lei, salarii brute noi 2.000 – 2.200 lei. Ceva mai mult vor primi consilierii juridici şi inspectorii debutanţi încadraţi de la 1.900 lei (pentru gradaţia 0) şi care acum au lunar 2.500 lei (pentru aceeaşi gradaţie 0).

Şi cum Victor Moraru nu-şi uită subalternii zeloşi şi dispuşi 24 de ore din 24 să se facă sluj în faţa sa, oamenii angajaţi pe firul scurt în funcţii de consilieri personali ai preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa se vor bucura de o creştere de leafă de 40%. Dacă în prima lună din 2018 ei aveau salarii brute cuprinse între 5.406 lei şi 6.732 lei (de la gradaţia 0 la gradaţia 5), acum lefurile sunt între 7.508 lei şi 9.439 lei (de la gradaţia 0 la gradaţia 5). Practic, cel mai umil dintre consilierii personali pleacă acasă după o lună de muncă în folosul preşedintelui Victor Moraru cu 4.434 lei în buzunar.

 

 

 

Related posts