Eveniment Favorite 

PROPUNERE LEGISLATIVĂ: Prefectul de Ialomiţa solicită reţinerea administrativă a celor care forţează barajele Poliţiei pe timp de viscol

SUPĂRARE. Obligat să alerge ore bune prin viscol pentru a recupera trei cetăţeni din Republica Moldova care au forţat un baraj al Poliţiei pe un drum blocat din cauza zăpezii, Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa, solicită introducerea conceptului de reţinere administrativă pentru a-i determina pe oameni să respecte deciziile luate pe perioada în care drumurile sunt închise.

Trei cetăţeni din Republica Moldova au produs cele mai mari necazuri autorităţilor din Ialomiţa pe perioada viscolului care a blocat toate drumurile naţionale din judeţ. Veniţi dinspre Brăila acolo unde Poliţia îi reţinuse şoferului permisul de conducere pentru că forţase un blocaj rutier, cei trei au păcălit vigilenţa oamenilor legii şi au plecat pe un sector de drum închis din cauza viscolului. După doar câţiva kilometri au rămas blocaţi între nămeţi şi au sunat la numărul de urgenţă 112 însă pentru că nu aveau activat serviciul de roaming nu au putut fi localizaţi.

„Când credeam că am scăpat de probleme majore, în decurs de cinci-şase ore am alergat după trei cetăţeni moldoveni care au forţat un baraj de poliţie la Bărăganu şi au luat-o pe DN 21 A, drum închis. Aşteptam să ne sune ei pentru că nu aveam cum să-i sunăm noi, localizarea a fost foarte dificilă, am încercat cu STS Brăila şi STS Ialomiţa să facem un cerc în care să-i găsim. A fost nevoie de ore bune în care am dislocat utilaje din alte zone pentru a-i recupera din nămeţi pe cei trei cetăţeni din Republica Moldova care au ales să-i sfideze pe poliţişti şi au plecat de capul lor pe un drum troienit. În cele din urmă, cu ajutorul primarului din Valea Ciorii, am reuşit să ajungem la ei.”, explică Gigi Petre.

„Legislaţia în situaţiile extreme trebuie înăsprită!”

Bucuros că a reuşit să-i recupereze teferi şi nevătămaţi pe cei trei cetăţeni din Republica Moldova, prefectul de Ialomiţa a solicitat o înăsprire a legislaţiei în cazul situaţiilor extreme ce apar iarna, atunci când decizia de închidere a unor sectoare de drumuri îi nemulţumeşte pe unii dintre conducătorii auto care aleg de capul lor să sfideze autorităţile şi să se aventureze în mijlocul urgiei albe.

„Am avut o discuţie cu ministrul Arafat prin care am cerut să fie făcute modificări legislative foarte importante. Pe prevederile actualei legi nu ai ce să le faci la toţi cei care nu respectă şi care în sfidare şi în bătaie de joc trec prin filtre şi se duc… Te trezeşti cu nişte ameţiţi de-ăştia cum au fost cei trei din Moldova de alergi după ei de nu mai poţi şi nu ai ce să le faci, nu poţi decât să le iei permisul, altceva nimic.”, spune prefectul.

În afara celor care forţează blocajele, Gigi Petre este nemulţumit şi de atitudinea unor şoferi de camioane mari care pleacă de multe ori pe sectoare de drum acoperite cu zăpadă şi gheaţă fără a avea vehiculele echipate corespunzător şi ajung de multe ori să derapeze şi să blocheze circulaţia pe ambele sensuri: „O altă problemă cu şoferii de TIR, scapă două roţi în lateral şi maşina se pune de-a latul pe şosea şi blochează tot traficul. Ei stau în tricou în cabină că e cald, au mâncare, au tot ce le trebuie, tu te duci cu viscolul pe tine şi abia stai în picioare şi aşteaptă să-i scoţi de acolo.”

Reţinerea administrativă poate fi soluţia

Pe lista problemelor pe care autorităţile judeţene le-au avut în zilele de cod portocaliu se înscriu şi persoanele fără adăpost care au fost rugate să fie cazate în spaţii încălzite şi unde să li se asigure hrană caldă dar au refuzat şi au preferat să suporte în stradă frigul cumplit riscând astfel să moară îngheţate. Necazuri le-au făcut şi bolnavii dializaţi care nu au vrut să rămână câteva zile în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia până trece viscolul pentru a fi trataţi corespunzător, ba, mai mult, doi dintre ei au plecat de capul lor din Spital spre casă deşi parte dintre drumuri erau încă închise.

„Pentru toate acestea există şi în alte ţări conceptul de reţinere administrativă, adică să îţi fac bine cu forţa chiar dacă nu vrei. Sunt convins că dacă exista această reţinere administrativă şi să dădeau mai multe exemple la nivel naţional cum au fost cei trei moldoveni, s-ar fi gândit şi alţi indisciplinaţi din trafic de două-trei ori până să forţeze şi să treacă de blocajele Poliţiei.”, a concluzionat Gigi Petre.

 

 

Related posts