“PRIORITĂŢILE” CONSILIULUI JUDEŢEAN: Bani pentru teren sintetic de fotbal da, fonduri pentru o maşină de pompieri ba!
DECIZIE. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ialomiţa, deţinută şi finanţată integral de Consiliul Judeţean Ialomiţa, va fi acţionată în instanţă după ce a refuzat cumpărarea unei autospeciale pentru intervenţii în oraşul Căzăneşti şi trei comune învecinate.
Consiliul Judeţean dă bani pentru un teren sintetic şcolar dar refuză finanţarea achiziţiei unei maşini de pompieri ce poate interveni pentru stingerea incendiilor în patru localităţi din centrul judeţului Ialomiţa.
Anul 2019 începe cu un scandal administrativ legat de modul discreţionar în care se împart banii pentru dezvoltarea locală. 5 milioane lei este suma pusă la dispoziţie de Consiliul Judeţean comunităţilor locale pentru finanţarea unor proiecte cu impact local. Fiecare comună are alocată suma de 200.000 lei iar fiecare oraş 300.000 lei.
Ghidul de finanţare lăudat generos de Victor Moraru, preşedintele instituţiei, prevede că prioritate la finanţare au asocierile de localităţi, tocmai pentru a stimula proiectele ce vizează achiziţii menite a deservi în comun comuntăţile locale.
Oraşul Căzăneşti şi comunele Munteni-Buzău, Sărăţeni şi Andrăşeşti au luat de bune promisiunile şefului administraţiei judeţene şi au întocmit un proiect comun de achiziţie a unei autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă, investiţie la care comunităţile locale pun 10% din total iar Consiliul Judeţean Ialomiţa completează cu 900.000 lei.
ADI Ialomiţa invocă motive aiuristice de respingere a finanţării
Văzută ca o simplă formalitate de comunităţile locale implicate, finanţarea nu a picat însă prea bine Asociaţiei Consiliului Judeţean care, invocând motive puerile, a refuzat alocarea fondurilor.
În opinia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în afară de oraşul Căzăneşti celelalte localităţi partenere nu aveau obligaţii clare cu privire la ce se întâmplă cu această maşină de intervenţii după ce se achiziţiona.
De departe cea mai hilară motivare a respingerii finanţării, apare negru pe alb în documente: „Aţi afirmat că Serviciul Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă Căzăneşti asigură intervenţii pe raza oraşului Căzăneşti şi a comunelor Andrăşeşti, Munteni-Buzău şi Sărăţeni, dar observăm lipsa din proiect a acordului de parteneriat al comunei Ciochina, în condiţiile în care pentru a ajunge la Andrăşeşti este obligatoriu să traversezi teritoriul administrativ al comunei Ciochina.”!
Legătura dintre oraşul Căzăneşti şi comuna Andrăşeşti se face pe DN 2A Urziceni – Slobozia, drum ce nu este însă în administrarea localităţii Ciochina!
„Vom acţiona în judecată ADI pentru că nu este corect cum au procedat!”
Alexandru Măchiţă, primarul oraşului Căzăneşti, a confirmat că în câteva zile va ataca la instanţa de contencios administrativ decizia de refuzare a finanţării achiziţiei maşinii de intervenţie la incendii.
„Vom acţiona în judecată ADI Ialomiţa pentru că nu este corect cum au procedat. De ani de zile noi intervenim în aceste localităţi cu un utilaj vechi şi care este depăşit fizic şi moral iar acum Consiliul Judeţean refuză să ne sprijine să cumpărăm o autospecială nouă şi performantă.”, spune primarul din Căzăneşti.
El va solicita în instanţă blocarea sumei de 900.000 lei până la finalizarea procesului, fondurile cuvenite oraşului Căzăneşti şi comunelor Munteni-Buzău, Sărăţeni şi Andrăşeşti.
În prezent, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Căzăneşti deţine o autospecială fabricată acum mai bine de trei decenii pentru care nu se mai găsesc piese de schimb decât pe la parcurile de dezmembrări.
O situaţie neplăcută a avut loc la sfârşitul anului trecut, atunci când maşina de pompieri plină ochi cu apă s-a defectat la mai puţin de 200 metri de o locuinţă aflată în flăcări şi a fost nevoie să se aştepte o autoutilitară de la Slobozia, municipiul situat la peste 30 kilometri distanţă, pentru lichidarea incendiului.
Cei trei pompieri sunt plătiţi lunar de la bugetul local al oraşului Căzăneşti cu peste 15.000 lei iar cele localităţi partenere contibuie fiecare cu o cotizaţie anuală de 2.000 lei.
Şefii judeţului se laudă cu un teren de fotbal sintetic
Deranjat de intenţia celor din Căzăneşti de a-i chema în instanţă Asociaţia, preşedintele Victor Moraru a ales să atace arogant comunitatea locală.
„Fiecare are libertatea să meargă în instanţă şi să blocheze. Eu cred că varianta cea mai bună este să depună alt proiect şi astfel nu mai blochează nici banii. Dacă ei solicită să blocheze banii poate şi noi ne reconsiderăm poziţia şi nu mai alocăm fonduri localităţilor ca să nu mai stea banii prin instanţă!”, a ameninţat preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.
Surse din cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa susţin că motivul real al refuzului este legat de apartenenţa politică a primarilor celor patru localităţi implicate în proiect. Cum este vorba de un primar ALDE, de doi primari PNL şi doar unul de la PSD, proiectul a căpătat brusc abateri de la ghidul de finanţare şi a fost şters de pe lista cu fonduri judeţene.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ialomiţa a reuşit la un an de zile de la înfiinţare să finalizeze în decembrie primul „proiect de dezvoltare locală”, după cum s-au împăunat cei de la Consiliul Judeţean Ialomiţa.
Inaugurarea unui banal teren de fotbal sintetic în Jilavele a fost motiv de mare fală pentru preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa dar şi pentru primii doi oameni din conducerea PSD Ialomiţa.