Administrație Favorite 

PROSTIA ADMINISTRATIVĂ SE PLĂTEȘTE: Primăria Slobozia trebuie să plătească penalizări de 16,5 miliarde lei vechi pentru Parcul Industrial

CORECȚII FINANCIARE. Bugetul local va fi cu 16,5 miliarde lei vechi mai sărac pentru că autoritățile locale nu au reușit să-și facă temele și să respecte promisiunile făcute pentru primirea fondurilor nerambursabile la Parcul Industrial Slobozia.

Fosta administrație locală condusă de echipa Stoica – Băcanu s-a împăunat nevoie mare cu fondurile europene nerambursabile atrase în vederea susținerii financiare a realizării utilităților publice în Parcul Industrial realizat la ieșirea din municipiul Slobozia. Lipsa investitorilor care să populeze Parcul și numărul infim al locurilor noi de muncă apărute ca urmare a investiției, obiective ce au ca termen final luna august 2019, generează corecții financiare importante. 25% din valoarea totală a fondurilor primite de la bugetul lucrărilor europene și de la bugetul național este procentul ce trebuie restituit pentru neatingerea obiectivelor asumate la momentul semnării contractului de finanțare. Deocamdată doar 25% căci riscul pentru ca procentul să crească este foarte mare la modul în care se mișcă lucrurile în Parcul Industrial.

Bucuria unora, necazul altora

Valentin Băcanu (foto), viceprimar PSD la momentul implementării proiectului (acum consilier municipal PSD), a fost cel care a girat investiția ca manager de proiect, lucru pentru care a fost retribuit suplimentar cu sume importante. Omul a semnat, a încasat, a promis obiective fantasmagonice și dus a fost! În urma lui a rămas administrația lui Mocioniu să plătească oalele sparte și să tremure sub povara amenințării restituirii întregii sume primite pentru proiectul de realizare a utilităților platformei industriale. Pentru că este imposibil să atragă numărul de investitori asumați ca obligație pentru a primi fondurile europene Primăria a revizuit în minus cifrele, revizuire care va fi taxată cu o corecție financiară de 25% din valoarea banilor primiți din alte surse decât bugetul local. În lei vechi, este vorba de aproximativ 16,5 miliarde, adică un sfert din cele 54,22 miliarde nerambursabile primite prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013 și din cele 11,9 miliarde venite drept contribuție neambursabilă de la bugetul național.

Afacere falimentară ținută artificial în viață

Administrarea Parcului Industrial Slobozia se face pe bani grei, ați ghicit, tot de la bugetul local. În condițiile unui singur investitor parașutat pe platforma de 15 hectare, firma Primăriei are în acest moment doar doi angajați: un director plătit cu 3000 lei pe lună care citește apometrele și un contabil angajat cu jumătate de normă! La sfârșitul lunii martie societății comerciale i-a fost aprobat un buget de cheltuieli pe anul 2017 în valoare de 1,3 miliarde lei vechi în condițiile în care veniturile estimate sunt pe jumătate, doar 645 milioane lei vechi, și așa cum se întâmplă încă de la înființarea societății gaura financiară va fi acoperită prin rectificare bugetară cu fonduri din taxele și impozitele plătite de fiecare locuitor al municipiului.

Related posts