Favorite Sănătate 

REALITATE TRISTĂ ÎN IALOMIŢA: Nota 7 pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, nota 10 pentru salariile şefilor!

EVALUARE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost vizitat şi evaluat de Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Deşi preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa şi managerul unităţii medicale au avut grijă să bage gunoiul sub preş, nota primită reflectă perfect starea în care să găseşte acum cel mai mare spital din Ialomiţa.

 „Eu cred că spitalul din Slobozia este de nota 7. Sunt multe lucruri de făcut şi de pus la punct dar sunt convinsă că vor fi duse la îndeplinire de către echipa managerială de aici.”, a sunat franc concluzia Sorinei Pintea după ce a fost invitată de autorităţile judeţene să vadă la faţa locului cum se consumă actul medical în cea mai mare unitate spitalicească din România. Lăsaţi să aştepte mai bine de 20 minute venirea ministrului sănătăţii, medicii scoşi de pe secţii s-au plâns de lipsa aparaturii medicale moderne, ei invocând schema extrem de redusă de medici, multe dintre secţii funcţionând la cota de avarie, cu cadre medicale ce au ieşit de ani buni la pensie dar fără de care aceastea s-ar închide. Elocventă este situaţia de la neonatologie, cu medici de 70, respectiv 64 ani, epuizaţi de gărzi şi fără de care mamele însărcinate ar trebui să meargă să nască în spitale din judeţele limitrofe!

„Grijuliul” Moraru a redus fondurile la jumătate

Aflat mai mereu alături de doamna Pintea, Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, a repetat la nesfârşit câtă preocupare are pentru a asigura cele mai bune condiţii în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Cum de la vorbe la fapte este cale lungă, cifrele bugetare îl contrazic încă o dată pe Moraru. Deşi i s-au solicitat în dese rânduri fonduri şi pentru celelalte unităţi medicale din judeţ el nici n-a vrut să audă de aşa ceva, de parcă ialomiţeni bolnavi, cotizanţi la visteria judeţeană, sunt doar în municipiul reşedinţă de judeţ şi în zonele limitrofe, iar anul 2018 înseamnă în bugetul Spitalului un minus de 7 miliarde lei vechi, bani trimişi de la bugetul judeţean pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare, pe jumătate faţă de suma de anul trecut.

Raportând şi banii prinşi în capitolul bugetar ca subvenţii pentru finanţarea cheltuielilor de capital (achiziţionare de aparatură medicală), Consiliul Judeţean Ialomiţa a dat Spitalului Judeţean cu 4,22 miliarde lei vechi mai puţin, diminuare procentuală de 16% faţă de anul 2017. Şi mai grăitoare este influenţa pe care fondurile din bugetul judeţului o au în bugetul total al unităţii medicale: cele 21,494 miliarde lei vechi par a fi doar „firimituri” faţă de un buget de cheltuieli ce se ridică la 502,07 miliarde lei vechi, în procente doar 4,6%, sub a douăzecea parte din întreg!

„Doar” 12.988 lei, leafa lunară a managerului!

Bugetul Spitalului Judeţean pe anul 2018 confrom ultimelor modificări făcute după ce s-au semnat documentele de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ajunge la 502,07 miliarde lei vechi şi înregistrează un deficit de „doar” 30,22 miliarde lei. În ciuda lipsurilor evidente, prima preocupare a şefilor instituţiei este asigurarea unor salarii consistente. Şi cum cine împarte, parte-şi face, doar pentru plata celor patru persoane din conducerea unităţii medicale sunt puse deoparte pe anul 2018 fonduri de 1,42 milioane lei.

Atenţie, însă, vorbim doar de salariile de bază căci dacă acestea se ridică la un total de 212,47 miliarde lei vechi pentru toţi cei 884 de angajaţi din schema aprobată de 1.106 posturi, cheltuiala totală cu munca acestora este mult mai mare. După ce adăugăm sporurile pentru condiţii de muncă (67,42 miliarde lei vechi), fondurile aferente plăţii cu ora (30,46 miliarde lei vechi), indemnizaţiile de hrană (10,05 miliarde lei vechi) şi pomelnicul de contribuţii de asigurări la bugetul de stat, totalul sumelor pentru achitarea tuturor obligaţiilor către salariaţi ajunge la 336,01 miliarde lei vechi, adică „numai” două treimi din totalul bugetului Spitalului!

Este şi normal ca efortul bugetar să fie atât de însemnat de vreme ce managera Mariana Iancu a primit direct din pixul lui Victor Moraru o leafă lunară brută mărită în luna octombrie a anului trecut. Atunci când, impresionat de serviciile pe care i le face doamna Iancu, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa i-a prelugit contractul de management nr. 12202/6.10.2017 pentru o perioadă de trei ani în care subalterna să primească salariul brut lunar de 12.998 lei.

160 milioane un panou luminos

Cum are trecere la şeful insituţiei judeţene, managera Mariana Iancu nu a avut vreo problemă în a-şi trece pe lista de investiţii imediate câteva cheltuieli pentru diverse achiziţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa. Deşi nevoia de aparatură medicală este mai mare ca niciodată, Victor Moraru a fost de acord ca unitatea medicală să plătească un panou luminos cu 160 milioane lei vechi, un copiator xerox cu 120 milioane lei vechi şi să amenajeze un spaţiu de amplasare al unui computer tomograf cu „modica” sumă de 3 milarde lei vechi! Pentru a-şi asigura o bună imagine publică, tot cu voie de la Consiliul Judeţean, Spitalul Judeţean are disponibilă în anul 2018 suma de 50 milioane lei vechi pentru cheltuieli de reclamă şi publicitate. Rămâne de văzut acum cum va suna sloganul prin care bolnavii să fie atraşi de serviciile medicale!

Related posts