Administrație Favorite 

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN IALOMIŢA: Victor Moraru a scurtat kilometrul de drum judeţean cu 72,5 metri!

INVESTIŢIE. Un drum judeţean ce va fi reabilitat din fondurile buegtare naţionale gestionate prin PNDL 2 cu 328 miliarde lei vechi şi-a mişcorat distanţa cu 1,8 km printr-o decizie a Consiliului Judeţean Ialomiţa, fără a fi diminuată corespunzător valoarea lucrării!

Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, semna cu mare fast înaintea Crăciunului patru contracte de finanţare pentru tot atâtea drumuri judeţene în valoare totală de aproximativ 60 milioane euro. Unul dintre acestea va fi finanţat cu fonduri europene prin ADR 3 Sud-Muntenia şi are ca termen de finalizare 3 ani, orice zi de depăşire aducând corecţii financiare şi penalizări consistente. Celalalte trei drumuri vor primi bani prin celebrul program guvernamental PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), în total 84,105 kilometri pentru reabilitarea şi modernizarea cărora suma totală prinsă în documente este de 1.567 miliarde lei vechi.

Drumul finanţat de la bugetul naţional a fost scurtat cu 1,8 km

Modernizarea DJ 201 pe sectorul Bueşti – Ivăneşti – Ciulniţa – Cosâmbeşti – Mărculeşti, o şosea parcă „bombardată” mai ales pe un segment de 5 kilometri situat între Bueşti şi Ivăneşti şi pe unde este o adevărată aventură să intri cu autoturismul, presupune ample lucrări de asflatare pe o distanţă totală de 24,929 kilometri. Specialiştii Consiliului Judeţean Ialomiţa au calculat câţi bani publici ar trebui pentru investiţie şi au stabilit o valoare de 328,21 miliarde lei vechi. Adică un cost mediu pentru fiecare dintre cei aproape 25 km de drum judeţean de 13,16 miliarde lei vechi, cost asumat de oficialii Ministerului Dezvoltării atunci când au semnat contractul de finanţare.

N-au trecut decât trei luni de la semnatea contractului şi Consiliul Judeţean Ialomiţa împreună cu Primăria Municipiului Slobozia au pus la punct o schemă prin care drumul pentru care românii trebuie să achite peste 280.000 euro pe kilometru să-şi reducă dimensiunile. La solicitarea Primăriei, o porţiune de drum în lungime totală de 1,808 km ce traversează Slobozia prin cartierul Bora situat în zona de sud a fost scoasă din administrarea instituţiei judeţene şi transmisă în administrarea autorităţii publice locale. Transferul a făcut obiectului unei hotărâri de Consiliu Judeţean ce a fost adoptată fără rezerve la şedinţa de luni a forului decizional, consilierii judeţeni fiind bucuroşi că astfel scapă de finanţarea unui drum judeţean.

Raportând porţiunea cuprinsă între kilometri 71,338 şi 73,146 la lungimea totală finanţată de 24,929 kilometri, drumul ce va fi plătit de la bugetul naţional este acum mai scurt cu 7,25%. Asta înseamnă că la fiecare mie de metri se „pierd” câte 72,5 metri, adică o diminuare a valorii totale a investiţiei cu aproximativ 23,8 miliarde le vechi, valoare ce, în mod logic, ar fi trebuit să fie regăsită în documentaţiile Consiliului Judeţean. Cum logica bugetară nu are ce căuta atunci când vorbim despre banii publici, calculele din decembrie nu au fost revizuite în martie.

Nu e pe bani europeni, deci nicio problemă!

Acesta este mesajul oferit de Victor Moraru atunci când a fost întrebat de grupul de consilieri judeţeni liberali de ce nu se reduce corespunzător valoarea pentru care s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. „Proiectul a fost gândit şi toate calculele s-au făcut pentru o porţiune de aproape 25 kilometri, cu un cost corespunzător acestei distanţe, iar acum această lungime totală se reduce. Nu ar fi trebuit să existe şi o reducere proporţională a valorii investiţiei având în vedere că se va moderniza un sector de drum mai scurt?”, a întrebat consilierul judeţean PNL Dragoş Soare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a ţinut să-i liniştească pe aleşii judeţeni dând asigurări că fiind vorba de o finanţare de la bugetul de stat şi nu din fonduri europene nu există obligativitatea diminuării sumei. „Nu este nicio problemă, acest proiect nu este un proiect finanţat din fonduri europene. Este un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, noi am prezentat nişte note de principiu, nişte informaţii la momentul respectiv ce pot suporta corecţii la faza de proiect tehnic, se analizează şi cu certitudine pot să apară modificări între lungimile de kilometri sau investiţiile din zona respectivă. Cert este că nu este nicio problemă din punct de vedere al pierderii vreunei finanţări. Cei de la Primăria Slobozia vor să facă investiţii pe acest sector de drum situat în municipiu şi nu reprezintă nicio problemă pentru noi la acest moment.”, a explicat Victor Moraru.

Finanţatorul, Ministerul Dezvoltării Regionale, nu a fost notificat anterior deciziei cu privire la modificarea condiţiilor pentru care a fost de acord cu semnarea contractului de finanţare iar din ceea ce spune preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa acest lucru nu se va întâmpla nici după, rămânând un mister cum se va face lucrarea de modernizare având în vedere că sectorul de drum ce avea un singur administrator este de acum în curtea a două unităţi administrativ teritoriale diferite.

Related posts