Educație Favorite 

Redeschiderea școlilor: Când se pot suspenda cursurile într-o clasă sau în toată școala

Redeschiderea școlilor este pregătită de autorități cu un set de reguli ce trebuie respectate din 8 februarie. Elevii trebuie să poarte obligatoriu mască iar cei care nu o fac nu vor fi primiți în clase.

Redeschiderea școlilor îi va aduce pe toți copii în grădinițe și pe elevii de până la clasa a IV-a, inclusiv, în sălile de curs din 8 februarie în toate unitățile de învățământ din localitățile care nu sunt în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit miercuri în ce condiții se întorc elevii în sălile de curs, printr-o hotărâre semnată de premierul Florin Cîțu.

Conform documentului, activitățile școlare din semestrul al II-lea al anului școlar 2020 – 2021 se vor desfășura după următoarele scenarii:

– Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a ante-preșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de ante-preșcolari, preșcolari și școlari;

– Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a ante-preșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți ante-preșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;

– Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a ante-preșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți ante-preșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

Indiferent de scenarii, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se vor desfășura cu prezență fizică.

Decizia privind desfășurarea activităților ce presupun prezența fizică a studenților să se ia de către instituțiile de învățământ superior.

90% din școlile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă, accentul se pune pe portul măștii. Este o condiție determinantă. De asemenea, o altă măsură simplă ține de aerisirea, ventilația spațiilor închise, sălilor de clasă.” (SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației)

Redeschiderea școlilor: La două cazuri de infectare cu Covid-19 într-o clasă, toți elevii rămân acasă 14 zile

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat miercuri în ce situație elevii unei clase vor fi obligați să rămână acasă pentru o perioadă de 14 zile sau în ce caz cursurile în sălile de curs într-o unitate școlară vor fi suspendate pentru două săptămâni.

Foarte probabil că în acord cu ministrul Sănătății vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată școala.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Dacă în aceeași școală sunt mai multe clase în care apar cel puțin două cazuri de infectare cu Covid-19 în fiecare clasă va fi suspendată prezența fizică vreme de 14 zile în întreaga unitate de învățământ, a mai spus ministrul Educației.

În ceea ce îi privește pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacționând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga școală.”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Conform calculelor făcute de Ministerul Educației, începând cu data de 8 februarie redeschiderea școlilor ar urma să aducă în clasele din țară circa 2,4 milioane elevi.

Related posts