Administrație Favorite 

REPARTIZARE DISCREŢIONARĂ: Haiducii PSD umflă potul cel mare pentru drumurile din judeţ

DISPREŢ. Fără să-i pese de structura politică a votului acordat de ialomiţeni la alegerile locale din 2016 şeful Consiliului Judeţean împarte pe criterii clientelare fondurile publice destinate lucrărilor de reabilitare a drumurilor din Ialomiţa.

Victor Moraru este la primul său buget în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean. Până la prezentarea publică a bugetului pe anul în curs el a reunit consilierii judeţeni într-o întâlnire în care aceştia au de aprobat repartizarea pe localităţi a sumelor venite de la bugetul de stat. Este vorba de sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ teritoriale, de sume din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale şi de sume defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale. Cum era de aşteptat, fondurile vor alimenta cu precădere conturile localităţilor cu primari PSD, o practică la fel de veche precum democraţia în judeţul Ialomiţa. Surprinde doar gradul maxim de nesimţire bugetară, peste 86% din banii veniţi de la bugetul ţării ajungând pe mâna primarilor PSD deşi în Ialomiţa acest partid are circa 58% din voturi, dacă ne raportăm la numărul de consilieri judeţeni.

Cine-i harnic fluieră a pagubă

Potrivit expunerii de motive zămislite de preşedintele Moraru, prima dată îşi face parte din halca bugetară instituţia pe care o conduce, adică fix 27% din total. Apoi, din ce rămâne, o cotă de 20% se repartizează de către Consiliul Judeţean acelor Primării care s-au aruncat în cheltuieli fără acoperire şi care acum au nevoie urgentă de stingerea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de personal şi/sau capital, în ordinea vechimii acestora, precum şi pentru plata ratelor la împrumuturile contractate în vederea acoperirii costurilor generate de derularea defectuoasă a investiţiilor făcute cu fonduri europene (cel mai bun exemplu este Slobozia cu celebra groapă, ne scuzaţi, viitoarea parcare subterană) dar şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură ce necesită cofinanţare locală. Altfel spus, acele entităţi publice cu primari grijulii cu banul public şi cu gestionarea acestuia şi care sunt cu plăţile la zi vor fluiera a pagubă în detrimentul celorlalţi care, dimpotrivă, fac ce vor cu fondurile bugetului local şi acumulează datorii pe principiul că la un moment dat bugetul de stat, prin Consiliul Judeţean, va avea grijă să le stingă! Un alt procent de 20% se repartizează în funcţie de ponderea suprafeţei din intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale în totalul suprafeţei din intravilanul judeţului iar restul de 60% din sumă ia drumul, în etape succesive, conturilor Primăriilor care au o medie a impozitului pe venit pe locuitor mai mică decât media pe judeţ, în vederea egalizării mediilor individuale. Da, aţi înţeles exact, calculul este haiducesc de-a dreptul: cei care muncesc şi generează un venit pe locuitor mai mare sunt arşi la bugetul local şi deposedaţi de sume care să meargă şi să acopere golurile acolo unde poporul este mai puţin preocupat să aibă o îndeletnicire legală. O definiţie perfectă a social-democraţiei predată la şcoala politică PSD de tătuca Ion Iliescu încă din 1990.

Drumuri din pixul lui Moraru

Golănia repartizării banilor se arată în toată splendoarea ei când vine vorba de repartizarea cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru drumuri judeţene (unele dintre ele perfect „asfaltate” cu pământ şi în anul de graţie 2017, după cum puteţi vedea şi din fotografie!) şi comunale, împărţeală ce-i revine şefului administraţiei publice, în acest moment Victor Moraru. În total 99,93 miliarde lei vechi, din care dintr-un foc aproape jumătate, mai exact 49,43 miliarde lei vechi, sunt dirijate pentru contractul multianual de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene, contract pe care îl deţine, nu mai este nicio surpriză, chiar firma Consiliului Judeţean, societatea comercială Drumuri şi Poduri SA. Diferenţa de 50,5 miliarde va ajunge aproape în totalitate în conturile unor Primării conduse de PSD. Spunem „aproape” pentru că în mărinimia sa Moraru a lăsat să-i scape printre degete fonduri de 3 miliarde pentru două localităţi cu primari PNL (Gheorghe Doja – 1 miliard şi Griviţa – 2 miliarde)! Două primării ALDE (Ciulniţa şi Perieţi) au primit câte 2 miliarde în timp ce restul de 43,5 miliarde lei vechi ajung, nici nu se putea altfel, în fiefuri PSD. Adică la Slobozia (3 miliarde), Amara (4 miliarde), Fierbinţi-Târg (5 miliarde), localităţi urbane, plus 17 localităţi rurale cu primari PSD. Un simplu raport matematic ne arată că din totalul alocat localităţilor pentru drumuri locale PSD are de tocat peste 86% din total, ALDE peste 7,9% în vreme ce localităţile PNL iau praful de pe tobă cu 5,95%! Ca şi comparaţie, dacă ar fi să ne raportăm la numărul consilierilor judeţeni pe formaţiuni politice faţă de total procentele ar fi următoarele: PSD – 18 consilieri judeţeni, 58%, ALDE – 3 consilieri judeţeni, 10% şi PNL – 10 consilieri judeţeni, 32%. Ceea ce era de demonstrat!

Repartizarea fondurilor alocate drumurilor judeţene şi comunale

TOTAL JUDEŢ IALOMIŢA

99,93 miliarde lei vechi

DRUMURI JUDEŢENE

49,43 miliarde lei vechi

DRUMURI COMUNALE

50,5 miliarde lei vechi:

localităţi PSD 43,5 miliarde lei vechi

localităţi ALDE 4 miliarde lei vechi

localităţi PNL 3 miliarde lei vechi

 

 

Related posts