Favorite Politică 

ŞANSA LUI MARIAN NEACŞU: PSD vrea să-i graţieze pe parlamentarii care şi-au angajat ilegal rudele

DEMERS. Florin Iordache, zis şi „altă întrebare”, a depus un proiect de act normativ prin care să fie anulate interdicţiile aplicate parlamentarilor de a-şi angaja rudele la Parlament ori cabinetele parlamentare din teritoriu. Printre cei favorizaţi se numără şi Marian Neacşu, şeful PSD Ialomiţa şi secretar general PSD.

Modificări importante la Statutul deputaţilor şi senatorilor se pregătesc pe firul scurt de către parlamentarii PSD. Avându-l ca iniţiator pe Florin Iordache, un proiect de act normativ vrea să-i graţieze peste noapte pe parlamentarii care în perioada 2007 – 2013 au avut de pătimit penal pentru că şi-au angajat în Parlament rude mai mult sau mai puţin apropiate. Dacă iniţiativa va primi voturi suficiente pentru a fi adoptată fostul deputat Marian Neacşu, acum secretar general al PSD şi omul cu mapa al preşedintelui Liviu Dragnea, va scăpa de condamnarea ce i-a interzis să candideze în toamna anului trecut pentru un nou mandat de deputat dar i-a oprit şi numirea în funcţia de şef al Curţii de Conturi a României, poziţie vizată şi pentru care şi-a pregătit atent „dosarul”.

Condamnarea i-a anulat o nouă candidatură

Potrivit www.romanialibera.ro, în perioada 2011 – 2015, ANI (Agenţia Naţională de Integritate) a identificat 54 de parlamentari care şi-au angajat rudele în diverse posturi atât în Parlament cât şi în cadrul cabinetelor parlamentare din teritoriu. Printre aceştia şi deputatul de Ialomiţa Marian Neacşu, acuzat de conflict de interese pentru că şi-a angajat fiica la Parlament.

„Da, este adevărat că mi-am angajat fiica pentru activităţile pe care le desfăşor la Camera Deputaţilor. Nu am încercat şi nu încerc să găsesc o altă persoană pentru acest job. Pentru activitatea pe care o face acolo eu socotesc că este cea mai potrivită şi îmi aduce servicii pe care nu le pot încredinţa oricui. Ea primeşte 640 de lei pe lună pentru ceea ce face la Camera Deputaţilor.”, a explicat sec deputatul Neacşu imediat ce ANI a depistat conflictul de interese.

Trimis în judecată, Neacşu a primit în primă instanţă o amendă pentru angajarea ilegală dar în urma apelului Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, cu un termen de încercare de doi ani şi jumătate. Sentinţa a picat cum nu se poate mai prost, chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2016 şi avea să-i blocheze o nouă candidatură pentru Camera Deputaţilor.

Condamnarea i-a blocat accesul la Curtea de Conturi

Cei mai mulţi dintre primarii PSD din Ialomiţa îşi frecau mâinile a satisfacţie când au aflat că una dintre persoanele din fruntea partidului care-şi doreşte să preia din mâinile lui Nicolae Văcăroiu şefia Curţii de Conturi a României este Marian Neacşu, şeful lor politic. Sperau, pe de o parte, că vor scăpa astfel de controlalele în urma cărora să iasă la iveală matrapazlâcurile administrativ – financiare făcute pe spinarea bugetelor locale şi, pe de altă parte, îşi doreau un înlocuitor ceva mai maleabil în fruntea organizaţiei judeţene de partid. În cele din urmă şi ultimele urme de speranţă au fost spulberate când în fruntea instituţiei mult râvnite a fost uns Mihai Busuioc, un apropiat de-al lui Liviu Dragnea (încă) liderul de necontestat al PSD.

Ca să mimeze o „depolitizare” a Curţii de Conturi a României, singura instituţie ce are ca atribuţiuni verificarea periodică a modului în care sunt gestionaţi banii colectaţi din taxele şi impozitele românilor dar şi fondurile trimise de la bugetul statului în visteriile locale, Liviu Dragnea a decis ca din noua structură de conducere a instituţiei să nu mai facă parte oameni cu carnet de partid de la PSD. Din start a sărit din schemă Marian Neacşu, secretarul executiv al PSD, unul dintre oamenii de încredere ai actualului şef al partidului, cel blocat şi de o pată mare pe cazier.

Încă din perioada mandatului de deputat 2012 – 2016, Neacşu a făcut numeroase demersuri pentru a-şi asigura un drum cât mai lin spre şefia Curţii de Conturi. Surse parlamentare susţin că Neacşu a militat şi a obţinut ca simpla calitate de membru al comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare să se considere experienţă economică iar anii petrecuţi în comisie să fie adăugaţi la „vechimea în domeniu” tocmai pentru a se atinge perioada minimă obligatorie şi a-şi facilita propulsarea în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi.

La nivel judeţean să ştia mai demult că fostul parlamentar a ratat ocazia, un prim semnal că Neacşu nu ajunge la Curtea de Conturi şi că nu lasă astfel din mâini frâiele organizaţiei judeţene fusese dat încă din septembrie, de la şedinţele furtunoase în care s-a dezbătut problema politică importantă creată de demisia anunţată de primarul de Feteşti. Atunci Marian Neacşu s-ar fi adresat unora dintre colaboratorii apropiaţi care deja începuseră „să-şi marcheze teritoriul” în speranţa că-i vor succede la preşedinţia PSD Ialomiţa atrăgându-le atenţia să se potolească întrucât el nu pleacă nicăieri.

 

 

Related posts