Administrație Favorite 

SE ÎNTÂMPLĂ LA URZICENI: Cât mai costă o muşcătură de câine? Durere şi cel puţin 500 lei!

DEZINTERES. În vreme ce primarului Constantin Sava puţin îi pasă de problemele cetăţenilor, locuitorii municipiului sunt lăsaţi pradă haitelor de câini fără stăpân ce atacă şi muşcă mai ales persoanele care trec pe lângă zonele de depozitare a gunoaielor ori prin locurile mai puţin luminate.

 Doamna Maria (îi spunem aşa pentru că ne-a rugat să nu-i divulgăm numele real) este una dintre victimele câinilor maidanezi din municipiul Urziceni. Biata femeie a fost atacată din senin pe stradă de un câine de dimensiuni mari şi nici măcar n-a realizat când a fost muşcată de picior. „Mergeam spre blocul în care locuiesc şi la un moment dat am simţit o durere ca o arsură în spatele genunchiului. M-am oprit să văd ce se întâmplă şi când am întors privirea am văzut un ditamai câinele cu colţii înfipţi în piciorul meu. Am avut noroc că mi-a dat drumul şi nu m-a atacat şi a doua oară. În general sunt atentă şi îi evit dar acum nici nu l-am văzut şi m-a muşcat fără măcar să latre spre mine.”, poveşte femeia întâmplarea prin care a trecut la sfârşitul săptămânii trecute.

A mers de urgenţă la Spital, i s-au aplicat tratamentele necesare în aceste cazuri şi i s-a recomandat să facă cinci injecţii tip anti-rabic. La spitalul din localitate? Nu, la Bucureşti, căci acolo este cea mai apropiată unitate medicală specializată în astfel de tratamente! Altfel spus, şi muşcat, şi cu banii luaţi! Şi nu puţini, dacă luăm în calcul minim 100 de lei la fiecare drum dus-întors în capitală s-au evaporat rapid 500 de lei din buzunar pentru a trata o traumă de care oamenii nu se fac vinovaţi.

„Poate vine iarna şi mai scade numărul muşcăturilor!”

Ca doamna Maria doar în week-end-ul trecut au mai fost două cazuri petrecute în aceeaşi zonă a municipiului, victime un bărbat şi un copil. Aceştia au fost oblojiţi mai întâi la Spitalul Urziceni după care au fost îndrumaţi, aţi ghicit, spre capitală. „La noi vin oamenii muşcaţi şi în funcţie de gravitatea rănilor, le spălăm şi dezinfectăm, iar la cele mai urâte aplicăm suturi dacă este necesar. Apoi le spunem oamenilor că trebuie să meargă la „Matei Balş” pentru injecţii.”, explică Mariana Capră, asistent-şef în cadrul Spitalului Urziceni care este procedura în cazul persoanelor care se prezintă cu muşcături de câini.

Din scriptele oficiale, în luna septembrie au fost 12 cazuri înregistrate iar în prima săptămână din luna octombrie sunt deja 4 persoane atacate de câinii de pe stradă. Vorbim la nivel oficial căci în realitate multe dintre victime, atunci când este vorba de răni mai uşoare, nu se mai prezintă la unitatea medicală şi aleg să se trateze pe cont propriu. „Am observat că vara sunt mai multe cazuri de persoane muşcate, acum dacă vine sezonul rece sperăm să mai scadă numărul lor. Acum sunt mai puţini copii care ies să se joace prin parcuri şi prin zonele pe unde bântuie de obicei câinii.”, mai spune doamna Capră.

Primarul Sava refuză să accepte realitatea

Vară sau iarnă municipiul Urziceni are un primar. Şi nu unul de ieri, de azi, ci unul care se laudă că din anul 2000 ocupă această funcţie de demnitate publică pentru care din patru în patru ani jură să facă tot ce-i stă în putinţă pentru bunăstarea locuitorilor, în fapt cei care-i dau o pâine albă lună de lună sub formă de salariu. Obligat să stea mai mult cu nasul în dosarul DNA în care este acuzat de abuz în serviciu, fapte pentru care poate face inclusiv puşcărie, lui Constantin Sava nu-i pasă de problema câinilor maidanezi. Asta poate şi pentru că vine şi pleacă de la serviciu cu autoturismul iar pe strada unde-şi are casă, departe de locurile de colectare a gunoiului dintre blocuri, câinii nu au ce mânca deci, ce căuta!

Degeaba au încercat o parte dintre cei muşcaţi de câini ori părinţi de copii ce stau cu teamă de fiecare dată când micuţii pleacă spre şcoală ori până la magazinul din colţ să-l sensibilizeze pe edil pentru a lua măsurile legale şi obligatorii de strângere a câinilor de pe străzi, Sava rămâne de neclintit. Strânse într-un grup de iniţiativă ce susţin petiţia „Urziceniul fără câini pe stradă”, 43 de persoane au înaintat primarului încă de acum o lună o adresă scrisă în care, printre altele, îi pun în vedere să nu aştepte să se producă o tragedie de genul copilului omorât acum câţiva ani într-un parc din capitală ori a cetăţeanului japonez căruia un câine i-a secţionat o venă şi pierderea de sânge i-a fost fatală. În zadar, Sava alege să facă ce ştie cel mai bine şi ia la mişto întreaga poveste pe care o transformă, cum altfel, într-o dispută politică. Întrebat miercuri de www.infoialomita.ro când se va apuca serios de problema maidanezilor ce atacă din senin trecătorii pe străzi, Sava a spus zeflemitor: „Nu este problema mea, este problema viceprimarului, am viceprimar, să o rezolve. Eu când am plecat de la Primărie nu erau câini pe străzi, s-au strâns cât n-am mai fost eu primar!”

Oricât ar vrea să-i pună în cârcă viceprimarului problema maidanezilor scăpaţi de sub control, Sava nu reuşeşte decât să se acopere de ridicol. Şi asta pentru că în luna martie, în încercarea de a rezolva problema mijlocului de transport pentru strângerea câinilor de pe străzi, Liviu Cazan i-a solicitat primarului prin adresa 6005/16.03.2017, cităm: „Referitor la gestionarea câinilor fără stăpân solicit includerea în bugetul pe anul 2017 a fondurilor pentru achiziţia unei camionete, strict necesară desfăşurării acestei activităţi.” Ulterior, în 5.04.2017, cu adresa nr. 7823, Cazan revine cu solicitarea introducerii în schema de personal a minim 4 posturi, edificarea adăpostului pentru câinii fără stăpân şi achiziţia camionetei plus o armă cu tranchilizante pentru a rezolva problema maidanezilor. Inutil să mai spunem că Sava n-a băgat în seamă solicitările viceprimarului pe care dă acum vina ca să scape de oprobiul cetăţenilor.

Acte ce zac de ani în biroul primarului

Problema câinilor maidanezi este mai veche chiar şi decât necazurile penale ale lui Sava şi a determinat Consiliul Local Urziceni încă din luna aprilie a anului 2014 să adopte o hotărâre prin care se înfiinţează un serviciu specializat în gestionarea câinilor fără stăpân de pe pe raza localităţii, cu persoana desemnată să ducă decizia la îndeplinire primarul municipiului. Ce-a făcut Sava? Ce face de obicei, mai nimic. Deşi a avut grijă să introducă în schema de personal a instituţiei funcţia de adminsitrator public căruia bugetul local să-i suporte o salarizare anuală de circa 1 miliard lei vechi, nu a vrut să aloce un număr de posturi pentru persoanele ce ar trebui să strângă câinii de pe străzi şi să-i ducă în adăpostul pentru care aceeaşi consilieri locali au aprobat acum fix un an studiul de fezabilitate pentru realizarea lui. Un studiu ce zace aruncat într-un sertar din Primărie pentru că primarului Sava puţin îi pasă de necazul pricinuit locuitorilor de haitele agresive de câini. Oameni care pot avea o speranţă doar dacă vreunul dintre maidanezi îi va aplica lui Sava o corecţie sub formă de doi colţi adânc înfipţi într-un picior. Să vezi atunci interes!

Related posts