Favorite Sănătate 

UN AN DE MANAGERIAT „PERFORMANT”: Datoriile Spitalului Judeţean Slobozia au explodat sub conducerea preferatei preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa

CIFRE. Într-un an de şefie a doamnei Mariana Iancu cea mai mare unitate medicală din judeţ a sărit la capitolul datorii de la 8 miliarde lei vechi la aproape 23 miliarde lei vechi! Concomitent au explodat şi subvenţiile oferite Spitalului de la bugetul judeţului sub semnătura lui Victor Moraru, cel care susţine necondiţionat „managementul de succes”!

Mariana Iancu a ajuns manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă pe repede-înainte. Cum stătea el aşa şi se gândea pe cine să pună şef peste cel mai mare spital din Ialomiţa lui Victor Moraru i-a bubuit o idee şi a numit-o fără concurs, mai întâi pentru o perioadă de şase luni prelungită apoi până la momentul unui concurs la care avea să-l câştige pentru că a participat singură, pe Mariana Iancu, cunoscută localnicilor pentru funcţiile de conducere ale unor societăţi de salubritate, căreia tot la foc automat i-a umflat leafa lunară la o sută de milioane lei vechi, plus bonuri de masă.

Peste noapte preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa i-a devenit atât de drag spitalul judeţean încât sumele scoase din bugetul judeţului şi alocate cu dărnicie de echipa de consilieri judeţeni PSD – ALDE au explodat de-a dreptul dacă le raportăm la finanţările spitalul în anii trecuţi. La fel de spectaculos aveau să crească şi datoriile acumulate, semn că în opinia lui Moraru cu cât ai mai mulţi bani publici pe mână cu atât trebuie să te îndatorezi mai mult!

Alocări preferenţiale de la bugetul judeţean

Contractului de management tocmai îi facem de un an, Mariana Iancu fiind unsă manager la începutul lunii octombrie 2016. O numire venită la pachet cu o „primă de instalare” achitată de la bugetul judeţului Ialomiţa în valoare de 4 miliarde lei vechi pentru cheltuilei de funcţionare şi 9,89 miliarde lei vechi pentru cheltuieli de capital. Două luni mai târziu, din pixul lui Moraru şi cu aprobarea majorităţii PSD – ALDE din Consiliul Judeţean mai pleacă încă un miliard şi jumătate tot spre Spital, astfel încât anul 2016 se încheie cu o finanţare totală acordată Spitalului Judeţean Slobozia din visteria judeţului în cuantum de 33,29 miliarde lei vechi. Reţineţi suma, este importantă!

Finanţările dolofane aveau să se repete trimestrial şi în acest an. Din capul locului, în martie, atunci când s-a aprobat bugetul celei mai mari unităţi medicale din judeţ, Consiliul Judeţean a pus în conturi 12,16 miliarde lei pentru cheltuielile de capital şi 14 miliarde lei vechi pentru cheltuielile de funcţionare. Credeţi că s-a oprit aici? Nici pomeneală, căci la scurt timp după ce a mărit de la 60 de milioane la 100 milioane leafa managerei preşedintele Consiliului Judeţean a aprobat încă 8,3 miliarde lei vechi, alocaţie suplimentată la ultima şedinţă cu alte 5 miliarde lei vechi. În total, doar pentru primele nouă luni ale anului 2017, suma totală suportată de ialomiţeni este de 39,46 miliarde lei vechi!

Una peste alta anul de manageriat al Marianei Iancu a fost finanţat cu aproximativ 1,2 milioane euro! Spuneam mai devreme să reţineţi suma plătită pe tot anul 2016 Spitalului Judeţean pentru că este bine să o comparaţi cu alocaţiile acordate de Consiliul Judeţean Ialomiţa în anul 2014 (9,55 miliarde lei vechi pentru cheltuieli curente) şi în anul 2015 (14 miliarde lei vechi tot pentru cheltuieli curente), atunci când la butoanele de comandă ale judeţului nu se găsea Victor Moraru!

Cum au sărit în aer datoriile Spitalului Judeţean Slobozia

Cu atâta bănet venit pe firul scurt de la Consiliul Judeţean Ialomiţa era de aşteptat că orice urmă de datorie a unităţii medicale să dispară. Cifrele oficiale oferite de Ministerul Sănătăţii arată exact pe dos. La începutul lunii octombrie 2016, adică în momentul preluării de către managera Mariana Iancu a frâielor Spitalului, datoriile înregistrate şi declarate în actele contabile oficiale erau de 8,04 miliarde lei vechi. Anul a trecut repede, doamna manager a fost lăudată de fiecare dată în mod public de protectorul Victor Moraru, ultima ridicare în slăvi fiind executată la şedinţa de Consiliu Judeţean prin care unităţii medicale i-a fost suplimentat bugetul cu 5 miliarde lei vechi.

„Pe mine personal mă surprindeţi cum aţi reuşit într-o perioadă scurtă să vă însuşiţi activitatea de acolo şi termenii medicali, vă felicit pentru asta şi este dovada faptului că vă dedicaţi sută la sută activităţii de acolo şi cred că veţi avea rezultate foarte bune.”, a spus plin de satisfacţie preşedintele instituţiei judeţene. În spatele zâmbetelor şi declaraţiilor eminamente pozitive se ascunde însă realitatea sub formă de gunoi atent vârât sub preş. Nu suficient de adânc căci am pus mâna şi pe cifrele contabile pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia le-a înaintat la începutul lunii septembrie Ministerului Sănătăţii. Cifre care vorbesc despre o datorie totală înregistrată în valoare de 22,83 miliarde lei vechi, cu aproape trei ori mai mare decât cea avută la instalarea ca şefă a Marianei Iancu! Aşa management performant mai rar!

Related posts