Agricultură Favorite Viața la țară 

Seceta a făcut ravagii în culturile de porumb. Puțini fermieri vor suporta șocul!

Seceta a lovit nemilos în producția de porumb în Bărăgan. Chiar și cei mai puternici fermieri vor suporta greu pierderile.

Seceta a făcut ravagii în culturile de porumb în această toamnă. Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai importanți fermieri din România în cultura de porumb, estimează producții la mai puțin de jumătate față de anul trecut.

Nici celebra Zi a Porumbului, organizată an de an în ferma ELSIT Ciochina, deținută de familia Sitaru, nu va mai fi prezentă în 2023 în calendarul evenimentelor agricole.

Nicolae Sitaru: „E un an teribil de prost pentru porumb, un an de supravieţuire pentru fermieri”

Nicolae Sitaru, preşedintele Forumului APPR, calculează cu tristețe pierderea suferită la cultura de porumb în acest an.

„Nu știu dacă fac, în medie, 3 – 4 tone de porumb la hectar. Am început prost, pe ce am recoltat am 400 kg într-o solă, în alta 500 kg, în alta 800 kg. Nu poți face nicio evaluare a producției, s-a dezvoltat neuniform din cauza secetei. Spre deosebire de anul trecut cred că facem porumb la jumătate anul acesta. La fel de slabă este și cultura de floarea-soarelui.”, spune fermierul.

E un an complicat, va trebui să ne acomodăm și pentru mulți dintre fermieri va fi foarte greu de gestionat situația. E un an de supraviețuire care vine, din păcate, după alt an la fel de prost, anul 2022. Nenorocirea este că în ultimii patru ani doar 2021 a fost mulțumitor pentru agricultură. (NICOLAE SITARU, președinte FAPPR)

Costurile la înființarea unui hectar de porumb, atunci când s-a respectat tehnologia, se ridică la 5.000 – 5.500 lei la hectar. Valori imposibil de acoperit cu producții înjumătățite de secetă.

Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, pe lângă recoltele foarte slabe, prețul de comercializare a porumbului nu ajunge nici măcar la 1 leu pe kg, fiind situat în jurul valorii de 0,8 – 0,85 lei/kg.

În aceste condiții, chiar dacă punem la socoteală și subvenția la hectar, fermierii care au investit în cultura de porumb cu greu își vor recupera jumătate din bani.

Related posts