Administrație Favorite 

„SEMNE BUNE” ANUL 2018 ARE: Victor Moraru promite salarii mai mari dar recunoaşte că nu are de unde să le plătească

DEFICIT. Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a anunţat că lucrează la o grilă de salarii majorate cu 30% pentru angajaţii instituţiei judeţene dar pentru acest lucru trebuie să facă rost de 200 miliarde lei vechi, sumă care acum îi lipseşte din bugetul pe anul 2018.

Salariaţii Consiliului Judeţean Ialomiţa au printre cele mai mici lefuri comparativ cu colegii din ţară care lucrează în aceleaşi posturi. Veniturile le-au fost ţinute la nivel minim de fostul preşedinte Vasile Silvian Ciupercă, cel ce a vrut să mimeze austeritatea şi modestia la nivel administrativ prin salarii modice pentru majoritatea subordonaţilor. Cu un alt preşedinte, Victor Moraru, dar provenit de la acelaşi partid social democrat anul 2017 avea să aducă la sfârşitul lunii iunie o nouă lege de salarizare a personalului din Primării şi Consilii Judeţene. Oamenii şi-au frecat mâinile de satisfacţie mai ales că în aproape toate Primăriile din Ialomiţa salariile au crescut substanţial, dar aveau să sfârşească dezamăgiţi când preşedintele Moraru i-a anunţat că bugetul nu permite o majorare de salarii şi că trebuie să mai aştepte o jumătate de an până la aprobarea bugetului judeţului pe 2018. Momentul a venit însă se prefigurează o nouă amânare sinonimă cu o altă mare dezamăgire.

Majorare pe hârtie, acelaşi salariu în buzunar

La sfârşitul lunii decembrie, la propunerea lui Victor Moraru, consilierii PSD – ALDE au aprobat o majorare de salarii pentru angajaţii Consiliului Judeţean. A fost de fapt o creştere a salariilor brute cât să fie păstrate salariile nete (cunoscute ca „salariile în mână”) după ce Guvernul a decis mutarea contribuţiilor doar în sarcina salariaţilor. Luaţi la întrebări de salariaţii instituţiei, aleşii puterii au lăsat privirile în pământ şi au acceptat fără să crâcnească propunerea lui Moraru, în vreme ce consilierii PNL au criticat salarizarea prea mică.

„Salarizarea la Consiliul Judeţean este o problemă pe care conducerea instituţiei nu reuşeşte să o rezolve. O parte dintre salariaţi, oameni cu pregătire de specialitate, au constatat că primesc lunar chiar şi mai puţin decât colegi ce nu au aceeaşi pregătire şi aceleaşi responsabilităţi. Cu toţii sunt frustraţi pentru că deşi salariul brut le creşte, salariul net rămâne acelaşi. Oamenilor li s-a tot promis că le vor creşte salariile dar constată că de crescut acestea s-au mărit doar la nivelul conducerii, preşedinte, vicepreşedinţi şi, bineînţeles, administratorul public.”, a vorbit în numele colegilor liberali consilierul judeţean Dragoş Soare.

Într-adevăr, beneficiind de noua lege de salarizare, începând cu iunie 2017 lefurile preşedintelui Victor Moraru şi ale vicepreşedinţilor Cătălin Grigore şi Ionel Gae s-au dublat, primul având o leafă brută de 13.500 lei (9.468 lei net), iar „locotenenţii” săi disciplinaţi câte 11.100 lei brut (7.784 lei net). La fel de generos ca şi în cazul celor doi vicepreşedinţi este renumerată şi prestaţia specială a administratorului public, juna Larisa Mihai, omenită financiar lună de lună cu acelaşi salariu de 11.100 lei brut, respectiv 7.784 lei net. Şi cum trecerea contribuţiilor nu ar fi trebuit să-i afecteze câtuşi de puţin leafa, cap de listă la majorări salarii brute de la 1 ianuarie apare aceeaşi Larisa Mihai, căreia judeţul nostru îi suportă din acest an un salariu lunar brut de 13.200 lei, adică aproape 1,6 miliarde lei pe an!

Salariaţii nemulţumiţi ameninţă cu o grevă

Iritaţi să tot fie minţiţi că li se măresc salariile, parte dintre salariaţii Consiliului Judeţean intenţionează să atragă atenţia conducerii prin metode de protest legale, luând în calcul chiar şi o grevă. „Suntem oameni cu familii, avem rate la bănci şi obligaţii, este bătaie de joc să ai salariu în mână de 15 milioane lei vechi pe lună, avem studii superioare plus că răspundem cu capul pentru fiecare document semnat. Ne uităm pe geam şi îi vedem pe muncitorii necalificaţi din Piaţa Revoluţiei, cei care pun pavele, şi realizăm că deşi nu-i trage nimeni la răspundere pentru munca prestată câştigă la fel de bine, dacă nu şi mai bine, decât mulţi dintre noi.”, ne-a vorbit unul dintre salariaţii cu peste 15 ani de muncă în cadrul instituţiei. El şi colegii săi arată cu degetul spre managerul public Larisa Mihai, preferata preşedintelui Victor Moraru încă de pe vremea când îi era şef la Primăria Amara, considerând că este incorect să primească atâtea zeci de milioane de lei vechi pe lună în timp ce lor li se spune că nu sunt bani în buget pentru salarii mai mari.

Moraru mai promite o dată, că nu-l doare gura

 Nemulţumirile justificate ale subordonaţilor l-au determinat pe preşedintele Victor Moraru să lanseze la început de an o nouă promisiune de mărire a salariilor. „Pentru a derula proiectele şi pentru a reuşi să absorbim acei bani pe care noi îi dorim vom avea nevoie de personal. Luăm în calcul o majorare a fondului de salarii cu 30% pentru a încerca să creştem salariile în cadrul Consiliului Judeţean dar şi pentru a angaja specialiştii de care avem nevoie pentru proiectele de finanţare semnate la sfârşitul anului trecut dar şi pe cele ce le vizăm în perioada următoare.”, a anunţat Victor Moraru.

Rugat să detalieze cât va fi plusul în buzunarele angajaţilor, şeful Consiliului Judeţean a spus că se fac calcule în acest moment pentru o creştere cu 30% a salariilor brute dar că aceasta nu va fi una unitară ci va fi una individuală, funcţie de gradul de satisfacţie profesională oferit de subordonaţi. Problema este că la acest moment, graţie noilor modificări aduse finanţării autorităţilor publice locale şi judeţene, Consiliul Judeţean Ialomiţa s-a trezit cu 350 miliarde lei vechi mai puţin în buget faţă de anul 2017. „Avem un deficit de 200 miliarde în ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare în care sunt incluse şi salariile pe care le vrem majorate şi acum încercăm să identificăm sursele pentru a acoperi această sumă, aveţi răbdare până la prezentarea bugetului pe anul 2018.”, a răspuns Victor Moraru solicitării www.infoialomita.ro de a anunţa o dată certă de la care lefurile în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa vor creşte.

Related posts