Administrație Favorite 

SILUIREA BUGETULUI LOCAL: Amara Business Grup, căpuşa care suge din greu la bugetul oraşului – staţiune

ÎNCRENGĂTURI. Firma cu acţionariat unic oraşul Amara este condusă autoritar de un consilier PSD a cărui soră este actualul administrator public al judeţului Ialomiţa şi fost administrator public al oraşului – staţiune!

Consiliul Local Amara a aprobat tarifele pentru diverse lucrări edilitate executate de societatea comercială din subordine pe raza oraşului – staţiune, SC Amara Business Grup. Până aici ceva normal, doar că din procesul administrativ a făcut parte consilierul PSD Ionuţ Daniel Mihai, cel care a fundamnatat tarifele ce vor fi facturate către bugetul local şi le-a aprobat deşi în acelaşi timp mănâncă o pâine dolofană de la societate, acolo unde ocupă o funcţie de economist! Pe româneşte, el a centrat şi tot el a dat cu capul pentru goluri marcate lunar în visteria locală.

Tarife „speciale” achitate lunar

Mizeria din oraşul – staţiune de interes naţional, aşa cum le place şefilor Primăriei să se fălească, este la tot pasul, fie că vorbim de străzile cu aspect de uliţe săteşti ori de parcul central unde Uniunea Europeană şi bugetul statului au îngropat milioane de euro. Diametral opus cu realitatea (foto) se prezintă însă facturile lunare achitate de la bugetul local firmei care s-a lipit ca o căpuşă obraznică şi nu de mai dă dusă.

Conform notei de fundamentare croită pe calculele stabilite unilateral de “specialiştii” firmei, bugetul local va achita lunar factura emisă de SC Amara Business Grup SRL pe baza unor tarife aprobate de Consiliul Local Amara. Dintre acestea se remarcă de departe tariful pentru toaletarea unui metru pătrat de arbori ce va fi taxată cu 131,08 lei, fără TVA! Cine va avea priceperea necesară să măsoare la metru pătrat cantitatea de lemn toaletat rămâne un mister însă de plătit se ştie cu siguranţă că vor plăti toţi cetăţenii, şi cei cu copaci pe stradă şi cei fără. Tot întreg poporul plătitor de taxe şi impozite locale va cotiza câte 300 lei (fără TVA) pentru prinderea şi transportarea câinilor fără stăpân, fiecare patruped ce va mai aduce lunar în visteria firmei alţi 300 lei (tot fără TVA) pentru găzduire!

Imposibil de măsurat vor fi operaţiunile de cosire mecanizată a suprafeţelor cu vegetaţie, strângerea şi transportul deşeurilor vegetale la platformă ori discuirea mecanizată a suprafeţelor de nisip, prestări facturate la fix 84,03 lei (fără TVA) ora! Interesant este că lucrările de măturat manual străzi şi trotuare, întreţinerea curăţeniei pe străzi şi trotuare, golirea coşurilor de gunoi, întreţinerea terenurilor de fotbal (stadion), tenis şi cel sintetic vor fi facturate la acelaşi unic tarif de 2.102,19 lei/lună/persoană, tot fără TVA. Tarif identic ce va fi aplicat şi pentru moftul fostului primar Victor Moraru, acum şef la Consiliu Judeţean Ialomiţa, de a călări cai şi ponei aflaţi în grija Primăriei Amara!

Limbaj de cartier în susţinerea proiectului

„Vino după mine dacă nu mă crezi că am tăiat pomii pe care i-am facturat! Dacă nu mă crezi, vino dumneata şi taie pomii. Nu înţelegi că omul care taie crengile se urcă într-o nacelă? Dacă e mult spune-mi tu cât să iau dacă nu-ţi convine!”(IONUŢ DANIEL MIHAI, consilier PSD)

Şedinţa comisiilor de specialitate prin care s-a cerut avizul favorabil proiectului de delegare a serviciului pubic de administrare a domeniului public şi privat al oraşului Amara a scos la iveală modul în care înţeleg cei care au pus mâna pe banii comunităţii să gestioneze taxele şi impozitele locale. Cu aerul unor persoane care fac ce vor, când vor şi cum vor atunci când vine vorba de cheltuirea banilor publici, cei din echipa PSD din Consiliul Local, susţinuţi necondiţionat de primarul Ion Măiţă, n-au avut vreo apăsare atunci când s-au cerut lămuriri cu privire la unele tarife nejustificat de mari.

„Preţurile sunt exagerate, nu credeţi că este un pic cam mult 131,08 lei, fără TVA, un metru pătrat de toaletat pomi? Poate găsim pe cineva care face acelaşi lucru mult mai ieftin, de ce să acceptăm doar tariful prezentat de societatea Amara Business Grup?”, a întrebat consilierul PNL Nicolae Ţintă. Atât i-a trebuit lui Ionuţ Daniel Mihai, omul care taie şi spânzură în societatea Primăriei Amara.

Dovedind că a sărit peste cei 7 ani de-acasă şi nerespectând măcar diferenţa de ani faţă de colegul din Consiliul Local, economistul societăţii a răbufnit: „Vino după mine dacă nu mă crezi că am tăiat pomii pe care i-am facturat! Dacă nu mă crezi, vino dumneata şi taie pomii. Nu înţelegi că omul care taie crengile se urcă într-o nacelă? Dacă e mult spune-mi tu cât să iau dacă nu-ţi convine!” Enervat că îi sunt puse la îndoială calculele, primaru Măiţă a reacţionat la fel de virulent: „Adică vrem să aducem altă firmă din afară ca să ne schimbe un bec sau să ne adune un câine de pe stradă? Asta vrem?”

De unde credeţi că vine tupeul junelui afacerist pe bani publici? Din relaţia de rudenie de gradul I cu Larisa Mihai, altă jună fatală a administraţiei locale, fost administrator public al oraşului Amara (adică omul care aproba plăţile către firma controlată de frate!) şi propulsată după un concurs la care s-a prezentat singură administrator al judeţului Ialomiţa, poziţie din care primeşte o leafă lunară de 11.000 lei.

Profit doar din atribuiri directe

Societatea comercială înfiinţată de Victor Moraru pe vremea când era primar al oraşului Amara a fost de la bun început gândită să scoată fără probleme bani de la bugetul comunităţii. Dovadă stau zecile de contracte de atribuire directă semnate mai întâi de Victor Moraru, ca primar, şi apoi de Larisa Mihai, ca administrator public al oraşului Amara. Firma a taxat bugetul pentru activităţi de salubrizare, de întreţinere a iluminatului public, de curăţenie a parcurilor, a forat puţuri pentru reţeaua de apă ba chiar a făcut şi o parte din gardul de la cimitir. Toate acestea i-au adus miliarde lei vechi în conturi fără parcurgerea vreunei proceduri de licitaţie ci pe firul scurt, prin încredinţare directă, la tarife convenite doar de părţi şi suportate de fiecare amărean în parte.

 

 

 

Related posts