Administrație Favorite 

SLOBOZIA: Bugetul local pe anul 2020, o catastrofă administrativă semnată Adrian Mocioniu

Bugetul municipiului Slobozia pe anul în curs va intra în istoria locală. Primarul Adrian Mocioniu a alocat sub 6% fonduri pentru dezvoltare.

Anul 2020, ultimul din cariera politică a primarului Adrian Mocioniu, este cel mai negru din punct de vedere financiar. Banii, foarte puțini, au fost alocați cu prioritate salariilor și cheltuielilor instituției.

Într-un moment de aroganță față de locuitorii municipiului Slobozia, primarul nu a mai catadicsit să organizeze o dezbatere publică pe proiectul de buget local pe anul 2020.

Documentul a fost ascuns într-o postare pe site-ul instituției greu de găsit de cei care ar fi dorit să vadă viziunea administrativă a primarului pentru ultimul an de mandat.

Proiectul de buget va fi dezbătut de consilierii municipali într-o ședință extraordinară ce va începe luni, 17 februarie, de la ora 16.00.

Sub 6% fonduri pentru dezvoltare municipiului Slobozia

Bugetul este mai sărac ca niciodată. Cifrele triste reflectă o realitate și mai tristă a unei Primării de reședință de județ ce seamănă cu o corabie fără cârmaci.

86,91 milioane lei este suma pe care primarul Adrian Mocioniu preconizează că Primăria Slobozia o va avea la dispoziție în anul 2020.

Cheltuielile de funcționare se ridică la un total de 81,87 milioane lei, ceea ce reprezintă, atenție!, 94,2% din total. Un record negativ absolut în istoria Sloboziei.

Șeful instituției a avut grijă ca salariile să fie acoperite în totalitate la valorile foarte mari la care le-a dus în anii precedenți.

41,192 milioane lei, adică peste 47% din total, reprezintă cheltuielile de personal la Primăria Slobozia în acest an.

Lor li se adaugă alte 23,87 milioane lei (aproape 27,5% din total) pentru acoperirea cheltuielilor cu achiziția de bunuri și servicii pentru funcționare.

În coșul mare al cheltuielilor obligatorii intră ratele și dobânzile la împrumuturile contractate de primarii Gabi Ionașcu și Adrian Mocioniu pentru sursa de apă nepotabilă, respectiv parcarea subterană fără acces auto.

Dobânzile anuale sunt de 2 milioane lei iar rambursările de credite contabilizează 3,8 milioane lei.

Secțiunea de dezvoltare, un mișto de final de mandat al primarului

Cu atâtea cheltuieli în buget, pentru secțiunea de dezvoltare mai rămâne disponibil doar praful de pe tobă.

În cifre, doar 5,04 milioane lei sunt prevăzuți a se cheltui pentru creșterea calității vieții în municipiul reședință de județ. Fix 5,8% din totalul estimat al veniturilor anuale.

Unele supradimensionate și care se bazează într-o bună măsură pe impozitele și taxele restante la 31 decembrie 2019.

Pentru estimarea veniturilor, specialiștii Primăriei Slobozia au luat în calcul debitarea inițială a anului 2020 plus debitele restante la finalul anului trecut.

Astfel, din impozitul pe clădiri persoane fizice se estimează un total de 3,6 milioane lei dar în această sumă sunt trecute și restanțele de 1,1 milioane lei.

La clădiri persoane fizice se dorește o încasare totală de 9 milioane lei cu tot cu debitul rămas de 1,25 milioane lei.

Povestea se repetă și la celelalte tipuri de venituri din taxe și impozite locale. Una peste alta, în total previziunile sunt de 23,299 milioane lei dar peste un sfert din sumă (5,963 milioane lei) reprezintă debite restante la finalul anului 2019.

Related posts