Agricultură Favorite Politică 

Ștefan Mușoiu: „Este nevoie de o nouă lege a arendei pentru stoparea vânzării fermelor și pentru creșterea finanțării agricole”

Ștefan Mușoiu, deputat PSD de Ialomița, se arată deosebit de îngrijorat privind vânzarea în număr din ce în ce mai mare a fermelor.

Președinte executiv al PSD Ialomița, Ștefan Mușoiu atrage atenția că această situație poate fi lesne evitată grație modificărilor legislative, pe care le-a inclus în noua formă a Legii Arendei.

„Numărul din ce în ce mai mare al anunțurilor de vânzare a fermelor agricole, nu doar a terenurilor, trebuie să ne pună pe toți în gardă astfel încât să nu repetăm din greșelile trecutului, din acea perioadă în care s-au înstrăinat terenurile de-a dreptul haotic.

Iar prin legea, pe care am inințiat-o alături de președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, și de alți 75 de colegi, senatori și deputați PSD, precum și membri ai PNL, ai grupului minorităților naționale și ai UDMR, le vom putea oferi agricultorilor o serie de înlesniri.”, anunţă deputatul social-democrat.

Propunem legislativ darea în arendă pe o perioadă de minim 7 ani, răstimp în care fermierii vor ieși pe profit, înlesnirea atragerii de fonduri europene, măsuri pentru creșterea predictibilității investițiilor, finanțarea mai bună a culturilor și, implicit, obținerea de produse alimentare mai gustoase și mai sănătoase. (ȘTEFAN MUȘOIU, deputat PSD Ialomița)

Cât privește elementul tehnic declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională, din cauza căruia aceeași lege a fost blocată de la promulgare, după adoptarea inițială din iunie, Mușoiu explică faptul că textul Legii Arendei a rămas același, doar că acesteia i s-a aplicat caracterul potrivit.

”Neconstituționalitatea nu a fost stabilită în legătură cu vreo prevedere expresă a proiectului adoptat în forma din iunie, ci cu faptul că dintr-o eroare materială sau umană a fost încadrată și promovată ca ordinară, când, de fapt, aceasta este o lege organică pentru că reglementează un întreg domeniu.”, argumentează președintele executiv al PSD Ialomița.

De ce se insistă atâta cu noile prevederi?

Deputatul ialomițean PSD, alături de colegii săi parlamentari alături de care a lucrat la noua Lege a Arendei, susțin cu toții necesitatea adoptării cât mai rapide a acestui act normativ.

Mușoiu motivează prioritatea care i se acordă legii sale invocând consensul acceptabil la care se ajunsese cu asociațiile din domeniul agrar, dar și cu clasa politică.

”Nu e vorba de vreo grabă a noastră, ci de binele acestor oameni implicați în agrar. Odată promulgată, legea își va produce efectele în avantajul tuturor investitorilor în agricultură și îi va atrage și pe alții să se implice în acest domeniu. Legea va oferi și mai multă predictibilitate financiară, deci și mai multă siguranță pentru dezvoltarea lucrărilor agrotehnice obișnuite, precum și pentru acele tipuri de culturi specifice care presupun derularea lor pe o perioadă mai lungă și stabilă de timp.

Indiferent dacă va mai fi sau nu contestată la Curtea Constituțională de către opoziție, nu cred că vor mai fi identificate alte motive de neconstituționalitate de către judecători. Dar, în cazul nefericit al unei noi tentative total ilegitime a opoziției de blocare sau tergiversare a efectelor Legii Arendei printr-o nouă contestație la CCR, se va ajunge dor la suspendarea cu rea-voință și doar pe moment a finanțării vitale pentru majoritatea fermierilor, precum și a stabilității în plus de care aceștia au avut parte ori de câte ori PSD a fost la guvernare și a condus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.”, subliniază deputatul PSD ialomițean.

7 ani, pragul minim de dare în exploatare

Una dintre reglementările Legii Arendei fixează intervalul de 7 ani ca prag minimal de dare în exploatare. Ștefan Mușoiu dă asigurări că această perioadă a fost convenită pe baza unor parametri de ordin tehnic, adică financiar.

”Am luat în calcul acești 7 ani de contract minim pentru arendare pentru că acest interval de timp este condiționat de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate impunând o stabilitate contractuală.”, a mai apreciat Ștefan Mușoiu.

Related posts