Eveniment 

TINEL GHEORGHE: “Vreau să cred că la Parchetul Urziceni nu s-a constituit un grup infracțional”

ACUZAȚII. Deputatul liberal Tinel Gheorghe nu înțelege de ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni tergiversează cercetările în dosarele penale în care este cercetat Iusein Iuksel.

Dosarele penale în care personajul principal este Iusein Iuksel, fostul primar PSD al orașului Fierbinți Târg, zac în uitare în birourile procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni.

Demarate de prin anii 2013 – 2014 spețele penale sunt încă nesoluționate deși faptele sunt clare și susținute inclusiv de rapoarte de control ale Camerei de Conturi Ialomița.

În mod suspect, ultimul dintre ele, cel care cuprinde ilegalități evidente comise de fosta administrație a orașului Fierbinți Târg, a fost restituit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni la aproape o lună după ce fusese înaintat de Primăria Fierbinți Târg.

Mingea este în curtea Ministerului Justiției

Sătul să tot aștepte ca Iusein Iuksel să fie tras la răspundere pentru jaful administrativ orchestrat în fruntea Primăriei Fierbinți Târg, deputatul PNL Tinel Gheorghe a cerut socoteală ministrului justiției. Astfel, dosarele penale instrumentate pe numele fostului primar fac obiectul unei întrebări adresată Anei Birchall, ministrul justiției, de deputatul PNL Tinel Gheorghe.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni înregistrează câteva dosare pe numele fostului primar al orașului Fierbinți Târg, domnul Iusein Iuksel, care a adus multe prejudicii comunității locale. Dosarele datează din anii 2013 – 2014 și se află în conservare alături de cele înregistrate ulterior primelor demersuri.”, o informează pe ministru Tinel Gheorghe.

Aș vrea să cred că pe lângă această instituție nu s-a constituit un grup infracțional care selectează dosarele și în funcție de culoarea politică cercetează, anchetează și soluționează dosare.” (TINEL GHEORGHE, deputat PNL)

Parlamentarul care este și președintele organizației județene PNL Ialomița acuză Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni că tergiversează lucrurile în cazul fostului primar PSD deși în alte spețe în care au fost cercetați primari PNL dosarele au fost soluționate rapid: „Sunt foarte multe dosare care zac necercetate, plângeri care nu s-au soluționat pentru cauze în care, în cauze similare, alții au primit condamnări în maxim 2 ani. Și amintesc aici de cazul fostului primar al comunei Manasia care a fost condamnat pentru eliberarea unui certificat fiscal cu valoare infimă, recuperată, nu cu prejudicii de milioane de lei ca în cazul lui Iusein Iuksel”.

Primăria Orașului Fierbinți Târg a transmis aceluiași Parchet în 31 mai 2019 Raportul Curții de Conturi Ialomița în care au fost identificate o serie de grave ilegalități comise în timpul mandatului aceluiași fost primar iar Parchetul a înțeles să restituie Primăriei întreg dosarul în data de 25 iunie 2019 fără nicio rezoluție, într-un banal plic. N-am înțeles logica acestei atitudini, era o sesizare pentru abateri grave identificate de Curtea de Conturi și pe care Parchetul trebuia să le cerceteze, să identifice făptuitorii și să îi tragă la răspundere. Nu am mai auzit până acum de o returnare de documente fără o rezoluție, dar, poate, la solicitarea ministrului de justiție care este și membru CSM vor fi oferite explicațiile legale.”, a adăugat Tinel Gheorghe.

Deputatul liberal îi solicită ministrului justiției să explice care este motivul pentru care dosare mai vechi de cinci ani nu își găsesc soluționarea și întreabă ce mijloace procedurale există pentru deblocarea dosarelor înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni pe numele lui Iusein Iuksel.

Aș vrea să cred că pe lângă această instituție nu s-a constituit un grup infracțional care selectează dosarele și în funcție de culoarea politică cercetează, anchetează și soluționează dosare.”, a mai spus Tinel Gheorghe.

Prejudiciu de 1,45 milioane lei

Faptele prezentate în ultimul raport de control al Camerei de Conturi Ialomița arată, negru pe alb, cum bugetul localității a fost păgubit bugetul localității a fost prăduit doar în cazul împrumutului contractat pentru lucrările la Școala de Arte și Meserii din orașul Fierbinți Târg cu echivalentul a peste 300.000 euro.

Contractarea împrumutului s-a făcut în condiții de legalitate dar la utilizarea acestuia au fost constatate abateri de la legalitate de natura prejudiciilor în sumă de 1.451.350 lei ce reprezintă aproximativ 14,9% din valoarea împrumutată de 10.310.580 lei, aspect ce ne permite să concluzionăm că utilizarea sumelor provenite din împrumutul contractat de la Ministerul Finanțelor Publice prin Convenția de împrumut nr. 549.559/4.770/2015 a fost necorespunzătoare.”, se arată în concluziile raportului de control din luna martie a acestui an.

Ei bine, documentul ce descrie în detaliu modul în care s-au cheltuit ilegal banii împrumutați de Primăria Orașului Fierbinți Târg și pentru care comunitatea achită cu vârf și îndesat rate și dobânzi împovărătoare este cel restituit de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni fără vreun document oficial.

Nu este primul raport al Camerei de Conturi care descrie în detaliu matrapazlâcurile comise pe vremea primarul Iusein Iuksel. Plăți ilegale pentru consultanțe fictive au fost descoperite dar totul a rămas la stadiul de constatare și nimic în plus.

 

Related posts