TRAININGURI PENTRU FINANŢĂRI: Comunităţile de rromi au fost învăţate să aplice pentru proiecte disponibile prin programul LEADER
ACŢIUNI. Asociaţia Nevo Parudimos şi Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală i-au adus faţa în faţă pe potenţialii aplicanţi pentru finanţările oferite prin programul Leader şi pe reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală.
Asociaţia Nevo Parudimos, în calitate de membru ERGO (European Roma Grassroots Organisations Network), în parteneriat cu FNGAL (Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România), a fost gazda a două traininguri utile desfăşurate mai întâi la Tecuci şi apoi la Urziceni. Tema celor două reuniuni a fost dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC), cu sfaturi potrivite pentru accesul facil la fondurile disponibile prin programul LEADER pentru rromi.
Grupurile ţintă au fost actorii locali, potenţiali aplicanţi pentru finanţările oferite prin programul LEADER de GAL-uri, şi echipele de profesionişti din colectivele Grupurilor de Acţiune Locală. Subiectele abordate au fost diverse şi au curprins informaţii despre specificul comunităţilor de rromi şi comunicarea cu aceştia, modul de funcţionare a Grupurilor de Acţiune Locală, rolul aleşilor locali în funcţionarea acestor Grupuri sau surse alternative de finanţare. Planificarea de noi idei de proiecte a fost unul dintre subiectele „fierbinţi” reprezentanţii comunităţilor de rromi arătând care sunt nevoile imediate ale lor şi prin ce programe de finanţare ar putea să fie îmbunătăţite condiţiile de viaţă ale rromilor.
„Am vrut prin aceste traininguri să punem faţă în faţă echipa GAL şi potenţialii beneficiari, ONG, autorităţi publice, companii care să comunice şi să lucreze la idei comune astfel încât după terminarea trainingurilor cu toţii să plece acasă cu un draft al unei potenţiale idei de proiect care să obţină ulterior finanţare prin GAL.”, a pus concluzia Daniel Grebeldinger, trainer din partea Asociaţiei Nevo Parudimos.
Participanţii s-au arătat încântaţi de modul deschis în care s-au purtat discuţiile şi de explicaţiile cu aplicabilitate practică, atât de necesare în cazul întocmirii unei documentaţii pentru un proiect cu finanţare europeană. „Dacă înainte de aceste reuniuni mi se părea teribil de greu să obţinem o finanţare europeană, explicaţiile şi exemplele concrete precum şi interacţiunea cu reprezentanţii Grupurilor de Acţiune Locală au avut darul de a elimina multe dintre neclarităţi. Am ajus să văd altfel aceste Grupuri de Acţiune Locală iar concluzia este că suntem foarte importanţi în zonele noastre şi putem face multe lucruri benefice comunităţilor locale.”, ne-a spus Irina, una dintre participantele la traingurile de la Urziceni.