Administrație Favorite Finanţări 

Undă verde pentru mega-creditul luat de Consiliul Județean

Consilierii județeni au aprobat bugetul pe obiective de investiții pentru mega-creditul de 100 milioane lei contractat de instituția publică.

Undă verde pentru mega-creditul luat de la Banca Comercială Română de Consiliul Județean Ialomița.

Consilierii județeni au aprobat repartizarea celor 100 milioane lei (echivalentul a aproape 20 milioane euro) pe obiectivele de investiții din Ialomița.

Votul dat în ședința de Consiliu Județean de joi este o ultimă etapă în procesul obținerii împrumutului ce va asigura liniștea financiară în ceea ce privește finanțarea unor investiții vitale pentru creșterea calității vieții ialomițenilor.

Consiliul Județean Ialomița se împrumută 100 milioane lei pentru o perioadă de 15 de ani, cu o perioadă de grație de un an.

Printr-o procedură ce a implicat negocierea directă s-a reușit o scădere spectaculoasă a nivelului dobânzii, diminuare ce aduce o economie însemnată în bugetul județean.

Calculată la nivelul dobânzilor valabile în momentul contractării creditului, economia rezultată ca urmare a scădere dobânzii este de peste 19 milioane lei, echivalentul a aproximativ 3,85 milioane euro.

Cum se împart banii din mega-credit

Consilierii județeni au aprobat în ședința ordinară a lunii octombrie repartizarea celor 100 milioane lei pe obiective de investiții publice.

Ei au fost de acord cu „Bugetul împrumutului intern pe anul 2021” și cu „Programul de investiții publice de interes județean finanțat din bugetul împrumutului intern, pe anul 2021”.

Modernizarea și dotarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia (10 milioane lei), construirea blocului operator din cadrul unității medicale (10 milioane lei) și reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia (5 milioane lei) sunt investițiile cu impact în domeniul medical ce vor fi susținute cu bani din mega-creditul contractat.

70% din totalul împrumutului va asigura finanțarea modernizării a patru sectoare de drumuri județene aflate în acest moment în diferite stadii de execuție.

Diferența de 5 milioane lei va fi alocată susținerii lucrărilor de reabilitarea a monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey de la Cosâmbești.

Conform deciziei Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale prin care s-a permis Consiliului Județean Ialomița să obțină acest credit bancar, în anul 2021 valoarea totală ce poate fi trasă din mega-creditul de la BCR este de 10 milioane lei.

Alte 50 milioane lei pot fi trase din credit în anul 2022 iar diferența de 40 milioane lei în anul 2023.

Alexandru Potor: „Este un credit de susținere a investițiilor Consiliului Județean Ialomița”

Alexandru Potor (foto), administratorul public al județului Ialomița, a explicat pentru infoialomita.ro de ce Consiliul Județean Ialomița a apelat la acest împrumut bancar.

Este un credit de susținere a activității de investiții a Consiliului Județean Ialomița. Acest credit ne asigură că în perioadele în care bugetul de stat nu are resurse pentru a plăti partea de contribuție pentru proiectele pe care le finanțează să putem interveni noi pentru a asigura un flux susținut financiar către antreprenori astfel încât aceștia să accelereze finalizarea lucrărilor.

Este vorba, în mod special, de lucrările derulate prin Planul Național de Dezvoltare Locală 2 și, în perspectivă, de cele din Planul de Dezvoltare „Anghel Saligny.

La acestea se adaugă și proiectele investiționale ce se finanțează cu fonduri europene.

Practic, Consiliul Județean Ialomița intervine atunci când apar sincope și întârzieri la decontarea facturilor, achită sumele solicitate de constructori din banii luați de la bancă și, ulterior, recuperează aceste sume de la entitățile naționale și europene ce susțin financiar investițiile.”

Related posts