Favorite Social 

URBAN Slobozia: Interes crescut al locatarilor pentru „Certificatul Albastru”

URBAN Slobozia are pe lista de așteptare aproape 200 de scări de bloc unde oamenii doresc să scape de apa și mizeria din subsol.

URBAN Slobozia, operator regional de apă și apă uzată, a finalizat lucrările la 25 de subsoluri de bloc din municipiul Slobozia.

Este o primă operațiune obligatorie într-un proiect inedit propus de societate Asociațiilor de Proprietari ce poartă numele de „Certificatul Albastru”.

Cum poate fi obținut „Certificatul Albastru”

Obiectivul principal al proiectului este confortul cetățeanului, anunță cei de la URBAN Slobozia, și reprezintă trei tipuri de lucrări efectuate concomitent de operatorul de servicii la care Consiliul Județean Ialomița deține pachetul majoritar de acțiuni.

Este vorba, în primul rând, de subsoluri curate, fără apă și/sau nămol, operațiune prin care se elimină, pe lângă pierderile de apă plătite de locatari, disconfortul olfactiv și insectele.

Ulterior curățării subsolurilor se pot face branșamente individuale pe scara blocului și astfel fiecare proprietar de garsonieră ori de apartament să achite doar cât consumă și niciun leu în plus pentru pierderile care acum sunt pe rețeaua comună.

În plus, branșamentul individual asigură și alimentarea fără întreruperi a apei, indiferent dacă vecinii de pe scară au sau nu datorii către URBAN.

În fine, reabilitarea sistemului de canalizare din subsol rezolvă definitiv problemele care, din păcate, persistă de ani de zile la sute de scări de bloc din municipiul Slobozia.

Este nevoie de un control mai strict la Asociațiile de Proprietari exercitat de Primăria Slobozia

Programul constă în patru operațiuni: scos apa, scos nămolul, constatare și reparații astfel încât toate țevile din subsol să nu mai curgă. Am finalizat până acum curățarea a 25 de subsoluri din Slobozia și avem cereri pentru alte aproape 200 de scări din municipiu. Programul funcționează bine, oamenii și-au dat seama de importanța serviciilor prestate de URBAN.”, spune mulțumit Adrian Stoicescu, director general al societății.

Oamenii au fost reticienți la început, li s-a părut că prețul de 3.000 lei pentru curățarea unui subsol nu este unul real, mai ales că, spre exemplu, sunt scări din București unde pentru curățare totală tariful este și de cinci ori mai mare.

Pe lângă un subsol curat, branșamente individuale sunt la fel de importante atât pentru propietarii de locuințe cât și pentru URBAN Slobozia.

În acest moment în cele mai multe dintre Asociațiile de Proprietari din Slobozia sunt proprietari de apartamente care nu vor să achite facturile lunare crezând că nu-i poate debranșa URBAN, fiind pe o rețea comună, și nici nu pot fi executați silit.

Sunt probleme foarte mari cu Asociațiile de Proprietari și aici Primăria Slobozia trebuie să intervină pentru că activitatea acestora trebuie monitorizată atent de această instituție.”, spune Adrian Stoicescu.

Cât costă un branșament individual pentru apă

Soluția pentru a scăpa de eventualele sistări ale furnziării apei rămâne branșamentul individual. Dacă există deja o conductă comună de alimentare cu apă pe casa scării atunci branșamentele individuale costă 623 lei pentru locuințele cu una sau două camere și 786 lei pentru apartamentele cu trei sau patru camere.

Pentru situațiile în care oamenii solicită, URBAN Slobozia poate oferi facilitatea plății în 12 rate lunare, respectiv un cost lunar cuprins între 50 și 70 lei.

În cazul în care nu există conductă pe casa scării, pe lângă costul branșamentului individual din interiorul garsonierei sau apartamentului, fiecare proprietar achită integral sau în rate circa 600 lei.

Sunt peste 300 branșamente individuale făcute de URBAN Slobozia în ultima perioadă și alte 50 pe lista de execuție în perioada următoare, iar dintre acestea pentru mai bine de jumătate dintre lucrări proprietarii de locuințe au ales plata integrală.

Chiar și așa, rămân în continuare mii de apartamente din Slobozia ce nu sunt branșate individual iar acest lucru limitează serios posibilitatea ca operatorul de apă și apă uzată să poată interveni în caz de neplată a facturilor emise.

Related posts