Administrație Favorite Sport 

VICTOR MORARU: „În șase – șapte ani putem avea o academie de fotbal din care să putem scoate și bani.”

PLANURI. Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, lucrează la un proiect de înființare a unei academii de fotbal la Slobozia care să producă jucători pentru fotbalul mare.

Consiliul Județean Ialomița a preluat echipa de fotbal și vrea promovarea rapidă în liga a doua. În paralel, instituția lucrează la un ambițios proiect destinat copiilor care vor să îmbrățișeze o carieră profesionistă de fotbalist. Academia de fotbal Unirea Slobozia este în acest moment la faza studiului și proiectelor și, dacă lucrurile merg bine, poate deveni rentabilă în șase – șapte ani de la înființarea ei.

Domnule Victor Moraru, dincolo de planurile legate de promovarea echipei Unirea Slobozia lucrați la unul ce vizează sutele de copii ce activează la grupele de juniori. În ce constă acesta?

Îmi doresc ca la copii fenomenul fotbalistic să ia amploare și să facem ceva profesionist. Lucrăm în acest moment la o academie de fotbal. Am studiat câteva academii de fotbal, de la Ajax, de la Barcelona, din Anglia și vreau să vă spun că nu este o filosofie mare să faci o astfel de academie. L-am rugat pe domnul Adrian Mocioniu, primarul municipiului Slobozia, să mă ajute, dacă se poate, cu o suprafață de teren de șapte – opt hectare pe care Consiliul Județean nu o deține la acest moment.

Cu o academie cu bază dotată, cu antrenori foarte buni, cu medici profesioniști eu cred că în următorii șase – șapte ani ne putem crea o academie de fotbal din care să putem scoate și bani. Acesta este proiectul de perspectivă al Consiliului Județean Ialomița pentru fotbalul ialomițean.” (VICTOR MORARU, președinte Consiliul Județean Ialomița)

Cum ar arăta academia de fotbal de la Slobozia?

Dacă Primăria Slobozia ne va da acest teren doresc să realizez cinci, șase, chiar șapte terenuri de fotbal într-o singură zonă. Cu vestiare, cabinete medicale, sală de forță, sală de pregătire și, de ce nu, spații de cazare pentru o echipă de fotbal. Îmi doresc să avem cel puțin un teren sintetic de dimensiuni normale pentru a elimina costul cantonamentului de iarnă al echipei Unirea Slobozia, obligată acum să meargă în altă parte în pauza competițională dintre tur și retur tocmai pentru a se antrena și a juca meciuri de verificare pe teren sintetic.

Sunt resurse financiare pentru o asemenea investiție?

Sigur că partea financiară este importantă dar nu este esențială. Șase terenuri de fotbal necesită amenajare, necesită investiții. Problema o reprezintă antrenorii. Un copil la Ajax ori la Barcelona face pregătire tot o oră și jumătate. Important este cu ce bagaj pleacă după fiecare antrenament. Iar eu cred că la acest capitol noi am avea probleme. Ar fi nevoie de doi antrenori coordonatori de top din România, ori unul din România și un altul din străinătate, și preparatori fizici de la nivel de copii. Fenomenul la Unirea Slobozia este foarte frumos, copiii vin să se pregătească și să joace fotbal, dar nu există finalitate. În acest moment nu avem vreun fotbalist crescut de Unirea Slobozia și care să joace în liga națională. Nu avem în ultimii cinci ani niciun fotbalist la liga a doua. Iar la liga a treia sunt fotbaliștii de la echipa mare și la cealaltă echipă din județ. Asta înseamnă că undeva se greșește la nivel de copii.

Related posts