Agricultură Eveniment Favorite 

Ziua Grâului Bărăgan 2022, sub spectrul unor culturi grav afectate de seceta prelungită

Ziua Grâului Bărăgan 2022 a arătat din nou că agricultura din România este în continuare la mila Domnului iar atunci când nu plouă fermierii suferă și contabilizează pierderile.

Ziua Grâului Bărăgan 2022 a adunat la ferma Telehuz Agriserv din Mărculești, Ialomița, cultivatori de grâu și orz mai puțin veseli.

Starea de spirit pesimistă a fost dată de lipsa precipitațiilor de toamnă – primăvară dar și de inexistența zăpezii. În condiții de lipsă acută de apă producțiile de păioase în 2022 se anunță cu cel puțin 30% mai slabe decât cele din anul 2021, an de excepție, așa cum l-au catalogat producătorii agricoli din Bărăgan.

Organizare, din nou, la superlativ

Ziua Grâului Bărăgan 2022 a confirmat profesionalismul celor din ACCPT (Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice) Ialomița și APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) atunci când vine vorba de organizarea unui eveniment agricol complet. Zi ce n-ar fi fost specială fără aportul partenerului principal Corteva Agrisciense.

Furnizori de semințe, îngrășăminte, tratamente agricole, utilaje sau bănci ce oferă credite agricole s-au întâlnit cu circa 400 de agricultori care au avut ocazia de a vedea cum arată 44 loturi de grâu și 13 loturi de orz, înființate și tratate identic tocmai pentru a oferi fermierilor o oglindă fidelă a unor culturi în condițiile lipsei acute de precipitații.

Este o nouă zi de sărbătoare, chiar dacă producțiile nu mai sunt la fel de generoase ca în 2021 văd multă bucurie în ochii oamenilor veniți la eveniment. Anul acesta companiile au venit cu ceea ce au ele mai nou și mai bun în materii de soiuri, companii producătoare de utilaje au venit cu semănători, companii producătoare de soluții pentru protecția plantelor, fertilizanți, cu toții pun umărul la succesul numit Ziua Grâului Bărăgan 2022., a spus în deschiderea evenimentului Alina Crețu, director executiv APPR.

Diferit la această ediție este faptul că s-a înmulțit numărul de soiuri și au apărut pe lângă solele cultivate cu grâu și 13 sole cultivate cu orz. Tehnologia și numărul de boabe semănate sunt la fel, însă fertilizarea s-a schimbat pentru că a intervenit Yara cu produsele sale.”, a completat Andreas Telehuz, gazda evenimentului Ziua Grâului Bărăgan 2022. (VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA EVENIMENT!)

Estimări rezervate a producției de grâu din 2022

Anul de excepție 2021 în ceea ce privește recolta de grâu în Bărăgan a rămas doar cu amintirea plăcută a unei medii de producție de circa 7 tone de grâu la hectar acolo unde s-a respectat ca la carte tehnologia.

Dragoș Costin Telehuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, estimează o producție cu 25 – 30% la grâu, în solele îngrijite, ceea ce-i va pune în reală dificultate pe producători.

Unii greu încercați și de volatilitatea prețurilor carburanților, majorarea costurilor fertilizanților dar și probleme mari de aprovizionare cu îngrășăminte, în contextul războiului din Ucraina care a dinamitat lanțul de distribuție.

Avem creștere de prețuri la inputuri, este o situație de mare incertitudine pe piața fertilizanților, piață afectată de creșterea prețurilor la gaz. Se adaugă probleme în cumpărarea îngrășămintelor din Rusia, având în vedere că aceasta este supusă sancțiunilor, în contextul în care combinatele din Ucraina nu mai produc. Pentru anul agricol 2022 – 2023 se estimează în acest moment o creștere cu cel puțin 50% a costurilor de înființare a culturilor.”, a precizat Dragoș Costin Telehuz.

Related posts