Eveniment 

ZIUA PORUMBULUI 2017: Recordul de producţie din tarlaua neirigată a depăşit 15 tone de porumb la hectar

PROFESIONIŞTI. Cu o medie de peste 12 tone la hectar culturile neirigate de porumb ale societăţii ELSIT Ciochina au fost lăudate de Petre Daea, ministrul agriculturii care a verificat ştiuletele de porumb vizual, prin palpare şi prin miros!

Ziua Porumbului, sărbătoarea anuală a producătorilor din zona de sud-est a României, şi-a consumat astăzi a opta ediţie. La ferma agricultorului Nicolae Sitaru au fost invitaţi peste o mie de cultivatori de porumb care au vrut să vadă „pe viu” ce hibrizi de porumb s-au comportat cel mai bine pe solurile neirigate şi care dintre ele au fost câştigătoarele anului 2017. Pentru o comparaţie corectă s-a ales ca toate loturile demonstrative să fie cultivate printr-o tehnologie identică de la pregătirea terenului, erbicidare prin soluţiile oferite de produsele companiei Bayer şi până la recoltare. Când s-a tras linie şi s-a cântărit a ieşit câştigător un hibrid din gama DEKALB care a oferit o producţie STAS de 15.2017 kg/ha la umiditatea de 14.

Se măreşte distanţa dintre marii fermieri şi micii producători

Ferma ELSIT este situată la mare distanţă de sursele de apă ce ar putea oferi soluţiile optime de irigaţii aşa încât aici cultura de porumb se află an de an sub zodia lui „Ce dă Domnul din cer”! Producţiile impresionante realizate în condiţiile unui an foarte bun pentru porumb nu au picat însă din cer ci sunt rodul unei atente şi riguroase aplicări de tehnologie pe care o fermă cu puterea financiară a societăţii ELSIT şi-a putut-o permite.

„Eu sper ca de pe 700 de hectare pe care le cultiv să mă închid anul acesta la peste 12 tone la hectar, iar fermierii mari din judeţul Ialomiţa, pentru că Dumnezeu a ţinut anul acesta cu noi, să aibă peste 10 tone. Sunt producţii europene la mediul de neirigat. Din păcate la fermele mai mici, în multe dintre ele sunt probleme, recoltele sunt cu mult sub media fermelor mari.”, estimează Nicolae Sitaru (în foto, alături de Petre Daea, ministrul agriculturii), proprietarul ELSIT, producţiile din acest an pentru porumbul din judeţ.

S-a ajuns la aceste producţii record cu ajutorul seminţelor din ce în ce mai bune, a utilajelor pe care le deţine societatea, a soluţiilor de erbicidare aplicate, într-un cuvânt a unei tehnologii respectate ca la carte. Lucru imposibil în cazul micilor producători agricoli care au ani în care îşi iau adio de la profit şi nu-şi recuperează nici măcar investiţia făcută în cultura de porumb, circa 600.000 dintre producătorii români alegând din cauza problemelor financiare să bage primăvara în pământ sămânţă din porumbul cules în toamnă!

Promisiuni ediţia 2017, oferite pe larg de ministrul agriculturii

Prezent la manifestarea câmpenească Petre Daea, ministrul agriculturii, a promis rezolvări rapide şi soluţii pentru toate problemele oferite, fireşte, de Guvernul PSD! După ce a luat la pas standurilor producătorilor de seminţe, ministrul a intrat într-o solă, a cules un ştiulete, l-a pipăit pe îndelete, a numărat din priviri boabele şi l-a mirosit după care s-a urcat pe combină pentru o plimbare prin tarla. Revenit la ziarişti într-un imens nor de praf, Daea a dat culturilor nota 10 cu felicitări şi s-a declarat un fan înrăit al mălaiului!

Întrebat de www.infoialomita.ro câte ediţii din „Ziua Porumbului” (manifestare ajunsă la a opta ediţie) ar trebui să mai treacă până când problemele repetate de fermieri an de an să se şi rezolve într-un final, ministrul Daea s-a eschivat într-un stil caracteristic: „Nu ştiu ce aţi auzit anul trecut (n.red. promisiuni), nu ştiu, nu am fost aici să aud ce s-a spus anul trecut, eu ştiu ce s-a spus anul acesta iar pentru mine nu trebuie să treacă ani ca să se rezolve problema.”

Mult mai sincer a fost însă Nicolae Sitaru care n-a stat pe gânduri şi a spus răspicat: „Multe ediţii, multe, multe… Eu sper să mai treacă doar zece ediţii anuale, sunt optimist. Probleme vor apărea, peste tot sunt probleme, în Franţa, spre exemplu, producătorii sunt arătaţi cu degetul că irigă şi că astfel nu mai rămâne apă pentru piscinele rezidenţiale. La noi problema cea mare este că nu este apă iar anul trecut s-a văzut acest lucru, în aceleaşi condiţii de tehnologie dar cu mai puţine ploi am făcut doar opt tone de porumb la hectar.”

Sitaru speră ca în perioada următoare să apară legislaţia care să permită comasarea terenurilor şi astfel toate terenurile lucrate de o fermă să fie strânse în parcele mari nu fărâmiţate cum sunt în prezent, o comasare care ar permite societăţii agricole pe care o conduce să investească în instalaţii de irigat, legislaţie care să vină la pachet cu reguli clare de protejare a investiţiilor în irigaţii.

Fără irigaţii este doar utopie dorinţa şefilor agriculturii româneşti ca producţia naţională de porumb să o depăşească pe cea din Franţa şi să plaseze România pe primul lor în Uniunea Europeană. Chiar şi dacă s-ar ajunge în această situaţie ideală ţara noastră tot n-ar câştiga cine ştie ce atâta vreme cât preţurile de vânzare la porumb sunt mici şi industria alimentară lipseşte cu desăvârşire iar eventualul plus de valoare este obţinut de economiile care importă materia primă din România şi o întorc în ţara noastră spre consum sub formă de produse alimentare.

 

Related posts