Certificatul verde digital îi scapă de restricții pe cetățenii Uniunii Europene
Certificatul verde digital este documentul pe care oficialii europeni vor să-l introducă rapid la nivelul statelor comunitare.
Certificatul verde digital care să îi scape de restricții pe cetățenii Uniunii Europene este varianta găsită de Comisia Europeană în contextul pandemiei de Covid-19.
Documentul propus spre a fi introdus cât mai rapid la nivelul Uniunii Europene va conține date despre vaccinare, despre trecerea cu bine prin infectarea cu noul coronavirus ori despre teste negative efectuate de posesorul acestuia.
Propunerea de creare a unui certificat verde digital pentru a facilita libera circulație în condițiile de siguranță a cetățenilor în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de Covid-19 a fost prezentată miercuri de instituția europeană.
Ce va conține certificatul verde digital
Certificatul verde digital, DigitalGreenCertificate, va fi valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Un certificat verde digital este o dovadă digitală că o persoană fie a fost vaccinată împotriva Covid-19, fie a fost testată și are un rezultat negativ la un test relevant, fie s-a vindecat în urma unei infectări cu noul coronavirus.
Documentul va fi emis în format digital și/sau tipărit pe hârtie, va avea un cod QR, va fi emis în limba națională și în limba engleză, va fi sigur și securizat, cu valabilitate în orice stat membru.
Certificatul facilitează libera circulație în condiții de siguranță în toată Uniunea Europeană
Comisia Europeană a transmis că autoritățile naționale sunt responsabile de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de spitale, de centre de testare, de autorități sanitare.
Versiunea digitală poate fi stocată pe un dispozitiv mobil. Cetățenii pot solicita și o versiune tipărită pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR ce conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, pentru a asigura autenticitatea certificatului.
Certificatul verde digital va fi acceptat în toate statele membre ale UE. El va contribui la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate în mod coordonat.
Atunci când călătorește, fiecare cetățean din UE sau al unei țări terțe care se află legal sau are reședința în UE și care deține un certificat verde digital ar trebui să fie scutit de restricțiile care afectează libera circulație în același mod ca și cetățenii din statul membru vizitat.
În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde digital carantinarea sau testarea, el trebuie să notifice Comisia Europeană și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.
„Certificatul reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a adapta restricțiile existente aplicate din motive de sănătate publică. Ne așteptăm ca ele să ia în considerare această dovadă a situației cetățenilor în relație cu COVID-19 pentru a facilita călătoriile.” (Comisia Europeană)
O persoană vaccinată va primi un certificat de vaccinare pentru orice vaccin anti-COVID-19 cu care a fost vaccinată. Pentru neaplicarea restricțiilor vizând libera circulație, statele membre vor trebui să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piața UE.
Statele membre pot decide să extindă această neaplicare și la cei care călătoresc în UE și care au fost vaccinați cu un alt vaccin.
Cum va funcționa certificatul verde digital în Uniunea Europeană
Certificatul verde digital conține un cod QR cu o semnătură digitală pentru a-l proteja împotriva falsificării. Fiecare organism emitent (de ex. spital, centru de testare, autoritate sanitară) are propria sa cheie de semnătură digitală. Toate acestea sunt stocate într-o bază de date securizată din fiecare țară.
Atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura. Comisia Europeană va crea un portal de acces. Prin acest portal, toate semnăturile certificatelor pot fi verificate în întreaga UE.
Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală. Comisia Europeană anunță că va ajuta statele membre să creeze un software pe care autoritățile să îl poată utiliza la verificarea codurilor QR.
Emiterea certificatului verde digital va fi analizată în cadrul întâlnirii din 25 martie a liderilor Uniunii Europene.