Favorite Politică 

Repartizarea fondurilor europene, în dezbaterea Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților

La invitația lui Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei, Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat liniile de finanțate din cadrul PNRR.

Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi dezbătut etapizat în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților după ce deputatul PSD de Ialomița, președinte al Comisiei, a solicitat acest lucru.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a dat curs invitației deputatului Ștefan Mușoiu, pentru a dezbate interactiv și la nivel parlamentar, noile elemente generale ce au fost introduse în draftul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Parlamentarul PSD de Ialomița i-a solicitat ministrului de resort explicații concrete privind reducerea sumei pe care România o va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență de la cele 30,5 miliarde de euro anunțate inițial de Guvern, la doar 29,2 miliarde de euro.

Ministrul Proiectelor Europene a argumentat că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 în comparație cu media europeană”.

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ștefan Mușoiu, a accentuat faptul că de planul actual, structurat în șase piloni distincți, va depinde revenirea României pe toate palierele de activitate după efectele pandemiei, precum și dezvoltarea ei ulterioară.

Conform actualei structuri a PNRR, tranziția spre o economie verde a României ar beneficia de 37% din totalul de fonduri alocate, transformarea digitală de 20% alocare financiară, iar educația de 10%.

Din aceste considerente, președintele Comisiei pentru afaceri europene și-a exprimat convingerea că, cităm: „Și România ar trebui să adopte modelul celorlalte state europene care au dezbătut PNRR inclusiv în interiorul parlamentelor naționale pentru și mai multă legitimitate și pentru a reflecta cât mai bine propunerile cele mai eficiente pe toate domeniile de interes ale Comisiei Europene”.

Ștefan Mușoiu a oferit exemplul discutării în Parlamentul național a obiectivelor și a principalelor priorități pe care țara noastră și le-a asumat înainte să preia Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Calendarul este mai-iunie – negocieri cu Comisia Europeană, iulie-august – discuții cu Consiliul European.”, i-a informat ministrul Cristian Ghinea pe deputații din Comisia pentru afaceri europene.

Legat de calendarul intern al PNRR, ministrul Investițiilor a anunțat că va trimite către Executiv rezumatele de componente pentru draftul de Hotărâre de Guvern.

PSD vrea ca PNRR să fie dezbătut în Parlament

Faptul că Ghinea a prezentat succint documentul și a precizat că speră ca acesta să intre în procesul de avizare și decizie cât mai repede, l-a determinat pe deputatul PSD, Sorin Grindeanu, să ceară dezbaterea lui în plenul Parlamentului.

Acesta a clamat ca PNRR trebuie „să fie așezat pe coordonate corecte politice”, respectiv să fie dezbătut în Parlament, după negocierile dintre minister și Comisia Europeană.

Unele țări membre au făcut deja acest pas al dezbaterii PNNR în parlamentele naționale. Parlamentul este principalul for de dezbatere, care asigură transparența totală. Trebuie să avem în vedere că PNRR se adresează României și dezvoltării ei pe mulți ani de acum încolo, indiferent de ce guvern va fi la conducere. Vă asigur de buna-credință a PSD pe acest subiect. Nu ne putem da girul în orb, așa cum s-a întâmplat recent cu o anexă ilegală a Bugetului de stat.”, a punctat prim-vicepreședintele PSD.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a militat pentru transparență prin dezbaterea PNRR în plenul Parlamentului României.

Vreau să întăresc propunerea domnului Grindeanu. Anexa 7.03 a Bugetului a fost făcută pe genunchi și e total ilegală. Din aceste motive e normal să existe o dezbatere a deciziilor Guvernului în Parlament ca să nu se trezească suspiciuni. Acest plan este unul de redresare și de rezilență al României! Acest tip de plan a trecut prin parlamentele altor state membre nu neapărat prin vot, ci prin dezbatere. Nu este vorba de niciun fel de șantaj adresat Guvernului, ci de o forțare necesară a comunicării, mai ales că trăim în Europa.”, a subliniat Ciolacu.

Ministrul Cristian Ghinea nu a dat un răspuns ferm privind deschiderea guvernamentală viitoare față de o dezbatere în Legislativ, înclinând mai mult spre noi discuții în cadrul Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Sper să avem și o dezbatere a PNRR în plenul Parlamentului. Până atunci, vom studia în detaliu acest document și, în virtutea conținutului său, vă vom solicita din nou prezența la comisie, până în aprilie, pentru mai multă transparență. Este clar că o ședință nu este suficientă pentru a atinge toate obiectivele privind detalierea PNRR pe care ni le-am propus. Vom mai avea una sau două ședințe ale comisiei cu dumneavoastră, domnule ministru.”, și-a anunțat intențiile Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților.

Related posts