Administrație Favorite Finanţări 

Consiliul Județean Ialomița a semnat un nou contract finanțat cu fonduri europene

Consiliul Județean Ialomița investește aproape 13,9 milioane lei pentru creșterea eficienței energetice a Centrului Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia.

Consiliul Județean Ialomița a semnat miercuri un nou contract finanțat cu fonduri europene.

Creșterea eficienței energetice a Clădirii Centrului Cultural Ionel Perlea” este o investiție în valoare totală de circa 13,9 milioane lei.

Contribuția bugetului județean este de doar 277.706,5 lei, diferența fiind acoperită din fonduri europene, derulate prin ADR 3 Sud-Muntenia.

Contractul de finanțare a fost semnat de Liviu Mușat, directorul ADR 3 Sud-Muntenia, și de Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Proiectul investițional este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și trebuie finalizat până la data de 31 decembrie 2023.

Dacă termenul va fi depășit Consiliul Județean Ialomița riscă penalizări financiare importante, pe modelul celor primite de Municipiul Slobozia din cauza eșecului parcării subterane.

Obiective obligatoriu de atins într-un timp extrem de scurt

Scăderea nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (tone echivalent dioxid de carbon) cu 62,34% și scăderea consumului anual de energie primară (kWh/an) la nivelul clădirii, cu 64,64% sunt obiective obligatorii în proiectul finanțat cu bani de la Uniunea Europeană.

Alte condiții de îndeplinit sunt scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile la nivelul clădirii cu 64,99% și scăderea consumului specific de energie pentru încălzire/răcire cu 71,65%.

Pentru atingerea obiectivelor, pereții perimetrali din subsol și părțile opace ale fațadelor vor fi izolate termic, în pod va fi pusă vată bazaltică iar placa de pe sol va fi izolată cu polistiren extrudat.

Tâmplăria exterioară va fi înlocuită, învelitoarea de țiglă din zona podului va fi înlocuită, șarpanta va fi demolată și reconstruită după o nouă geometrie și se va reface acoperișul corpului C, zona cu structură metalică.

Toate caloriferele vor fi înlocuite, cazanele de pardoseală vor fi scoase iar în locul lor vor fi montate două centrale murale în condensare de câte 125kw fiecare, alimentate cu gaz metan.

Pe acoperiș va fi realizată o instalație solară pentru producerea apei calde prin instalarea a 63 de panouri solare. Lângă acestea se vor monta 18 panouri fotovoltaice de câte 250W.

În interiorul clădirii se va monta o instalație de ventilare a spațiilor, cu recuperare de căldură iar instalația de iluminat va fi modernizată și eficientizată.

În acest moment Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia achită lunar o factură medie la energie electrică de 8.000 lei. Ultima factură pentru gazul metan consumat de instituție a fost de 49.000 lei.

Related posts