Administrație Eveniment Favorite 

CORONAVIRUS ÎN IALOMIȚA: Ialomițene, dormi liniștit, subprefectul Emilian Barbu lucrează pentru tine!

Subprefectul Emilian Barbu a dat dovada clară a pregătirii autorităților județene în gestionarea cazurilor de coronavirus din Ialomița.

Emilian Barbu, subprefect de Ialomița uns în funcție doar pentru că a fost susținut de PMP, partid ce a trântit Guvernul PSD, și de senatorul Gabi Ionașcu, a făcut precizări importante în criza coronavirusului.

Prezent la ultima ședință de Consiliu Județean, Emilian Barbu a tăcut inteligent și a anunțat la final că nu are nimic de transmis consilierilor județeni.

Jurnaliștii prezenți în sală au profitat de prezența în spațiul public a reprezentantului Guvernului României și i-au adresat mai multe întrebări la care subprefectul a răspuns cu amabilitate.

Domnule subprefect, care este situația în Ialomița la momentul acesta?

Emilian Barbu: Deci… Știți destul de bine că toate comunicările privind COVID-19 se fac de către Grupul de Comunicare Strategică…

Un secretar de stat a decis să nu se mai ofere date despre cazurile de îmbolnăviri din Ialomița. Ce înțelegeți dumneavoastră prin expresia: „se interzice”?

Emilian Barbu: Se interzice nu înseamnă lipsa comunicării. Înseamnă că anumite aspecte, cum ar fi amănuntele despre COVID-19, nu vi le putem comunica.

Dacă eu ca ziarist mă iau după un zvon și public o informație falsă doar pentru că instituțiile statului nu vor să stea de vorbă cu mine ce pățesc?

Emilian Barbu: Depinde de zvon. Dacă zvonul dumneavoastră are urmări… Știți foarte bine că s-a modificat inclusiv Codul Penal și există infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor… Nu cred că e cazul ca în cazul unei știri false a dumneavoastră pe care oricum dumneavoastră v-o asumați, ca un profesionist…

CITEȘTE ȘI: Două femei bătute cu bestialitate de romi la Penny Market Urziceni pentru faptul că le-au cerut să respecte distanțarea socială!

Mai sunt locuri de carantină la Amara? Aveți unde să-i duceți pe oamenii care trebuie să intre în carantină?

Emilian Barbu: Deci locuri pentru carantinare sunt. Am identificat și alte spații, sunt locuri pentru carantinare, nu trebuie să… nu avem de ce să ne facem griji pentru locurile de carantinare. Dacă există potențial mai mare lucrăm la identificarea unor locuri. Dar… avem potențial.

De ce nu s-a trecut de urgență la testarea cadrelor medicale din Spitalele Slobozia și Țăndărei și s-a decis să fie trimise să aștepte acasă 14 zile fără niciun fel de test iar astfel cele două unități sanitare să rămână și cu mai puțini medici și asistenți?

Emilian Barbu: Știți destul de bine că singurul organ abilitat să recolteze probe este Direcția de Sănătate Publică, la fel cum este singurul care face o anchetă epidemiologică și în baza acesteia se stabilește dacă este nevoie de testare sau nu. Adică e vorba de contact, contact direct…

CITEȘTE ȘI: Trei bărbați din Ialomița au murit de coronavirus. Unul era din Țăndărei, altul din Urziceni.

În cazul în care s-au luat probe când sosesc rezultatele testelor la cadrele medicale trimise în izolare la domiciliu după ce au intrat în contact cu bolnavi cu coronavirus?

Emilian Barbu: Nu știu de ce mă întrebați pe mine personal în condițiile în care DSP-ul este singurul care este abilitat să facă teste.

Ne puteți spune câți pacienți au fost ori vor fi externați din Spitalele din Ialomița pentru a face loc pacienților cu coronavirus?

Emilian Barbu: Deci v-am spus că în ceea ce privește COVID-19… Hotărârea de a se comunica doar de către Grupul Strategic… este o decizie luată de un organism superior… Înțelegeți că hotărârea aceasta nu s-a luat nici din punct de vedere a unei așa-zise secretomanii ci pentru a exista o comunicare strategică.

Nu are legătură cu interdicțiile de comunicare impuse…

Emilian Barbu: Ba da, are. La nivel național s-a hotărât că, virgulă, operațiile care nu sunt urgente, cazurile care se pot trata la domiciliu să fie gestionate astfel.

Dar în acest moment spitalele sunt cu pacienți cu alte boli ori s-au golit în așteptarea pacienților cu COVID-19?

Emilian Barbu: Nu știu de ce mă întrebați pe mine de Spitale. Spitalul Fetești este în subordinea Primăriei Fetești, Spitalul Județean de Urgență este în subordinea Consiliului Județean Ialomița și așa mai departe.

Domnule subprefect, de ce ați venit la ședința de Consiliu Județean dacă nu ați avut niciun mesaj de transmis și nu ați oferit informații consilierilor județeni. Nu era mai bine să stați la birou sau acasă, decât să vă expuneți și să ne expuneți și pe noi unui risc inutil?

Emilian Barbu: Eu am venit la invitația domnului președinte Victor Moraru…

Instituția Prefectului, în general, și dumneavoastră, subprefectul Emilian Barbu, ce atribuțiuni aveți în gestionarea COVID-19 dacă nu puteți da niciun fel de detaliu?

Emilian Barbu: Rol de coordonare. Dacă vreți vă prezint fișa postului…

Related posts